technológie

EXCIMER – moderní technologie pro supermatný povrch

Technologie_Excimer
UV vytvrzovací linka Excimatt. Foto: Radomír Čapka
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Nábytkovým povrchům již nějakou dobu vládne supermat – hluboký mat se stupněm lesku menším než 6 GU, s hebkým povrchem, který se navíc vyznačuje zvýšenou odolností proti poškrábání, vyleštění a zanechávání otisků prstů. Setkáváme se s ním především na velkoplošných materiálech, jako jsou lamináty nebo laminované DTD a MDF od renomovaných značek. Díky poměrně nové technologii vytvrzování UV laků, označované jako Excimer Technology nebo Excimer System, dnes může být tato povrchová úprava, včetně popsaných vlastností, aplikovaná i na jednotlivé dílce a tudíž použita pro finální dokončování v jakékoliv zakázkové výrobě nábytku.

Není mat jako mat

Odolnost matného povrchu proti vyleštění, poškrábání a zanechávání otisků prstů spočívá v „jednoduchém“ triku. Standardní princip matného povrchu spočívá v tom, že se do laků a barev přidává matovací činidlo, které způsobí, že se na povrchu zaschlého a vytvrzeného nátěru vytvoří mikrostruktura v podobě ostrých hrotů. Ty se při kontaktu s tvrdým předmětem odlomí, čímž vzniká viditelná stopa, kterou vnímáme jako škrábanec. Při častém tření povrchu (např. utírání prachovkou) dochází k postupnému jemnému odbrušování ostrých hrotů a vzniku rovných hladkých plošek, které způsobují efekt vyleštění. Mikrostruktura matného povrchu je natolik „hrubá“, že umožňuje ulpívání molekul vody, mastnot a nečistot. To je i podstata zanechávání viditelných otisků prstů.

Ukázka supermatné povrchové úpravy na parketových dílcích UV lakem vytvrzeným pomocí excimerové technologie

Moderní supermatné povrchy jsou založeny na jiném principu. Matného efektu se nedosahuje (majoritně) použitím matovacích činidel, ale způsobem vytvrzení povrchové vrstvy. Struktura povrchu není tvořena ostrými hroty, ale vlnkami se zaoblenými vrcholy. Ty jsou odolnější vůči mechanickým vlivům, a i když k nějakému drobnému poškození dojde, není vizuální efekt tak výrazný. To je podstata větší odolnosti jak proti poškrábání, tak proti vyleštění. Ochranu proti zanechávání otisků prstů má na svědomí nanostruktura povrchu, která je hustší než velikost molekul vody, mastnoty a dalších nečistot, takže brání jejich ulpívání. Z praxe tento jev známe jako efekt lotosového květu – jednoduše odpudivost.

Mikrosnímek povrchu UV laku vytvrzeného pomocí excimerové technologie

Excimerová UV technologie

Podstatou vzniku supermatného povrchu na UV vytvrzovací lince je zajištění specifických podmínek, při kterých během vytvrzování dojde k mikrozkrabacení povrchu naneseného UV laku. K zesíťování nanesené vrstvy laku dochází…

Zobraziť celý článok v eDM 10/2023 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina