aktuality ekonomika

Zprávy z ekonomiky 5.–11.2.2024

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Nezaměstnanost v Česku letos v lednu vzrostla na 4 % z prosincových 3,7 %. Je tak nyní nejvyšší skoro za tři roky, od dubna 2021. Uchazečů o práci na konci ledna stejně jako o měsíc dřív bylo víc než volných míst, vyplývá z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. Lednový vývoj je podle analytiků odrazem tradičního útlumu sezonních prací a také stagnace ekonomiky, trh práce ale pro Česko nadále není zásadním problémem.
Zdroj: ČTK

Mírná většina menších podniků a živnostníků je pro přijetí společné evropské měny. Ukázala to anketa mezi členy Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, která se uskutečnila letos 16. až 19. ledna mezi téměř 600 podnikateli a živnostníky. Výsledky znamenají posun v názorech podnikatelské veřejnosti. Při předchozích výzkumech členská základna asociace přijetí eura vcelku odmítala.
Zdroj: ČTK

České dráhy loni cestujícím kvůli zpoždění zaplatily téměř 7,6 milionu Kč, meziročně o zhruba 31 % více. K růstu částky vedl například vyšší počet cestujících, podpořilo ho i zavedení automatického vyplácení odškodnění bez nutnosti žádosti. Téměř 2,8 milionu Kč vyplatil národní dopravce za zpoždění ve vnitrostátní dopravě, přibližně 4,8 milionu v mezistátní dopravě.
Zdroj: ČTK

Česká republika loni dostala z rozpočtu Evropské unie o 89,5 miliardy Kč víc, než do něj odvedla. Z celkové sumy takzvané čisté pozice země vůči EU tvoří 39,5 miliardy Kč peníze z Evropského plánu na podporu oživení NextGeneration EU (NGEU). V roce 2022 získalo Česko včetně příjmů z plánu obnovy o 61,2 miliardy Kč víc, než odvedlo do evropského rozpočtu. Od vstupu do EU v květnu 2004 do konce loňského roku Česko zaplatilo do evropského rozpočtu celkem 876,6 miliardy Kč. Příjmy za stejné období byly 1,94 bilionu Kč. Celková čistá pozice za dobu členství v unii tak činí 1,06 bilionu Kč bez započtení příjmů z NGEU. Při započtení těchto příjmů je česká čistá pozice 1,14 bilionu Kč.
Zdroj: ČSÚ

Emise z energetiky v Česku loni klesly meziročně o 16 %. Hlavním důvodem byl nižší vývoz elektřiny vyrobené z uhlí, pomohlo také snížení spotřeby a rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Vyplývá to z údajů společnosti Ember. V celé EU loni v energetickém sektoru klesly emise zhruba o 19 %, což je nejvíce v historii.
Zdroj: ČSÚ

Česká pošta za loňský rok snížila ztrátu zhruba o miliardu korun přibližně na 700 milionů Kč. Celou polovinou (350 milionů Kč) k tomu přispěly úspory dosažené uzavřením 300 poboček. V posledních letech Česká pošta hospodaří v červených číslech. Vlivem internetu, mobilních operátorů a alternativních zásilkových společností přišla o značný podíl na trhu doručovacích služeb a velkou část jejího zisku tak dnes tvoří prodej nepotřebného majetku. Standardně každý rok prodá nemovitosti za půl miliardy až miliardu Kč. V roce 2023 to bylo zhruba 600 milionů Kč, letos by to díky prodeji centrály v Jindřišské ulici v Praze s hodnotou 1,5 miliardy Kč mohlo být kolem 2 miliard.
Zdroj: ČTK

Téměř 40 % Čechů v současné zimě kvůli vysokým cenám energií snížilo teplotu ve své domácnosti. Nejčastěji v takovém případě omezili vytápění až o 3 °C. Více než dvě třetiny lidí v současnosti preferují doma teplotu kolem 20 až 22 °C. O investici do úspornějších zdrojů vytápění i přesto uvažuje jen pětina Čechů. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro společnost Stiebel Eltron. Loni v Česku klesla spotřeba tepla meziročně o 6 %, vliv mělo i počasí.
Zdroj: ČTK

Spotřebitelské ceny v Číně v lednu klesly meziročně o 0,8 %, což je nejvíce za déle než 14 let. Dolů zamířily i ceny výrobní. Vyplývá to ze zveřejněných dat čínského statistického úřadu. Roste tlak na politiky, aby přijali opatření na oživení druhé největší světové ekonomiky, kterou ohrožuje deflace, napsala agentura Reuters.
Zdroj: ČTK

Ruská ekonomika se loni vrátila k růstu. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 3,6 % po poklesu o 1,2 % v roce 2022. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil ruský statistický úřad Rosstat. Růst ekonomiky je do značné míry závislý na státem financované výrobě zbraní a munice, upozornila agentura Reuters.
Zdroj: ČTK

V loňském 3. čtvrtletí klesla cena bytů v České republice mezičtvrtletně o 1,8 % na 89.300 Kč za m2. Ceny se tak snižovaly čtyři čtvrtletí za sebou. Nejvyšší pokles byl zaznamenán v Plzeňském, Ústeckém a Karlovarském kraji. Naopak nejvyšší růst si připsal Jihočeský kraj, Pardubický kraj, Vysočina a Liberecký kraj. Vyplývá to z analýzy Real Indexu poradenské a technologické společnosti Deloitte.
Zdroj: ČTK

Tržby v maloobchodě se v prosinci meziročně zvýšily reálně o 1,6 % a meziměsíčně o 0,2 %. Za celý rok 2023 se tržby v maloobchodě snížily o 4,1 %.
Zdroj: ČSÚ

Podle předběžných údajů skončila v prosinci bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 3,5 mld. Kč, což byl meziročně o 5,9 mld. Kč lepší výsledek. Za rok 2023 vykázala obchodní bilance přebytek 122,8 mld. Kč ve srovnání s deficitem 204,8 mld. Kč v předchozím roce. Od začátku roku 2023 vzrostl meziročně vývoz o 0,6 %, zatímco dovoz klesl o 6,6 %
Zdroj: ČSÚ

Průmyslová produkce byla v roce 2023 meziročně o 0,4 % nižší. V prosinci meziročně reálně klesla o 0,7 %. Meziměsíčně byla vyšší o 2,8 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 0,9 %.
Zdroj: ČSÚ

Stavební produkce v roce 2023 meziročně klesla o 2,6 %. V prosinci stavební produkce meziročně klesla o 4,6 %, meziměsíčně byla vyšší o 1,3 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 7,5 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 62,4 %. Meziročně bylo zahájeno o 16,5 % bytů méně, dokončeno bylo o 5 % bytů více. Stavební produkce podle údajů Eurostatu v listopadu 2023 v EU27 meziročně klesla o 2,1 %.
Zdroj: ČSÚ

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina