aktuality ekonomika

Ekonomické okienko – 11.12.2023 – SK

Informácie z ekonomiky
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Slovenská ekonomika stúpala miernejšie. Hrubý domáci produkt sa v treťom štvrťroku medziročne v stálych cenách zvýšil o 1,1 %. Objem HDP v bežných cenách bol medziročne vyšší o 11 % a dosiahol 32,2 mld. €. V medzi kvartálnom porovnaní po sezónnej úprave bol HDP reálne vyšší o 0,2 %. Jednotlivé odvetvia ekonomiky si udržali mierny rast hrubej pridanej hodnoty aj v treťom štvrťroku. (Zdroj: SITA)

Rast investičnej aktivity v 3. štvrťroku 2023 pokračoval, ale výrazne miernejším tempom. Objem investícií, ktoré sa premietajú do tvorby hrubého fixného kapitálu, dosiahol 6,6 mld. €, čo v bežných cenách predstavovalo medziročný rast o 8,9 % (v stálych cenách bol na úrovni o 2,8 %), pričom v raste sa udržal posledných desať štvrťrokov. Celková tvorba hrubého kapitálu prekročila objem 7 mld. €. (Zdroj: ŠÚ SR)

Ekonomiku Slovenska v 3. štvrťroku 2023 ťahal smerom nahor čistý export, zatiaľ čo domáci dopyt ďalej slabol. Medziročne sa znížil o 3 %. V porovnaní s predchádzajúcimi kvartálmi sa ale zmiernila dynamika jeho medziročného poklesu z -3,6 % na -1,8 %. (Zdroj: TASR)

Miera inflácie vo vyspelých ekonomikách je nižšia. Tempo rastu spotrebiteľských cien vo vyspelých ekonomikách, ktoré sú členmi Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, v októbri kleslo na najnižšiu úroveň za dva roky. Podľa organizácie sa miera inflácie v celom regióne, ktorý zastrešuje, v októbri znížila na 5,6 zo 6,2 % v septembri. (Zdroj: Trend)

V Banskej Bystrici postavia 360 nových bytov. Nový bytový projekt za celkovo 80 mil. € plánuje postaviť spoločnosť Fončorda development, na čo chce využiť dávno opustený areál skleníkov banskobystrického mestského záhradníctva ZARES. Celková podlahová plocha projektu je 60 000 m2. (Zdroj: Denník N)

Štátna správa sa rozrastie o 300 úradníkov. Na vyplácanie príspevkov na zvýšené úroky hypoték chce štát prijať tristo ľudí, čo je toľko, ako má Najvyšší kontrolný úrad SR. Len na mzdách to bude štátnu kasu stáť ročne viac ako 7 mil. €, vyše 200 tis. € má ísť na úpravu informačných systémov. (Zdroj: Denník N)

Priemyselná produkcia v Maďarsku zaznamenala pokles aj v októbri. To znamená, že v mínuse je celý tento rok. Priemyselná produkcia v Maďarsku klesla v októbri medziročne o 3,2 %, zatiaľ čo v septembri zaznamenala pokles o 7,3 %. (Zdroj: Hospodárske noviny)

Objednávky nemeckého priemyslu prudko klesli. Nové objednávky v nemeckom priemysle v októbri prudko klesli. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom ich prišlo o 3,7 % menej. Vývoj negatívne ovplyvnil najmä nedostatok veľkých objednávok. Bez ich započítania objednávky vzrástli o 0,7 %. (Zdroj: DPA)

Výstavba bytov v 3. štvrťroku 2023 zaznamenala výrazný útlm. Celkovo sa na území Slovenska skolaudovalo 4 232 bytov, čo bolo najmenej od 1. štvrťroka 2022. Medziročne počet dokončených bytov klesol o pätinu, ale v porovnaní s priemernou hodnotou počas piatich rokov pred pandémiou sa dokončilo stále o 6 % viac bytov. (Zdroj: ŠÚ SR)

Vyhlásili výzvu s cieľom skvalitniť vzdelávanie SOŠ. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyhlásilo výzvu na aktivity s názvom Podpora odborného vzdelávania a prípravy v rámci iniciatívy Catching-up regions. Jej cieľom je skvalitniť vzdelávanie na vybraných stredných odborných školách (SOŠ) v Prešovskom a Banskobystrickom kraji. Na výzvu je z Programu Slovensko určených takmer 14 mil. €. (Zdroj: TASR)

Ekonomika eurozóny v 3. štvrťroku 2023 v medzikvartálnom porovnaní a na sezónne upravenej báze mierne klesla, o 0,1 %. Eurostat uviedol tiež, že revidoval smerom nadol medzikvartálny rast HDP eurozóny v predchádzajúcom 2. štvrťroku, a to na 0,1 % z 0,2 %. (Zdroj: Denník N)

Český priemysel v októbri nečakane ožil a jeho produkcia vzrástla po poklese v predchádzajúcom mesiaci a obchod sa prehupol do prebytku. Priemyselná produkcia v Českej republike v októbri 2023 zvýšila medziročne o 1,9 % po smerom nadol revidovanom poklese o 4,9 % v predchádzajúcom mesiaci. (Zdroj: TASR)

Priemyselná produkcia v Nemecku v októbri 2023 v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom nečakane klesla, už piaty mesiac po sebe. Priemyselná produkcia v najväčšej európskej ekonomike v októbri 2023 klesla o 0,4 % oproti septembru, keď sa po revízii medzimesačne znížila o 1,3 %. (Zdroj: Destatis)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina