technológie

LIGNA 2023: Trendy a novinky (I. část)

Technologie_Ligna
Výrobci dřevoobráběcích strojů a technologií výrazně posilují své portfolio v oblasti technologií pro výrobu dřevěných konstrukcí a dřevostaveb. Foto: Radomír Čapka
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Udržitelnost a digitalizace. Dva megatrendy, na kterých stál letošní veletrh LIGNA v Hannoveru. Ne že by se v principu jednalo o něco nového. Posun směrem k digitalizaci výroby a tlaky na udržitelnost zdrojů je něco, co v naší branži můžeme pozorovat zhruba od počátku minulého desetiletí, takže nejde o nic jiného, než o pokračování již dříve nastavených trendů. Čtyřletá „covidová“ pauza ale způsobila, že technický posun od poslední Ligny v roce 2019 byl v této oblasti mnohem patrnější.

Rostoucí význam dřeva (nejen) ve stavebnictví

O rostoucím významu dřeva jako obnovitelného zdroje v kontextu se zaměřením letošní Ligny jsem se krátce zmínil již ve své reportáži z veletrhu v minulém vydání Dřevařského magazínu.

Tlaky vyvíjené na „tradiční“ stavební firmy z hlediska ekologie a udržitelnosti zdrojů mají za cíl zvýšit využívání recyklovaných a obnovitelných materiálů. K obnovitelným materiálům patří především dřevo a materiály na bázi dřeva. Stále více „tradičních“ stavebních firem v reakci na zmíněné tlaky rozšiřuje své portfolio i o uvedené materiály a tento trend bude sílit. Postupně budou svoji nabídku rozšiřovat o dřevěné konstrukce a dřevostavby – a to buď formou kooperace s firmami, které se na dřevostavby dlouhodobě specializují a mají v této oblasti bohaté zkušenosti, nebo formou vlastní výroby. Druhá forma s sebou nese značná rizika v podobě zhoršení kvality realizovaných staveb na bázi dřeva a tudíž zhoršení obecného vnímání dřevostaveb.

Na druhé straně je to velká výzva pro výrobce a dodavatele dřevoobráběcích strojů a technologií. Nejen že se jim otevírá nový tržní potenciál pro prodej jejich výrobků, ale zároveň jde o výrobní segment, který je třeba odborně vyškolit a vzdělat. Světoví lídři na trhu dřevoobráběcích strojů a technologií proto posilují své produktové portfolio právě v oblasti dřevostaveb, aby mohli komplexněji uspokojovat stávající i nové zákazníky. Můžeme tak být svědky toho, jak společnosti svoji firemní skupinu rozšiřují o nové členy z oblastí technologií a softwaru pro dřevěné konstrukce a dřevostavby, které jim v jejich nabídce dosud chyběly.

Výrobci dřevoobráběcích strojů a technologií výrazně posilují své portfolio v oblasti technologií pro výrobu dřevěných konstrukcí a dřevostaveb

Tento trend je patrný u většiny hlavních světových dodavatelů dřevoobráběcích strojů a technologií, a to již dlouho před květnovým veletrhem LIGNA. Např. skupina HOMAG před dvěma lety oznámila, že rozšiřuje své aktivity v sektoru masivního dřeva akvizicí většinového podílu v dánské společnosti Kallesoe Machinery A/S, která se specializuje na vysokofrekvenční lisy pro výrobu křížem lepeného dřeva neboli CLT panelů, používaných zejména v sektoru dřevostaveb. „Jako systémový dodavatel chceme nabízet co nejvíce technologií pro dřevostavby z jednoho zdroje,“ řekl tehdy Ralf W. Dieter, generální ředitel HOMAG Group AG.

Ještě o rok dříve získala skupina HOMAG podíl v dánské strojírenské společnosti System TM, která nabízí systémy pro třídění, optimalizaci a spojování masivních dřevěných desek. Kallesoe již v minulosti spolupracovala se System TM na několika projektech.

Koncem května letošního roku pak skupina HOMAG získala čtvrtinový podíl v softwarové společnosti granIT, čímž dále posílila svou digitální odbornost v rostoucí oblasti dřevostaveb. Většinový podíl akcií v této společnosti vlastní firma SchwörerHaus, jeden z největších německých výrobců montovaných domů. Společnost granIT je již řadu let významným partnerem společnosti WEINMANN, dceřiné společnosti HOMAG Group, specializující se na technologie pro výrobu montovaných domů.

Dalším příkladem je skupina WEINIG, která přímo na veletrhu LIGNA na speciální tiskové konferenci oznámila strategické partnerství s italskou společností ESSETRE, specializující se na CNC technologie pro výrobu dřevěných konstrukcí a dřevostaveb.

Se zařízením pro výrobu dřevostaveb se na veletrhu LIGNA 2023 prezentovala také česká společnost Soukup

Roboti už nejsou jen náhradou za manipulační dělníky

Ještě před čtyřmi lety na Ligně 2019 plnili roboti v oblasti výroby nábytku svoji hlavní roli především na poli manipulace – podávání materiálu a jeho zakládání do CNC obráběcích strojů, odebírání opracovaných dílců či polotovarů a jejich přemisťování na jiné pozice nebo na dopravní prostředky. Roboti tak fungovali hlavně jako „logická“ náhrada za manipulační dělníky. V menším měřítku, a to hlavně formou speciálních „vizionářských“ expozic zaměřených na „digitální továrny budoucnosti“, bylo možné roboty, přesněji kooperativní roboty (koboty) vidět i na sofistikovanějších pracovních uzlech, kde prováděli montáž nábytkového kování, broušení tvarovaných dílců apod.

Na letošní Ligně bylo možné pozorovat výrazný posun. V oblasti…

Zobraziť celý článok v eDM 7-8/2023 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina