aktuality ekonomika

Ekonomické okienko – 26.02.2024 – SK

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Miera nezamestnanosti zostala v januári nezmenená oproti predchádzajúcemu mesiacu po sezónnom očistení na hodnote 6,1 %. Počet nezamestnaných mierne poklesol a tento pokles bol najväčší za posledných 9 mesiacov. Počet nezamestnaných sa znížil o viac ako 1 000 ľudí. Počet voľných pracovných miest sa priblížil k 85 000. (Zdroj: Trend)

Domácnosti pre vysokú infláciu nešetria na vkladoch. S vysokou infláciou sa domácnosti a firmy vysporiadali po svojom. Základným zdrojom rastu vkladov v bankách sú v prípade ľudí mzdy a v prípade firiem ich zisky. Domácnosti v posledných dvoch rokoch nešetrili, aj keď boli do veľkej miery uchránené od vplyvu cien energií. Objem peňazí uložený na vkladoch sa v ich prípade v podstate nezmenil už od druhého štvrťroku 2021. (Zdroj: SITA)

Správne poplatky a 15 druhov daní je možné zaplatiť online priamo pri realizácii spoplatneného úkonu cez portál finančnej správy (PFS). Úhrada daní platobnou kartou funguje od minulého roka, pripomenula vo štvrtok finančná správa. “Uhradiť daň je možné prostredníctvom platobnej karty využitím Google Pay, Apple Pay, alebo prenesením platobných údajov do internetbankingu vybraných bánk. Všetky dôležité informácie k úhrade daní kartou vrátane manuálu, ako platbu uskutočniť, sú dostupné na PFS,” priblížila hovorkyňa finančnej správy Drahomíra Adamčíková. Okrem daní je možné kartou platiť aj správne poplatky, a to priamo z elektronickej schránky na Ústrednom portáli verejnej správy (ÚPVS). Novelou zákona o správnych poplatkoch s účinnosťou od 1. apríla tohto roka sa však menia sadzby vybraných služieb poskytovaných finančnou správou, upozornila hovorkyňa. (Zdroj: TASR)

Výhodná kúpa nehnuteľností. Jesenné dáta ukazujú spomalenie zlacňovania a istú stabilizáciu cien nehnuteľností. Čísla za január 2024 dokonca svedčia o raste cien bytov v niektorých regiónoch. Napriek teóriám ceny na veľkej časti realitného trhu môžu už tento rok znovu začať rásť. Zmeny cien budú najbližší rok oveľa miernejšie ako v nedávnej minulosti. Pokles úrokov na hypotékach je už v hlavách ľudí hotová vec bez ohľadu na to, kedy k nemu príde. Samotné očakávania síce splátky úverov neznížia, optimizmus na trhu však narastá. (Zdroj: Trend)

Predpokladajú pokles bytovej výstavby v Nemecku. Počet nových bytov postavených ročne v Nemecku by mohol do roku 2026 klesnúť o 35 % v porovnaní s minulým rokom. Podľa novej prognózy sa v Nemecku v roku 2026 dokončí len 175 000 bytových jednotiek, čo je o 95 000 menej ako v roku 2023. Výraznejší pokles počtu dokončených bytov ako v Nemecku sa v rámci 19 analyzovaných európskych krajín predpokladá len vo Švédsku. Bez zníženia daní a zavedenia cielených dotácií bude podľa odborníkov v roku 2027 v Nemecku chýbať približne 830 000 bytov. (Zdroj: Euroconstruct)

Mať závod na Slovensku sa oplatí. Slovensko sa najbližšie roky nemusí báť masívneho odchodu zahraničných firiem. Medzinárodnému kapitálu sa tu stále oplatí vybudovať vlastnú fabriku. Priemerný slovenský zamestnanec zahraničnej firme počas jedného roka vytvorí pridanú hodnotu v objeme vyše 28-tisíc eur. Takto meraná výkonnosť je druhá najlepšia spomedzi všetkých nových členských štátov Európskej únie. Slovensko v tomto ukazovateli predbehlo nielen zvyšné krajiny Vyšehradskej štvorky, ale dokonca aj Portugalsko alebo Francúzsko. Ukazujú to aktuálne zverejnené dáta za rok 2021 od Európskeho štatistického úradu. (Zdroj: Trend)

Nemecké firmy utekajú do USA. Investovať v Nemecku momentálne nedáva veľkú logiku. Ekonomika je slabá, energia drahá a pracovná sila nedostupná. Kým doteraz bola bájnym trhom nemeckých firiem Čína, po jej štrukturálnom spomalení sa už aj najväčší nemeckí giganti pozerajú inde. Novým bájnym trhom sa stávajú Spojené štáty. (Zdroj: Trend)

Nemecko v problémoch. Najžiarivejšie dni motora Európy sú, ako sa zdá, na konci. Nemecko už niekoľko rokov bojuje s poklesom produkcie spracovateľského priemyslu a jeho konkurencieschopnosť na globálnom trhu sa výrazne oslabila. Berlín totiž zachvátila politická paralýza, ktorá bola v spojení s energetickou krízou poslednou ranou pre tamojších priemyselných producentov. Nemecko by tak mohlo v najbližšom čase stratiť svoj status priemyselnej veľmoci. Podľa analytikov za tým stojí viacero faktorov. V prvom rade ide o silnejúcu konkurenciu zo strany Spojených štátov, dopady spomínanej energetickej krízy, ktorá sa prehnala Európou, ale aj o klesajúci dopyt po nemeckom tovare zo strany Číny. (Zdroj: Pravda)

Čína sa dostala do deflácie. Spotrebiteľské ceny klesajú už od októbra minulého roka. Čína sa už dlhodobejšie potýka s problémom v sektore nehnuteľností, ktorý má počiatky v roku 2020 s príchodom novej regulácie o financovaní developerov a v roku 2021 pri páde ich najviac zadlženého developera Evergrande. Ceny nehnuteľností im začali klesať aj napriek tomu, že oficiálne štatistiky až taký razantný pokles nezaznamenávajú. Recesia však podľa analytikov v Číne nehrozí. Spomalenie ekonomiky Číny by však mohlo výrazne ovplyvniť Nemecko, čo by znamenalo aj problémy na Slovensku. (Zdroj: www.aktuality.sk)

Zamestnanosť na Slovensku medziročne vzrástla. Priemerná zamestnanosť dosiahla v poslednom štvrťroku minulého roka viac ako 2,443 milióna osôb. Medziročne tak počet zamestnancov a podnikateľov vzrástol o 0,3 %. Po očistení o sezónne vplyvy počet zamestnaných osôb v porovnaní s posledným štvrťrokom 2022 vzrástol o 0,2 % a medzi kvartálne o 0,1 %. (Zdroj: ŠÚ SR)

Nárast reálnych miezd. V najbližších rokoch dôjde na Slovensku podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť opäť k nárastu reálnych miezd, tento rok by to malo byť o 3,8 %. Platom pomôže výrazný pokles inflácie, stabilný hospodársky rast aj vysoký dopyt po pracovnej sile. Popri raste reálnych miezd očakávajú aj pokles nezamestnanosti z minuloročných 5,9 % na 5,3 %. (Zdroj: Trend)

V roku 2023 menilo zamestnanie približne 13 % ľudí, pričom takmer polovica Slovákov ho nemenila už päť rokov. Vyplýva to z údajov portálu profesia.sk. V roku 2017 sa k zmene zamestnania uchýlilo 26 % a v roku 2018 dokonca až tretina zamestnancov. Dá sa teda povedať, že Slováci menili vlani prácu menej ako v minulosti. (Zdroj: Trend)

Dôvera v ekonomiku eurozóny vo februári vzrástla. Investorom v eurozóne sa vo februári 2024 zlepšila nálada. Ich dôvera v ekonomiku pritom vzrástla viac, ako analytici predpovedali, v nádeji, že hlavné centrálne banky začnú tento rok znižovať úrokové sadzby. Index dôvery sa vo februári 2024 zvýšil, a to medzimesačne o 2,3 bodu na 25 bodov. (Zdroj: TASR)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina