drevostavby výstavy

Festival architektury 2023 – velký zájem návštěvníků o Tiny Houses

Drevostavby_TinyHouses
Mobilní dům od TOP MOBILE HOUSE s.r.o. o velikosti 13,5x4,2 m s dispozicí 3+kk s venkovní krytou terasou
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na letošním 4. ročníku Festivalu architektury, který proběhl 2.–4. března 2023 na brněnském výstavišti v rámci tradičního jarního souběhu trojice veletrhů – Stavební veletrh Brno, DSB – Dřevo a stavby Brno a veletrh nábytku a interiérového designu MOBITEX s hlavním tématem malometrážní bydlení, se značné pozornosti návštěvníků těšila výstava Tiny Houses. Šlo o ukázku více jak desítky modulárních staveb pro bydlení či glamping z produkce zejména domácích větších i menších výrobců a v jednom případě i ze zahraničí. Na jejich prohlídku včetně možnosti získat odpovědi na s nimi související otázky někteří návštěvníci, zejména z mladších věkových skupin, čekali ve frontách.

Čtvrtý ročník Festivalu architektury s hlavními tématy minimalistické bydlení a budoucnost stavitelství, jehož tradičním pořadatelem byla Rada pro zelené střechy, z.s., nabídnul návštěvníkům autentickou přehlídku nejen technologií budoucnosti stavebnictví (betonových konstrukcí v 3D tisku a dalších), ale i ukázek v úvodu zmíněných modulárních staveb pro bydlení či glamping.

S jejich problematikou byl spojen také bohatý doprovodný program, který zájemcům odpověděl např. na otázky, jak je u těchto domků řešeno napojení na sítě a odpad, zda se jim na pár metrů vejde postel, pracovní stůl, koupelna a plně vybavená kuchyň, jak je to s tepelnou izolací a energickou soběstačností, zda je či není třeba stavební povolení a jestli je nutné mít zasíťovaný pozemek, na kolik vůbec takové bydlení vyjde apod. Bydlení v malém prostoru se vším potřebným je totiž v dnešní době podle pořadatelů pro velkou část mladých rodin nutností. Ceny nemovitostí jsou stále vysoké a výstavba nedostatečná. V dnešní době pokroku technologií je kladen velký důraz nejen na chytré a efektivní využití prostoru v domácnostech, ale také na kvalitní a šetrné materiály. Současně se rozmáhá i glamping – stále populárnější komfortní turistické ubytování v přírodě. To vše přispívá k rozvoji modulárních a mobilních staveb, které v Brně prezentovalo několik malých i větších výrobců.

Tiny domek NEO od Rolling Homes

Tiny domek NEO od Rolling Homes disponuje s výjimkou podvozku, části střechy a fasády ryze dřevěnou skladbou konstrukce. Foto: Ing. František Novák

Mezi nimi nebylo možné přehlédnout expozici pražské firmy Rolling Homes s.r.o. s provozovnou v Pohoří u Dobrušky v Královéhradeckém kraji, působící na trhu od roku 2021. Ta se v Brně a předtím poprvé v Praze na stavebním veletrhu For Arch (20.–24. 9. 2022) prezentovala flexibilním mobilním domkem NEO, určeným pro bydlení či jako kancelář v přírodě.

Je vyráběn na bázi dřevostavby s nosnou konstrukcí z lepených KVH hranolů, založených na…

Zobraziť celý článok v eDM 10/2023 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina