aktuality

Dřevozpracující firmy a živnostníci dál bodují v regionálních kolech

Úspěšní živnostníci Jihočeského kraje (zleva) Viktor Valas, Libor Pražan a Eva Havlová
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

jihočeském kole soutěže MONETA Živnostník roku 2023 svým příběhem, schopností prosadit se i na zahraničních trzích i osobním přístupem k oboru zaujal odbornou porotu Libor Pražan, výrobce zakázkových klasických kytar pro koncertní mistry a studenty, a stal se tak nejlepším živnostníkem v Jihočeském kraji.

Od poloviny 90. let pracoval jako umělecký řezbář a restaurátor. Od roku 2017 se přeorientoval na ruční zakázkovou výrobu převážně klasických kytar. Impulsem byla spolupráce s jedním z nejlepších stavitelů kladívkových klavírů Paulem McNultym, který pochází z USA, ale kvůli šumavskému rezonančnímu smrku žije a pracuje v České republice. V jeho provozovně pracoval jako houslař a kytarář. Zde získal cenné zkušenosti, a především velký impuls k rozvinutí vlastní cesty při stavbě hudebních nástrojů. Zvolil si kytaru, protože je jeho oblíbeným nástrojem, na který sám hraje. Mezi jeho zákazníky patří zejména studenti konzervatoří, jejich pedagogové a také koncertní mistři z České republiky i zahraničí. Libor Pražan kromě prvního místa získal také titul MONETA Živnostník roku Srdcař 2023 Jihočeského kraje.

Druhé místo v soutěži živnostníků obsadila Eva Havlová, výrobce masivního nábytku z českého dřeva z Českých Budějovic.

V soutěži PwC Firma roku 2023 Jihočeského kraje se na první pozici umístila firma Nema, která na nejmodernějších robotických linkách pracujících ve třech závodech a devíti výrobních halách vyrábí střešní konstrukce a prefabrikované panely pro dřevostavby. Současně zajišťuje kompletní realizaci komerčních i veřejně prospěšných staveb ze dřeva. Je vyhledávaným dodavatelem stovek obchodních, stavebních a realizačních firem i spolehlivým partnerem měst a obcí pro výstavbu budov občanské vybavenosti. Zaměstnává kolem stovky zaměstnanců.

Bronz si z jihočeského kola odnesla firma Oknotherm, výrobce plastových, dřevěných a hliníkových oken.

V soutěži MONETA Živnostník roku 2023 Pardubického kraje druhou příčku obsadil Adam Vojtíšek, výrobce dřevěného mobiliáře, nábytku, hřišť ze dřeva a dřevěných staveb.

Jihomoravském kraji se živnostníkem roku stal Tomáš Jarošek, výrobce harf, kalimb a zvonkoher. Je nadšeným výrobcem všech malých nástrojů, ale při výrobě harfy se cítí jako doma. Vše vyrábí ručně. Když se řekne harfa, většina české veřejnosti si představí něco nedostupného, cenou i technikou hry. Ještě před sto lety však byla háčková harfa vcelku běžný lidový nástroj a naše země byla bez nadsázky harfovou velmocí. Tomáš Jarošek chce svou výrobou, hrou a osvětovou činností přinést harfu zpět mezi lidi.

Firmy a živnostníci z dřevozpracujících oborů bodovali i v Kraji Vysočina. Třetí místo v soutěži PwC Firma roku 2023 zde získala společnost Flexipal a.s. zaměřená na výrobu dřevěných transportních palet a druhé místo v soutěži MONETA Živnostník roku 2023 obsadil tesař Břetislav Kocián.

Ve Zlínském kraji se mezi nejlepšími firmami umístila na druhé pozici společnot JELÍNEK – výroba nábytku, producent designového nábytku z masivního dřeva, která byla zároveň vyhlášena ekonomicky nejúspěšnější firmou roku 2023 Zlínského kraje.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina