aktuality

Dřevořezání v Třešti letos již po jednadvacáté

Pavel Brychta na letošním 21. Dřevořezání v Třešti. Foto: Štěpánka Saadouni
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

O nové dřevěné figurky se po dvou svátečních dnech 5. a 6. 7. rozroste unikátní společný betlém v Třešti na Jihlavsku. Letošního 21. Dřevořezání na nádvoří Schumpeterova domu se zúčastnilo 50 tvůrců z celé republiky.

Fantazii tvůrců se meze nekladou, a tak vedle sebe spočinou v betlémě figurka Václava Havla, Tomáše Garrigue Masaryka, ale také Pan Tau nebo kocour Mikeš.

Dřevořezání v Třešti je přátelské setkání lidí se stejnými zájmy. Vedle sebe svorně pracují skuteční mistři ostrého dláta i sváteční řezbáři.

Kromě dnes již tradičního Dřevořezání v Třešti funguje také řezbářský kroužek pro děti, který vede řezbář Pavel Brychta. Že o takový způsob trávení volného času nemá počítačová generace zájem? Omyl! V Třešti je to jinak. „V kroužku máme asi dvacet dětí a to je maximum. Víc už vzít nemůžeme. Zájem je tak obrovský že musíme pravidelně vyhlásit každý rok stop stav,“ říká bývalý předseda Spolku přátel betlémů Třešť, který vede i kroužek řezby pro dospělé a vysvětluje, jaký je rozdíl mezi začínajícím řezbářem dospělým a dítětem: „Dospělý si musí práci se dřevem zkusit a pozná jestli to půjde. Děti se to musí učit, jenže někdy se dětem do učení nechce. Chtějí všechno umět hned. A to je rozdíl,“ dodává.

Zdroj: Jihlavský deník

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina