aktuality

Ve Volarech se konaly 29. slavnosti dřeva

29. Volarské slavnosti dřeva. Foto: Jaroslav Pulkrábek
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

O víkendu 19. a 20. 8. se Volarech konaly tradiční již 29. Volarské slavnosti dřeva. Akce připomíná dávnou historii jihočeského města, která je spojená právě s prací se dřevem. Po oba dny probíhal na náměstí velký jarmark řemeslníků.

Sobotní odpoledne patřilo tradiční mezinárodní soutěži o Putovní dřevák, v níž se utkaly tři týmy: domácí, bavorský tým z Perlesreutu nedaleko od Volar a tým z Wallern im Burgenland. Soutěžili v disciplínách, které připomněly život v šumavských vesničkách v dávných časech: přeříznutí dvou metrových polen, zatloukání hřebíku a porážení kuželek dřevěnou koulí. Souboj za velkého zájmu a povzbuzování diváků vyhrál tým z Perlesreutu, který tak získal do držení Putovní dřevák a starosta městečka oznámil, že Putovní dřevák bude vystaven v městském muzeu. Na druhém místě skončili domácí a bronz putoval do Walern im Burgenland.

V neděli krátce před polednem prošel Volary pochod v dřevěné obuvi. Pokus o překonání rekordu z roku 2010 v počtu 310 lidí pochodujících v dřevěné obuvi na jednom místě ale ani letos nevyšel. Letos prošlo městem „jen“ 248 pochodujících.

Tradičně se oceňují nejstarší, nejmladší a nejvzdálenější účastník, a těmi letos byli paní Božena z Volar věkem 79 let, nejmladšímu Tobiášovi nebylo ještě 6 měsíců a nejvzdálenější paní Eva si přijela zaklapat dřeváky až ze Slovenské Banské Bystrice.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina