výstavy

imm cologne 2024 – pohled studenta MENDELU v Brně ze zákulisí

Vystavy_imm
Umístění pracovního stolu ve stánku firmy YOMEI. Foto: archiv Václava Jelínka
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na mezinárodní výstavě nábytku imm 2024 v Kolíně na Rýnem jsem byl zapojen do příprav a stavby stánku německé firmy YOMEI, kde jsem absolvoval tříměsíční pracovní stáž v rámci programu Erasmus+. Při této příležitosti jsem měl možnost zúčastnit se celého procesu – od přípravy našeho vlastního stánku až po samotnou prezentaci na této události. Rád bych se s vámi podělil o pár momentů a dojmů z této zkušenosti.

Návrh a výroba stánku

V německém městě Detmold, které se nachází v nábytkem proslulé lokalitě Severního Porýní-Vestfálska, začal celý proces. Zde sídlí i mladá dynamická firma YOMEI, která šla proti proudu a přes trend zmenšujících se stánků připravila ten její letos výjimečně o rozloze 200 m2. Na projektu stánku pracoval interní designérský tým, který vedl ředitel YOMEI André Schelbach.

Vizualizace stánku firmy YOMEI na imm cologne 2024

Když byl projekt stánku s vizualizací obsahující všechny detaily včetně umístění dekorací kompletní, přišla na řadu výroba. Ta si vyžádala podstatnou část výrobních kapacit firmy. Bylo potřeba nejen vyrobit existující sortiment, ale i vyvinout několik inovativních kusů nábytku. Aby si firma neudělala ostudu, na vývoj byl kladen vysoký důraz.

Stavba stánku

Fundus stánku postavila stavební firma podle našeho projektu. Sedmičlenný tým YOMEI poté přišel na scénu a stánek oživil instalací stěnových panelů a rozmístěním nábytku.

Hala, kde byly umístěny stánky, před nás postavila své výzvy, neboť nebyla vytápěná. Teplotní a vlhkostní změny v prostoru způsobily až několikacentimetrové změny rozměrů stánků, což vyžadovalo přizpůsobení se měnícím se podmínkám a neustálou pozornost.

Vlasteneckou hrdost jsem cítil při pohledu na světla od české firmy BROKIS, která zdobila a prosvětlovala interiér stánku YOMEI.

V závěrečných hodinách příprav se pozornost postupně přesunula k posledním detailům. V hale postupně utichaly zvuky kladiv a vrtaček, jak vystavující věnovali čas umístění dekorací a úklidu jejich prostorů, kterými měli další den oslnit návštěvníky.

Výstava samotná

S otevřením bran výstavní haly začal moment, na který vystavovatelé i návštěvníci čekali. První dojmy byly důležité a bylo uspokojivé vidět zaujaté pohledy návštěvníků.

Na stánku firmy YOMEI byl největší důraz kladen na novinky. Mezi nimi nábytková skříňová sestava s téměř 3 metry vysokými dveřmi, součástí sestavy byl otočný prvek. Ten nabízel uživateli možnost mít v interiéru televizi, či kosmetickou skříňku. Významnou roli hrála interakce s návštěvníky, kteří měli dovoleno dotýkat se a objevovat jednotlivé kousky nábytku. Úsilí vložené do každého detailu v přípravě a stavbě stánku se vyplatilo v podobě pozitivního ohlasu a navázání nejen obchodních kontaktů.

Spokojení pracovníci firmy YOMEI

Slovo závěrem

Pro firmy jsou účasti na takovýchto výstavách vysokým nasazením. Úspěch a návratnost investice jsou nerozlučně spojeny s precizností provedení stánku. Každý detail musí být pečlivě promyšlený, každý kousek nábytku musí správně reprezentovat firmu. Důležitou podstatou je vytvořit prostředí, kde se návštěvníci budou cítit jako doma – místo, které je nejen vizuálně poutavé, ale také přátelské a přívětivé. Přes přehršel čínských firem na letošním imm coloogne jsem rád, že se firma YOMEI zúčastnila a zároveň tak reprezentovala ubývající podíl evropských vystavujících.

Autor: Václav Jelínek
Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v Brně
Kontakt: xjeline6@mendelu.cz
Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina