aktuality ekonomika

Ekonomické okienko – 15.10.2023

Informácie z ekonomiky
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Intrans SK chce vybudovať rekreačný komplex. V jednej z najnavštevovanejších obcí liptovského regiónu – v Liptovskom Jáne má vzniknúť nový bytovo-apartmánový rekreačný komplex s wellness centrom, bazénmi aj posilňovňou za celkovo 55 mil. €. Vyplýva to z projektu, ktorý predložila domácim povoľovacím úradom firma Intrans SK z Podturne. (Zdroj: Denník N)

Priemyselná produkcia na Slovensku v auguste medziročne vzrástla o 4,6 %, pričom išlo o najvyšší rast od začiatku roka. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia zvýšila o 4,5 %. (Zdroj: ŠÚ SR)

Za trištvrte roka vzniklo v SR takmer 17-tisíc firiem.  Za prvých deväť mesiacov tohto roku vzniklo na Slovensku viac ako 16.600 nových spoločností. V tom istom období naopak svoju činnosť ukončilo vyše 3.700 firiem. Najsilnejším mesiacom z hľadiska zakladania nových podnikov bol zatiaľ v aktuálnom roku marec. Pribudlo ich 2.196. Prvenstvo v štatistikách zánikov firiem drží jún, celkovo ich bolo 553. (Zdroj: Trend)

Disponibilný príjem Slovákov sa vzhľadom na rastúcu infláciu a vyššie náklady domácností výrazne zmenšuje. Podľa Európskeho prieskumu platobného správania spotrebiteľov až 51 % Slovákov potvrdilo, že im po zaplatení základných položiek a účtov zostáva menej peňazí ako pred rokom. (Zdroj: www.aktuality.sk)

Rast inflácie v ČR bol najpomalší od roku 2021 Rast spotrebiteľských cien v Českej republike sa aj v septembri spomalil, už ôsmy mesiac po sebe. Dosiahol pritom najmenšie tempo od konca roka 2021. Index spotrebiteľských cien v susednej krajine v septembri 2023 zvýšil medziročne o 6,9 % po náraste o 8,5 % v auguste. (Zdroj: RTTNews)

Tržby Ikey z predaja dosiahli rekordnú úroveň. Ikea znižuje ceny viacerých produktov. Dôvodom sú výrazný nárast inflácie a klesajúci dopyt spotrebiteľov. Tržby Ikey z predaja dosiahli v rámci fiškálneho roka 2023 rekordnú úroveň 47,6 mld. €, čo predstavuje nárast o 7,3 % po upravení o vplyv menových kurzov. Zvýšenie cien v roku 2022 pomohli firme vykompenzovať pretrvávajúce výzvy v oblasti nižších objemov predaja. (Zdroj: Trend)

Inflácia v septembri 2023 na medziročnej úrovni pokračovala v útlmovom trende a klesla z augustovej hodnoty 8,9 % na septembrovú 8,2 %. Prudšiemu poklesu zabránilo medzimesačné zvýšenie cien v priemere o 0,3 % ovplyvnené najmä tradičným septembrovým zdražovaním cien v školstve, ktoré naviac podporil aj pokračujúci rast cien benzínu a nafty, ako aj vybraných služieb. (Zdroj: ŠÚ SR)

Najvyššiu splatnú daň z príjmu zaplatil Slovnaft. Najvyššiu splatnú daň z príjmu zaplatila za rok 2022 spoločnosť Slovnaft, a to vo výške 628 mil. €. Na druhej priečke v rebríčku najväčších platcov splatnej dane z príjmu právnických osôb za rok 2022 sa umiestnila firma eustream a za ňou skončila Slovenská sporiteľňa. Celkovo slovenské firmy odviedli na splatnej dani z príjmu za minulý rok 4,373 mld. €, čo je medziročne nárast o viac ako 1 mld. €. (Zdroj: SME)

Stavebná produkcia v auguste 2023 presiahla úroveň 660 mil. € a medziročne vzrástla o 4 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov, medzimesačne (v porovnaní s júlom 2023) bol výkon stavebných firiem nižší o 0,3 %. (Zdroj: ŠÚ SR)

Slováci zarábajú viac ako minulý rok. Pracujúci na Slovensku dnes zarábajú v priemere takmer o 10 % viac než v rovnakom období minulého roka. Mzdy však nerastú pri všetkých povolaniach rovnako. Najnižší nárast bol v oblasti IT, kde na mnohých pozíciách zostali mzdy na úrovni ako v minulom roku. (Zdroj: Pravda)
        

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina