aktuality ekonomika

Ekonomické okienko – 22.11.2023 – SK

Ekonomické okienko - ilustračné foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Matrace Dormeo sa u nás predávajú aj po ich krachu.  Značky Dormeo a Delimano môžu zaniknúť. Ich predajca, slovenská dcéra slovinskej skupiny Studio Moderna je v konkurze. Na jej vlastnú žiadosť ju tam poslal nitriansky okresný súd. A ide o dosť veľký konkurz. V závere minulého roku malo slovenské Studio Moderna 270 zamestnancov, na odvodoch zanechalo štátu dlh 0,5 mil. €. (Zdroj: Denník N)

Priemerná mzda na Slovensku rástla. Priemerná nominálna mesačná mzda v septembri medziročne narástla vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach. Mzdy sa najviac, a to o 16,2 %, zvýšili v maloobchode na 1 135 €. Mzdy zamestnancov v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev vzrástli o 13,1 % na 710 € a vo vybraných trhových službách o 11,9 % na 1 390 €. (Zdroj: SME)

Priemyselná produkcia SR v septembri 2023 medziročne poklesla o 0,6 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia znížila o 1,7 %. Bol to šiesty mesiac v roku, keď priemysel podal nižší výkon ako v rovnakom období minulého roka. (Zdroj: ŠÚ SR)

Spoločnosť Decodom je jedným z najväčších slovenských výrobcov nábytku. Na počiatku ťažkostí bola v roku 2020 koronakríza, firme hrozil dokonca bankrot. Pôvodne ohlásila aj gigantické prepúšťanie, ktoré malo pripraviť o prácu viac ako tri štvrtiny zamestnancov. Podarilo sa však zachrániť 800 pracovných miest. (Zdroj: SARIO)

V treťom štvrťroku tohto roku bolo na Slovensku vyhlásených 81 konkurzov a povolených šesť reštrukturalizácií. Ako vyplýva z údajov spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, v porovnaní s druhým kvartálom počet konkurzov vzrástol o 11%, medziročne o 16%. V druhom štvrťroku aktuálneho roka boli povolené dve reštrukturalizácie, v treťom štvrťroku 2022 to boli štyri. Počet konkurzov v uplynulom štvrťroku dosiahol najväčšiu hodnotu za posledných osem rokov. (Zdroj: SARIO)

V Nitrianskom Pravne chcú postaviť bytový komplex. Možnosti bývania v Nitrianskom Pravne v okrese Prievidza sa rozšíria. Súkromný investor tam plánuje postaviť komplex šiestich rovnakých bytových domov. Náklady predbežne odhadol na 11,5 mil. €. (Zdroj: TASR)

Podnikanie na Slovensku neupadá a za posledný rok vzniklo viac ako 20 tisíc nových firiem a bolo založených viac ako 55 tisíc živností. Svoju súčasnú podnikateľskú situáciu ohodnotilo 41 % podnikateľov ako lepšiu v porovnaní s minulým rokom. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti 123dopyt. (Zdroj: Trend)

Zamestnanci si na výplate o čosi prilepšia Od januára sa zvyšuje nezdaniteľná suma, z ktorej zamestnanec neplatí daň. Nezdaniteľná suma sa zvyšuje vždy od januára podľa životného minima, na ktoré je naviazaná. Mesačná nezdaniteľná suma bude na budúci rok 470,54 €. V súčasnosti je 410,24 €. (Zdroj: Denník N)

Vo Veľkom Šariši budú vyrábať modulárne domy.  Spoločnosť HOMErs otvorila vo Veľkom Šariši závod na produkciu inovatívnych modulárnych domov na východnom Slovensku. V prvom kvartáli by tam malo pracovať viac ako 80 ľudí, ktorých postupne prijímajú. (Zdroj: Denník N)

Harmonizovaná inflácia v októbri spomalila na 7,8 % . Medziročná inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien dosiahla v októbri na Slovensku hodnotu 7,8 %. Medzimesačný rast cien v jednotnej európskej metodike predstavoval 0,2 %. (Zdroj: ŠÚ SR)

 Európska komisia (EK) schválila dve slovenské schémy štátnej pomoci s celkovým rozpočtom 560 mil. € na podporu malých a stredných podnikov a veľkých podnikov v kontexte ruskej vojny proti Ukrajine. (Zdroj: TASR)

Vstup do eurozóny odmieta takmer 63 % Poliakov. Vstup do eurozóny naďalej nepodporuje veľká väčšina Poliakov. Poukázali na to výsledky inštitútu pre prieskum trhu IBRiS. Prieskum ukázal, že takmer 63 % opýtaných je proti zavedeniu eura. Zhruba 19,5 % anketovaných uviedlo, že “skôr nie” a až 43,4 % oslovených Poliakov reagovalo, že je vyslovene proti zavedeniu eura. (Zdroj: www.aktuality.sk)

Do zahraničia odtiekli z Česka dividendy za 300 mld. CZK. Masívny odlev kapitálu z Česka pokračuje. Za deväť mesiacov tohto roka sa na dividendách a úrokoch vyplatilo do zahraničia takmer 300 mld. CZK. Na základe predbežných údajov Českej národnej banky sa od januára do konca septembra vyplatilo do zahraničia na dividendách a úrokoch už 294 mld. CZK. Medziročne to znamená rast o 3 %. (Zdroj: Trend)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina