aktuality drevoservis

Neštátni majitelia lesov to nevidia ružovo

Ing. Milan Ovseník Foto: Ing. Jozef Marko
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Situácia na trhu s drevom sa podľa predsedu Milana Ovseníka opäť dramaticky zhoršila. Ceny rapídne padajú pre neschopnosť drevospracujúceho priemyslu realizovať spracované drevo na trhu najmä v stavebníctve a pomaly sa vracajú na úroveň roku 2019 pred pandémiou COVID-19. Pre agentúru SITA to uviedol predseda ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Ing. Milan Ovseník: „Máme signály o dramatickom útlme drevospracujúcich malých a stredných podnikov, dokonca o zatváraní lokálnych prevádzok.”

Podľa Milana Ovseníka hrozí obrovské ohrozenie pre malých neštátnych obhospodarovateľov lesov pre roztvárajúce sa cenové nožnice znižovania príjmov z predaja dreva a zvyšovania ceny práce a služieb pri zabezpečovaní povinnosti obhospodarovať les.

„Negatívne vnímame nedostatočnú štátnu dotačnú podporu ekosystémových služieb poskytovaných neštátnymi lesmi a protekcionistické podmienky v hospodárskej súťaži na trhu s drevom prostredníctvom skrytej štátnej pomoci nastavenej na deväť štátnych odborných organizácií ochrany prírody uvádzajúcich drevo na trh,“ dodal Milan Ovseník.

Link na celý článok: Situácia na trhu s drevom sa dramaticky zhoršila, neštátni obhospodarovatelia lesov cítia obrovské ohrozenie – SITA Náš Vidiek

Zdroj: Lessmedium / SITA .

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina