aktuality

Společnost SAPELI i přes složitý rok pro stavebnictví loni překonala miliardové tržby

Nový showroom SAPELI ve Vídni
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Společnost SAPELI, přední tuzemský producent dveří a zárubní, dosáhla loni tržeb ve výši 1,150 miliardy korun. Jde sice o 5% pokles v porovnání s rekordním rokem 2022, oproti plánu si ale firma o 5 % polepšila. Provozní zisk, který ještě není definitivně vyčíslen, se očekává na stejné úrovni jako v roce 2022. Ukazuje se tak, že v nelehké době pro české stavebnictví, která se projevila hlavně v poklesu poptávky koncových zákazníků, se podařilo SAPELI čelit, mimo jiné i růstem zakázek na developerském trhu, jehož podíl na celkových tržbách již nyní činí více než třetinu.

Do výsledků se úspěšně propsala i snaha o vyšší efektivitu, ať již jde o snižování spotřeby materiálů či optimalizaci spotřeby energií. V letošním roce tržby společnosti dle odhadů poklesnou zhruba o 7 %, a to hlavně kvůli pokračujícímu ochlazení poptávky u koncových zákazníků. Provozní zisk by ale měl díky vyšší efektivitě a nižším nákladům ve srovnání s uplynulým rokem narůst.

Významným milníkem uplynulého roku bylo otevření unikátního showroomu ve Vídni, který zákazníci naleznou pod názvem Wientür91 v exkluzivní budově The Brick na Triersterstrasse, kde prostory o 500 metrech čtverečních sdílí SAPELI s rakouskou rodinnou firmou PIENO specializující se na výrobu prémiových vstupních dveří do domů. V Brně byl loni vedle Prahy otevřen v Česku již druhý showroom SAPELI Unlimited s nabídkou prémiových produktů určených pro nejnáročnější klienty, architekty a designéry.

Loňský pokles zájmu u koncových zákazníků není fenoménem jen na českém trhu, ale je patrný napříč Evropou. To se na zahraničních trzích podařilo SAPELI vyrovnat zakázkami v Rumunsku a v Nizozemsku a podíl exportu tak zůstal na celkových tržbách stejný a činí přibližně 12 %. Největším zahraničním trhem zůstává pro SAPELI Slovensko, za ním následuje Rakousko.

Nový showroom SAPELI ve Vídni

Zdroj: TZ SAPELI

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina