aktuality

Nové limity pro emise formaldehydu – poloviční hodnoty evropské klasifikace E1

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Evropská komise stanovila nový limit pro koncentraci formaldehydu v ovzduší „životního prostředí“: Nařízení 2023/1464, zveřejněné 14. července, snižuje předchozí hodnoty stanovením limitu na 0,062 mg/m3 pro emise této látky zejména s ohledem na výrobky na bázi dřeva a nábytek jako možné „zdroje“ formaldehydu. Je třeba poznamenat, že ustanovení předepisuje nový limit, který je přesně polovinou hodnoty uvedené v roce 1989 Světovou zdravotnickou organizací (0,124 mg/m3), na níž je založena známá a konsolidovaná klasifikace E1. E1 je až dosud nejen uznávaným standardem v tomto odvětví, ale je také referenční třídou legálně přijatou mnoha evropskými zeměmi.

Nařízení se týká mnoha dalších výrobků, pro které jsou definovány specifické limity: například pro látky, kůže, plasty nebo elektronické výrobky je nyní limit 0,08 mg/m3.

Nepochybně je třeba zdůraznit, že celý evropský dřevařský a nábytkářský sektor musí poprvé přijmout přesné „pravidlo“ od evropských úřadů, které na rozdíl od klasifikace E1 musí být nutně přijato všemi členskými státy EU, samozřejmě zahrnující také všechny produkty dovážené do EU.

Společnosti v tomto odvětví budou mít v každém případě tři roky na to, aby vyhověly novému nařízení. Tato doba je nezbytná k tomu, aby Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) se zapojením příslušných evropských sdružení a organizací definovala správné pokyny pro zkušební metody.

Nové nařízení a možné důsledky pro trh byly představeny během velmi angažovaného webináře, který dne 26. července zorganizovaly FederlegnoArredo (federace italských sdružení zastupujících společnosti zabývající se zpracováním dřeva a jeho derivátů) a Catas.

„Omezení na formaldehyd má určitě výhodu v obnovení jednotnosti na evropské úrovni: společnosti již mají na trhu k dispozici vyhovující řešení pro většinu svých výrobků. Bude nutné vyhodnotit dobu potřebnou pro kompletní naplnění všech výrobků a obrat skladů, abychom byli zcela připraveni na termín,“ uvedl Omar Degoli, vedoucí úřadu pro životní prostředí a oběhové hospodářství FederlegnoArredo. „Doufáme, že stejná pozornost bude věnována dozoru nad trhem s odpovídajícími kontrolami výrobků a polotovarů dovážených do Evropy z jiných zemí, aby byly v souladu s novými limit,“ dodal.

„Jsme připraveni měřit shodu výrobků s novými limity,“ komentoval Franco Bulian, ředitel Catas. „Směrnice, které evropské úřady definují, nám brzy umožní používat také tzv. také odvozené metody, které zjednodušují postupy a pomáhají společnostem v nezbytných analytických kontrolách. Jeden aspekt, který bych rád zdůraznil, je, že takto přísná opatření, která Evropa definovala, změní i srovnání s limity v mezinárodním scénáři: pokud jsme před novým nařízením EU byli obecně nad limity, které se v současnosti uplatňují na americkém trhu, nyní je situace opačná s následky, které nelze snadno předvídat. Toto nové nařízení navíc ukazuje, jak rozhodně Evropa stále více směřuje ke konkrétním opatřením v oblasti bezpečnosti výrobků. Nedávná ustanovení o snížení používání diisokyanátů ve výrobcích, jako jsou lepidla a barvy, nebo o tom, co se dělá v souvislosti s melaminem, jasně ukazují, že Evropská unie věnuje velkou pozornost bezpečnostním otázkám, které se týkají i našeho odvětví.

Zdroj: CATAS

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina