aktuality ekonomika

Ekonomické okienko – 23.08.2023

Ekonomické okienko - ilustračné foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

  • Slovenské firmy pristupujú ku cloudu pomalšie. Využívanie cloudu podľa medzinárodných prieskumných spoločností v európskom regióne počas nasledujúcich rokoch narastie o 9 %. Cloudové riešenia sa však v slovenských firmách dosiaľ udomácňovali pomalšie, než je priemer v EÚ. Informovala o tom v utorok spoločnosť Enehano, podľa ktorej to môže byť spôsobené aj tým, že si firmy neuvedomujú výhody tejto technológie. (Zdroj: TASR)
  • Aktuálna ekonomická situácia, ktorú stále ovplyvňuje inflácia, má výrazný vplyv na ďalšie smerovanie a správanie slovenských firiem. Napriek tomu plánuje v horizonte jedného roka rozšíriť svoje podnikanie 22 % z nich. Zachovať činnosť v súčasnom rozsahu chce 57 % firiem. O obmedzení, prerušení alebo ukončení podnikania uvažuje 11 % podnikateľov. (Zdroj: TASR)
  • Nemecká vláda plánuje zvýšiť daňové úľavy, ktoré poskytne firmám. Pripravuje sa zavedenie série opatrení na pomoc firmám a začínajúcim podnikateľom. Najväčšia európska ekonomika sa tak po páde do recesie začiatkom roka snaží opäť získať dynamiku. (Zdroj: Reuters)
  • Rast slovenskej ekonomiky v 2. štvrťroku 2023 potiahli najmä automobilky. Naopak, brzdila ho spotreba domácností. Vyššia produkcia domáceho automobilového sektora pozitívne vplývala aj na bilanciu zahraničného obchodu. Na druhej strane, v spotrebne domácnosti sa čoraz viac prejavovali negatívne dosahy rekordne vysokej inflácie. (Zdroj: TASR)
  • Priemyselný sektor eurozóny sa v júni nečakane výrazne oživil, čím mierne podporil celkový rast ekonomiky. Motorom jeho zotavenia však bol len rast produkcie energií, naopak, výroba tovarov zostala pod tlakom. V celej EÚ priemyselná produkcia stúpla o 0,4 %. (Zdroj: Eurostat)
  • V prognóze, ktorú zverejnila rakúska banka Bank Austria sa uvádza, že rakúska ekonomika ostáva oslabená a oživenie pravdepodobne nastane až v závere roka, keď by mala citeľne ustúpiť inflácia. Za celý rok 2023 ekonomika pravdepodobne porastie len mierne o 0,7 %. Inflácia bude v nasledujúcich mesiacoch naďalej klesať a do konca roka by sa mala dostať pod hranicu 5 %. (Zdroj: APA)
  • V Poľsku sa každý mesiac zvyšuje počet zamestnancov z Ázie pracujúcich v odvetviach, v ktorých predtým dominovali Poliaci a Ukrajinci. Pracovníkov z krajín, ako Filipíny a Indonézia, možno bežne stretnúť v spracovateľskom odvetví, pohostinských službách alebo v stavebníctve. (Zdroj: PAP)
  • Počet prípadov daňových subjektov, ktoré si nesprávne uplatnili zníženú sadzbu dane z príjmov právnických osôb vo výške 15 %, klesol po preventívnych kontrolách o polovicu. Finančná správa týmto krokom dodatočne získala do štátneho rozpočtu 1,1 mil. €. (Zdroj: TASR)
  • Ceny priemyselných výrobcov v Nemecku zaznamenali minulý mesiac prvý pokles za takmer tri roky, pričom tempo poklesu bolo omnoho výraznejšie, než sa očakávalo. Ceny medziročne klesli o 6 %. Vývoj cien producentov ovplyvnil pokles cien energií a v rámci nich elektriny. (Zdroj: Tradingeconomics)
  • Nemecký nábytkársky priemysel zaznamenáva výrazný pokles odbytu produkcie. Dôvodmi sú: pokles stavebníctva, drahé energie, opatrnosť spotrebiteľov. Dôsledkom poklesu odbytu je skrátenie pracovného času, zatváranie závodov až bankroty. Táto situácia sa však netýka len nábytkárskeho priemyslu. V budúcom roku sa očakáva výrazný nárast nezamestnanosti a žiadostí o sociálne dávky. (Zdroj: Die Welt)
  • Dohoda o zvýšení minimálnej mzdy. Zamestnávatelia a odborári sa dohodli na zvýšení minimálnej mzdy na 750 €. Je to o 6 € viac, než by sa zdvihla automaticky podľa zákona. Minimálna mzda pre rok 2023 predstavuje rovných 700 € a od 01.01.2024 sa zvýši sa na 750 €. (Zdroj: Denník N)
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina