aktuality ekonomika

Ekonomické okienko – 12.11.2023 – SK

Informácie z ekonomiky
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ceny priemyselných výrobcov v septembri po dlhom čase medziročne klesli. Dôvodom bolo podľa Štatistického úradu SR najmä viac ako 10-percentné zlacňovanie v malých odvetviach a výrazné pribrzdenie dynamiky rastu cien v energetike. Prvýkrát od začiatku roka 2021 medziročne tiež klesli ceny stavebných materiálov, ktoré používajú stavební výrobcovia. (Zdroj: SITA)

Byty v dokončených novostavbách sú takmer o 10 % lacnejšie ako rozostavané, developeri s ponukou zväčša vyčkávajú. Spomalenie predajov nových bytov sa podpisuje aj na ponuke nových rezidenčných projektov. Z rozostavaných bytov sú vypredané takmer dve tretiny. Na trhu tak oproti predchádzajúcemu kvartálu zostalo o 11 % dokončených bytov viac, čo je spôsobené spomalením predaja. (Zdroj: RK Hery)

Slováci čerpajú nemocenské dávky menej ako vlani. Priemerná dočasná práceneschopnosť (PN) na Slovensku v septembri tohto roka dosiahla 3,14 %. Oproti augustu síce stúpla o 0,09 percentuálneho bodu, medziročne to však bolo menej o 0,33 percentuálneho bodu. Priemerná dočasná PN bola pritom počas januára až septembra tohto roka v každom mesiaci nižšia ako v rovnakom mesiaci vlaňajška. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa. (Zdroj: SITA)

Dôvera spotrebiteľov mierne narastá. Ekonomická nálada slovenských podnikateľov a spotrebiteľov sa v októbri v porovnaní so septembrom zmenila len mierne. Pri poklese o 0,3 bodu dosiahol sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu 91,6 bodu. Zhoršili sa podľa Štatistického úradu SR hodnotenia troch z piatich zložiek indikátora, a to v službách, stavebníctve a v priemysle. Optimistickejšia bola nálada u podnikateľov v obchode a aj u spotrebiteľov. Oproti situácii pred rokom bola ekonomická nálada priaznivejšia o 3,3 bodu. Za dlhodobým priemerom indikátor zaostával o 10,4 bodu. (Zdroj: ŠÚ SR)

Miera nezamestnanosti v eurozóne sa v septembri 2023 mierne zvýšila, keďže slabá hospodárska aktivita tlmila tvorbu pracovných miest. Podľa prvého odhadu Eurostatu sa miera nezamestnanosti v eurozóne po úprave o sezónne vplyvy v septembri 2023 zvýšila na 6,5 % zo 6,4 % v auguste. (Zdroj: TASR)

Mochovce nás vystrelili do čela jadrových veľmocí. S 59%-ným podielom jadrovej elektriny patrilo vlani Slovensku po Francúzsku globálne druhé miesto. No po započítaní tohtoročnej výroby nového celku by výroba elektrickej energie z jadra mala dosiahnuť 65%-ný podiel, čím by sa SR mohla dostať do čela svetových veľmocí. A to bol väčšinu roka tretí blok len v testovacej fáze a navyše v roku 2025 má pribudnúť aj štvrtý mochovecký reaktor. (Zdroj: SME)

Bratislava sa rozrastie o šesť rezidenčných projektov. Developer Immocap plánuje v horizonte nasledujúcich desiatich rokov priniesť šesť rezidenčných projektov v mestských častiach Bratislavy Staré mesto, Nové Mesto a Ružinov. Celkovo pôjde o 1 500 bytov, ktoré majú podľa investora priniesť trvalo udržateľné bývanie. (Zdroj: Trend)

Produkcia českého priemyslu v septembri 2023 medziročne klesla už tretí mesiac po sebe, a to viac, ako odhadovali ekonómovia. Ale stavebníctvo ožilo a jeho výkon sa zvýšil. Konkrétne sa produkcia českého priemyslu v septembri 2023 medziročne znížila o 5 %, najviac od októbra 2021, po poklese o 1,7 % v predchádzajúcom mesiaci. (Zdroj: ČSÚ)

Dôvera investorov v eurozóne v novembri vzrástla. Investorom v eurozóne sa v novembri 2023 zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku regiónu vzrástla. Index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 20 štátoch menovej únie, v novembri 2023 zvýšil na -18,6 bodu z -21,9 v októbri. Prekonal tak odhady analytikov, ktorí predpovedali, že dosiahne -22,2 bodu. (Zdroj: Reuters)

Najvyššia budova Slovenska je skolaudovaná. Prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower na nábreží Dunaja v Bratislave je právoplatne skolaudovaný. Jeho výstavba, za ktorou stojí developerská spoločnosť J&T Real Estate, je tak po necelých štyroch rokoch od získania stavebného povolenia ukončená a so svojimi 46 poschodiami a výške 168 metrov sa stal jednou z dominánt Bratislavy. (Zdroj: Hospodárske noviny)

Top Pelet mieri do konkurzu. Firmy skrachovanej skupiny Arca už neposielajú do konkurzu iba jej veritelia, ale aj vlastníci. Najnovšie ide na vlastnú žiadosť do konkurzu jej hornonitriansky výrobca elektriny z odpadového dreva Top Pelet. Firme za posledné dva roky klesli tržby z takmer 1,5 mil. € na 900 tis. €. A súčasne prehĺbila stratu. Vlani prerobila skoro 800 tis. €. (Zdroj: Denník N)

Deficit verejnej správy SR dosiahol v minulom roku 2,216 mld. € alebo 2,02 % HDP. Medziročne sa tak znížil o 3,16 percentuálneho bodu (p. b.). Celkové príjmy verejnej správy dosiahli vlani 44,119 mld. € alebo 40,2 % HDP a celkové výdavky 46,335 mld. € alebo 42,3 % HDP. Hrubý verejný dlh ku koncu minulého roka predstavoval 63,378 mld. € alebo 57,8 % HDP. Medziročne sa v pomere k HDP znížil o 3,3 p. b.. (Zdroj: Trend)

Objem slovenského vývozu v septembri 2023 prvýkrát v tomto roku medziročne klesol, a to najmä z dôvodu prepadu dodávok do EÚ. Pokles dovozu v septembri udržal mesačné saldo v pluse takmer 334 mil. €. Zo SR sa podľa predbežných výsledkov v septembri 2023 vyviezol tovar v hodnote 9,1 mld. €, pri medziročnom poklese o 0,6 %. (Zdroj: ŠÚ SR)

Viac ako polovica nemeckých spoločností (54 %), ktoré pôsobia na Slovensku, považuje svoju súčasnú podnikateľskú situáciu za dobrú. Napriek tomu sú však pri vyhliadkach na nasledujúci rok skôr zdržanlivé. Stagnáciu svojej podnikateľskej situácie očakáva 63 % firiem. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (AHK Slowakei). (Zdroj: TASR)

Čerpanie prostriedkov Európskej únie v dobiehajúcom programovom období 2014 až 2020 dosiahlo k 31. októbru 12,27 mld. €. Predstavuje to 84,62 % z celkového záväzku desiatich operačných programov v objeme 14,5 mld. €. Pre vyčerpanie celkovej alokácie v zvyšných dvoch mesiacoch tohto roka zostávalo minúť 2,23 mld. €, teda viac ako 15 %. (Zdroj: SITA)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina