aktuality

Národní cenu za architekturu pro rok 2023 získalo Sídlo Kloboucké Lesní

Vítězný projekt Sídlo Kloboucké Lesní
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V pražském Veletržním paláci byly v úterý 31.10. předány ceny jubilejního 30. ročníku soutěže Grand Prix Architektů – Národní cena za architekturu pro rok 2023. Hlavní cenu GPA – Národní ceny za architekturu pro rok 2023 získal projekt Sídlo Kloboucké Lesní autorů Jana Macha, Jana Vondráka a Filipa Cerhy.

Lesnická společnost Kloboucká Lesní sídlící v obci Bylnice na Zlínsku se snaží prosazovat udržitelné hospodaření s lesem a krajinou. Její sídlo je transparentním objektem plným skla, dřeva a volného prostoru.

Základní konstrukce domu je kombinací těžkého dřevěného skeletu, betonového jádra a ocelových ztužení. Jednotlivé moduly vyplňuje několik typů fasádních panelů, které jsou umístěny dle logiky vnitřní dispozice. Hlavní část dřevěné konstrukce tvoří lepené BSH profily – vlajková loď produktů společnosti. Většina dřeva použitého na stavbu je z nedalekých lesů, převážně se jedná o beskydský smrk. Při výběru stavebního dřeva byl kladen důraz na jeho kresbu i hustotu vláken a podle toho se také vybíral les, kde probíhala těžba. Střecha domu je pokryta solárními panely, které uspokojí energetickou spotřebu domu a zároveň zastupují funkci střešní krytiny. Voda ze střešních ploch je odváděna do nadzemních nádrží, které v letních měsících přirozeně ochlazují budovu a akumulují vodu pro zpětné použití v areálu. Vodní plocha je také způsobem, jak odrážet rozptýlené světlo i do hlubších částí dispozice.

Oceněné projekty v dalších kategoriích si můžete prohlédnout ZDE.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina