aktuality

Voľnosť v energetickej spotrebe dáva firme šancu rásť

Elgas
Ilustračné foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzercia

S prichádzajúcim záverom roka mnohým firmám končia zmluvy na dodávky elektriny a plynu. Vďaka minuloročnej kríze boli ceny extrémne vysoké a aj so štátnymi kompenzáciami pocítili firmy výrazne vyššie náklady. O tom, ako docieliť optimálne ceny energií v nasledujúcom roku, sme sa porozprávali s Ing. Romanom Blahom, riaditeľom obchodu spoločnosti ELGAS.

Zmluvné podmienky sú základ

Dodávky energií majú svoje zmluvné pravidlá. „Úplne prvá vec, ktorú by si mala každá firma poznačiť do kalendára, je dátum ukončenia zmluvy a konečný dátum podania výpovede,“ konštatuje Ing. Blaho. Ak si ich firma neustriehne, môže byť zmluva predĺžená automaticky. No nie vždy za výhodných podmienok.

Viac ponúk dáva priestor na vyjednávanie

Aká je optimálna cena vo vzťahu k trhu sa dozviete, ak oslovíte ďalších dvoch až troch dodávateľov a vyžiadate si ponuky na nasledujúce zmluvné obdobie. „Odporúčam vždy začať od aktuálneho dodávateľa, ktorý pozná zákazníka, spôsob jeho odberu a nároky na obsluhu. Mal by tak vedieť najlepšie odporučiť vhodný produkt a ponúknuť cenu,“ vysvetľuje zo skúsenosti Ing. Blaho. Zároveň radí vyberať si firmy, ktoré sú na trhu etablované niekoľko rokov a ideálne na základe dobrých referencií od obchodných partnerov či známych.

Pri výbere produktu treba zvážiť riziko aj vlastné možnosti

Firma musí zvážiť, do akej miery je pri spotrebe závislá od externých faktorov, ktoré nevie ovplyvniť. Rovnako je kľúčové, či si vie poradiť s plánovaním alebo riadením spotreby. „Ak je trh stabilný, ceny na krátkodobom trhu bývajú obvykle nižšie, ako sú dodávky kontrahované vopred na budúce obdobia. To sa dá využiť na výrazné zníženie nákladov firmy,“ vysvetľuje obchodný riaditeľ. ELGAS v tomto roku ušetril zákazníkom desaťtisíce eur, keď ich presvedčil nefixovať vysoké ceny zo záveru roka 2022 a prejsť na dynamické spotové ceny. Priemerná cena za elektrinu bola v tomto roku 110 eur/MWh, čo je podstatne menej ako strop vládnej kompenzácie. A to bez pokút za nedodržanie zmluvného objemu a predchádzajúceho veľkého plánovania.

Nielen cena rozhoduje

Všímať si treba transparentnosť ponuky s uvedením všetkých položiek, spôsob úhrady dodávky a najmä riešenie následnej komunikácie. V ELGAS-e má zákazník svojho obchodníka a priamy prístup k zákazníckej podpore. Ponúkajú energetické služby od poradenstva v nastavení technických parametrov distribúcie, riadenia spotreby v mieste odberu, tak aj výstavbu vlastných fotovoltaických zdrojov a výkup z nich.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina