aktuality

Některé exponáty jsou skutečně unikátní

Stálá výstava betlémů v Schumpeterově domě v Třešti je přístupná denně až do 2. února
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Kdo nestačil během uplynulých vánočních svátků navštívit některou z tradičních výstav betlémů pořádaných na mnoha místech v republice, má ještě několik posledních možností tak učinit.

Unikátní výstavu téměř stovky betlémů všech možných velikostí a provedení nabízí například zámek Horšovský Týn na Domažlicku až do neděle 7. ledna.

Kolem malých dřevěných jesliček stojí skupinka Eskymáků v typických velkých kožešinových kapucích a o kousek dál hledí do jesliček pečlivě seřazení skauti. I takové zajímavosti jsou mezi nimi k vidění.

Vystavené exponáty pocházejí většinou z českých zámků, kostelů a far, jsou mezi nimi ale i betlémy z Bavorska. Jsou vyrobeny nejen ze dřeva, ale i z keramiky, vosku, perníku nebo papíru.

Údajně největší betlém na Vysočině stojí v Jihlavě. Zabírá padesát čtverečních metrů. Ručně vyřezávaný betlém s kulisami Gustava Krumma je k vidění v minoritském kostele Nanebevzetí Panny Marie v ulici Matky Boží v Jihlavě. Návštěvníci mohou vidět více než 360 ručně vyřezávaných figurek a bezmála čtyři desítky domečků, paláců a hradů. Lidé si ho tam mohou prohlédnout až do 2. února.

Denně až do 2. února je rovněž přístupná stálá výstava betlémů v Schumpeterově domě v Třešti, kterou pořádá tamní Spolek přátel betlémů. Navštívit je možné také několik místních domácností, které vystavují vlastní betlémy. Tato tzv. Betlémská cesta má v Třešti tradici dlouhou 200 let. Třešťské betlémy zrcadlí i výjevy ze skutečného života. Své místo tady má třešťský zámek, kostely, hotel Krebs, ale i stará lékárna, na jejímž pultě se narodil herec Otto Šimánek. Mezi stavbami si nelze nepovšimnout i renesanční Telče nebo zámku Červená Lhota. Ježíškovi jdou vzdát hold prezidenti Masaryk a Havel, císař Karel IV., myslitel Jan Ámos Komenský, pohádková Babička, malíř Josef Lada, ale i sportovkyně Ester Ledecká a Martina Sáblíková.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina