aktuality ekonomika

Zprávy z ekonomiky 18.–26.12.2023

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inflace v Česku příští rok zeslábne, i když pravděpodobně nedosáhne dvouprocentního cíle České národní banky (ČNB). Díky pomalejšímu růstu spotřebitelských cen se vrátí k růstu reálné mzdy, což by mělo dát impulz k mírnému oživení ekonomiky po letošním celoročním propadu. Situace na trhu práce zůstane napjatá a nezaměstnanost by se proti současnosti dramaticky zvyšovat neměla. Vyplývá to z prognóz ministerstva financí, ČNB a analytiků oslovených ČTK.
Zdroj: ČTK

Nejvíce hackerských DDoS útoků na české firmy směřovalo v listopadu, pátý měsíc v řadě z Ruska. Rusko druhý měsíc po sobě vedlo i v intenzitě útoků. Vyplývá to z pravidelné měsíční analýzy statistik provozu služeb FlowGuard české společnosti ComSource.
Zdroj: ČTK

Zahraniční dluh České republiky ve 3. čtvrtletí stoupl o 126,3 miliardy na 4,546 bilionu Kč. V meziročním srovnání byl o 140,4 miliardy vyšší. Výše zahraničního dluhu ke konci září představovala 62,9 % hrubého domácího produktu země, tedy celkového výkonu české ekonomiky. Přes 77 % zahraničního dluhu připadlo na soukromý sektor a zbývající část, 22,7 %, byly závazky veřejného sektoru, do kterých spadají závazky vládního sektoru, soukromých subjektů garantované vládou a subjektů s majoritní účastí státu.
Zdroj: ČNB

Míra inflace v zemích Evropské unie v listopadu klesla o půl procentního bodu na 3,1 % a je nejníže zhruba za 2 roky. Ve své zprávě to oznámil Eurostat. V zemích eurozóny míra inflace v listopadu klesla rovněž o půl bodu a činila 2,4 %. Před rokem, tedy loni v listopadu, byla míra inflace v eurozóně 10,1 % a v celé unii 11,1 %. Nejvyšší inflaci v celé unii má Česká republika, kde ceny meziročně vzrostly o 8 %. Nižší inflace než v České republice tak už je například i v Maďarsku, které bylo dlouho nejhorší v unii. Teď má inflaci 7,7 %. V Polsku míra inflace zůstala na říjnové hodnotě 6,3 %, na Slovensku klesla na 6,9 %. Před rokem byla inflace v Česku na 17,2 %, v Maďarsku na 23,1 %, na Slovensku 15,1 %a v Polsku 16,1 %. Naopak v Belgii už je deflace, tam ceny meziročně o 0,8 %klesly.
Zdroj: EUROSTAT

Ceny ve výrobě v Česku v listopadu převážně pokračovaly v růstu. V průmyslu se zvýšily o 0,8 %, za stavební práce stouply o 3,3 %. Ceny zemědělských výrobců se naopak posedmé za sebou snížily, v listopadu zrychlily meziroční pokles na 16,2 %.
Zdroj: ČSÚ

České firmy nezvládají digitalizaci. Téměř v každé společnosti již digitální transformace probíhá, mnoho z nich však stále dělá chyby, kvůli kterým přichází jejich snaha o digitalizaci a efektivní fungování často vniveč. Odborníci upozorňují na osm nejčastějších překážek digitální transformace.
1. Chybějící vedoucí digitální nadšenec
2. Nedostatek strategie
3. Strach ze selhání
4. Absence digitálního týmu
5. Nedostatečná příprava
6. Nevhodný výběr „nízko visícího ovoce“
7. Nedůvěra k externím odborníkům
8. Nevhodný výběr partnera
Zdroj: BusinessInfo.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina