aktuality ekonomika

Ekonomické okienko – 16.08.2023

Ilustračné foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Rakúska ekonomika v druhom kvartáli spomalila. Oslabený dopyt zasiahol najmä služby, stavebníctvo a priemysel. Rakúske hospodárstvo sa od polovice minulého roka nachádza vo fáze stagnácie. Ďalší pokles hrubého domáceho produktu signalizujú predstihové ukazovatele na tretí štvrťrok. (Zdroj: APA)

V júli zbankrotovalo 840 občanov Slovenska, v medziročnom porovnaní počet ľudí s bankrotom narástol o 16,99 %. V júli bolo hlásených 833 konkurzov a 7 dlžníkov sa rozhodlo pre oddlženie formou splátkového kalendára. Zo všetkých osobných bankrotov v júli ich bolo 74 vyhlásených na majetok fyzických osôb, teda podnikateľov, a 766 na majetok nepodnikateľov. (Zdroj: Trend)

Objem stavebnej produkcie SR v júni tohto roku predstavoval 614,8 mil. € a medziročne bol vyšší o 2,3 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa produkcia v stavebníctve v porovnaní s májom znížila o 1,5 %. Programom sa má tiež podporiť integrácia, zlepšiť riadenie migrácie, zvýšiť verejná bezpečnosť a ochrana. (Zdroj: ŠÚSR)

Nemáme kvalifikovaných pracovníkov v stavebníctve. Stavebné malé a stredné podniky upozorňujú na nedostatok kvalifikovaných pracovníkov v stavebných profesiách. Informovali o tom Slovenský živnostenský zväz, Cech strechárov Slovenska a Zväz stavebných podnikateľov Slovenska, ktorí prijali spoločnú deklaráciu na podporu stavebných remesiel. Navrhujú, aby nad komplexným plánovaním potrieb pre stavebníctvo a remeslá prevzal späť kontrolu štát, napríklad prostredníctvom rezortu školstva alebo iných poverených orgánov štátnej správy. (Zdroj: www.aktuality.sk)

Spotrebiteľské ceny boli v júli medziročne vyššie. Celková inflácia klesla v júli 2023 už piaty mesiac po sebe, v medziročnom porovnaní boli ceny vyššie o 9,7 %. Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v júli 2023 v porovnaní s júnom klesli o 0,3 %, bol to druhý medzimesačný pokles v tomto roku. (Zdroj: ŠÚSR)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina