aktuality

Piaty ročník súťaže BOZP pre stredné školy

BOZP
Víťazné družstvá 5. ročníka študentskej súťaže Bezpečné dni v práci. Foto: archív OZ DLV
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V spolupráci s partnermi usporiadal Odborový zväz DREVO, LESY, VODA (OZ DLV) dňa 16. júna 2023 v priestoroch SOŠ lesníckej v Prešove 5. ročník celoslovenskej súťaže o „Putovný pohár predsedníčky OZ DLV“ pod názvom Bezpečné dni v práci. Záštitu nad podujatím prevzalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, generálnym partnerom podujatia boli LESY SR, š.p. Banská Bystrica a Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. Košice. Hlavným partnerom súťaže bol už piaty rok PEFC.

V školských kolách súťažili študenti 1. až 3. ročníka stredných odborných škôl, ktoré pripravujú budúcich zamestnancov v lesnom hospodárstve, drevospracujúcom priemysle a vodnom hospodárstve. Do celoslovenského kola postúpilo 8 družstiev reprezentujúcich 7 stredných odborných škôl.

Celoslovenské kolo odštartovalo za prítomnosti partnerov, pedagógov a študentov príhovormi riaditeľky Inšpektorátu práce Prešov Ing. Aleny Hudákovej, generálneho riaditeľa SVP, š.p. Ing. Ladislava Glindu, prezidenta Zväzu spracovateľov dreva SR PhDr. Petra Zemaníka, riaditeľa SOŠ lesníckej v Prešove Ing. Miroslava Fuchsa, PhD. a posledným rečníkom bol Ing. Ján Andráš, riaditeľ OZ Šariš, LESY SR, š.p. ktorý súťaž slávnostne otvoril.

Súťaž pozostávala z teoretických a praktických vedomostí z problematiky BOZP a poskytovania predlekárskej prvej pomoci. Súťažiaci postupne súťažili v kategóriách družstiev a jednotlivcov.

Víťazom v kategórii družstiev sa stala Stredná odborná škola lesnícka a drevárska Jozefa Dekreta Matejovie Liptovský Hrádok s družstvom drevárov. Na druhom mieste v kategórii družstiev sa umiestnila Stredná odborná škola technická Prešov a na treťom mieste skončila Stredná odborná škola stavebná Žilina.

V kategórii jednotlivcov zvíťazil Adam Koscelánsky (SOŠ technická Košice). Na druhom mieste sa umiestnila Lenka Šedíková (SOŠ stavebná Žilina) so stratou iba jediného bodu. Tretie miesto obsadil Dávid Kramár (SOŠ technická Prešov) so stratou dvoch bodov na víťaza.

„Študenti sa vďaka súťaži zlepšili predovšetkým vo vedomostiach v oblasti BOZP, ale mohli si vyskúšať priamo v akcii aj praktické postupy pri poskytovaní prvej pomoci, či riešení pripravených modelových situácií BOZP v praxi.“ povedala hlavná organizátorka súťaže, predsedníčka OZ DLV JUDr. Vlasta Szabová, PhD. a dodala: „Veríme, že vedomosti, ktoré súťažiaci nadobudli počas súťaže, si prenesú do svojho ďalšieho profesionálneho, ale aj osobného života. Súčasne vyslovujeme presvedčenie, že si v tej pravej chvíli spomenú na informáciu, ktorú získali vďaka účasti na súťaži a zachránia tak zdravie alebo život svoj alebo svojho kolegu.“

Organizátorom súťaže patrí vďaka predovšetkým za to, že sa im podarilo úspešne prepojiť teoretickú prípravu študentov s praktickou.

Autor: Ing. Robert Staško
špecialista BOZP OZ DLV a predseda poroty
Kontakt: koordinator@ozdlv.sk
Foto: archív OZ DLV

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina