výstavy

LIGNA se přiblížila předkovidovým číslům a posílila svoji globální pozici

Vystavy Ligna
Na hannoverské výstaviště během pěti dnů (15.–19. 5. 2023) zavítalo na 80 000 návštěvníků ze 160 zemí světa
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Během pěti dnů, od 15. do 19. května 2023, představil přední světový veletrh pro dřevozpracující průmysl LIGNA množství novinek, inovací, inspirace a možností pro setkávání. 1 300 společností z 50 různých zemí na 114 000 m2 hanoverského výstaviště představilo svá řešení pro dřevozpracující a nábytkářský průmysl, dřevozpracující řemesla, ale i sektor lesnictví a prvotního zpracování dřeva, přičemž více než 700 prezentovaných novinek a inovací mělo na veletrhu svoji premiéru. Důraz byl kladen na dva megatrendy – udržitelnost a digitalizaci. Odezva z Německa a celého světa byla vysoká. Heslem „Je to opět LIGNA! Vítej zpět, dřevozpracující komunito!“ přivítala na 80 000 návštěvníků ze 160 zemí, kteří využili příležitost informovat se o „chytrých“ strojích a výrobních procesech šetřících zdroje.

Pokles menší, než se čekalo

Na únorové tiskové konferenci LIGNA.Preview v Hannoveru organizátoři předběžně oznámili očekávanou účast přes 1 100 vystavovatelů na více než 107 000 m2 výstavní plochy. Už toto byl, s ohledem na „postkovidovou“ nejistotu, optimistický odhad. Konečných 1 300 firem a 114 000 m2 obsazené výstavní plochy proto představuje ještě lepší výsledek, než se čekalo. Organizátoři proto byli spokojeni, a to navzdory tomu, že se de facto jednalo o pokles ve srovnání s poslední Lignou v roce 2019, které se zúčastnilo 1 500 vystavovatelů z 55 zemí na ploše 132 000 m2.

Co se zastoupení jednotlivých států týká, tak letošní pokles vystavovatelů se dotkl velké většiny zúčastněných zemí. Silný pokles zaznamenali především domácí vystavovatelé. Zatímco v roce 2019 se Ligny zúčastnilo 559 německých firem, letos jich bylo 442, tedy o 117 méně. To je největší propad za posledních 10 let. V roce 2013 se Ligny zúčastnilo 720 německých firem, následujícího ročníku 658 (-62), o dva roky později 618 (-40) a v roce 2019 již zmíněných 559 (-59). Druhá v pořadí, Itálie, vyslala letos 264 svých zástupců, to je o 10 méně, než v roce 2019. Z 90 na 61 (-29) spadla účast Číně, která si i přesto udržela svoji třetí pozici. Dalších 12 zemí, jejichž účast na minulé Ligně přesáhla počet 20, je uvedeno v připojené tabulce. Většina z nich, kromě dvou, se nad dvacítkou udržela i letos. Českou republiku tentokrát zastupovalo 17 (-7) a Tchaj-wan 16 (-25) vystavovatelů. A ještě pro úplnost: Slovensko na letošní Ligně zastupovala jediná firma (-1).

Za relativně velmi dobrý výsledek lze označit i 80 000 návštěvníků ze 160 zemí. V roce 2019 to bylo zhruba 90 000 návštěvníků z více než 100 zemí. Evidentně tak roste globální význam veletrhu – zřejmě i na úkor oslabujících či končících národních výstav. Zároveň je nutno připomenout, že v kontextu s válkou na Ukrajině letos chyběli hlavně hosté z Ruska, Běloruska a Ukrajiny.

Nenahraditelný osobní kontakt

Očekávání během příprav veletrhu bylo podle organizátorů velké. Vystavovatelé i návštěvníci se konečně po čtyřleté přestávce mohli opět osobně setkat a na vlastní kůži se přesvědčit o koncentrované inovační síle dřevozpracujícího průmyslu.

Výsledky veletrhu na závěrečné tiskové konferenci zhodnotili Dr. Jochen Köckler, předseda představenstva Deutsche Messe (vlevo) a Dr. Bernhard Dirr, výkonný ředitel VDMA Woodworking Machinery

„LIGNA 2023 překonala vysoká očekávání našich vystavujících společností i našich návštěvníků a ukázala, že stroje, zařízení a řešení prezentovaná na veletrhu dláždí cestu udržitelnému a digitalizovanému dřevozpracujícímu, nábytkářskému a stavebnímu průmyslu,“ řekl na závěrečné tiskové konferenci Dr. Jochen Köckler, předseda představenstva Deutsche Messe. „Působivých 60 procent návštěvníků přijelo ze zahraničí. LIGNA tak dále posílila svou pozici předního světového dřevozpracujícího veletrhu.”

„LIGNA 2023 nebyla jen platformou pro prezentaci nových technologií, ale také místem pro přenos znalostí a navazování kontaktů,“ doplnil Dr. Bernhard Dirr, výkonný ředitel VDMA Woodworking Machinery. „Přehlídka ukázala, že dřevozpracující průmysl nabízí svým zákazníkům potřebné technologie pro konkurenceschopnou a zároveň udržitelnou výrobu. Vzhledem k nejisté situaci, které v současnosti čelí dřevozpracující průmysl, úspěch LIGNA 2023 svědčí o jejím postavení jako zdroje hybnosti. Nejen, že je hnacím motorem pro průmysl v dobrých časech, ale především přináší řešení pro budoucí výzvy.“

Digitalizace průmyslu neznamená jen zasíťování výroby, ale také implementaci nových technologií, jako je např. virtuální nebo rozšířená realita. Díky ní si např. zákazník může „naživo“ prohlédnout svoji novou technologii ještě předtím, než podepíše smlouvu

Transformace průmyslu

Největší pozornosti se mezi dřevozpracující komunitou těšily „chytré“, propojené stroje, systémy a procesy, které zefektivňují náklady a výrobu. Silná byla také poptávka po řešeních pro automatizaci a optimalizaci procesů, aby se zmírnil dopad nedostatku kvalifikovaných pracovníků.

„Návštěvníci mohli v našich veletržních halách naživo zažít transformaci průmyslu,“ uvedl dále Köckler. K vidění byl celý hodnotový řetězec, od dřevoobráběcích strojů a zařízení až po nástroje a pracovní postupy, průmyslové roboty a dokonce i exoskelety k podpoře svalů člověka při práci v oblasti odborných řemesel a lesnictví. Vystavené stroje se již často neomezují výhradně na zpracování dřeva, ale jsou použitelné i na sklo, plasty a kompozitní materiály. „Například nábytek nebo dokonce stavební prvky se vyrábí z nejrůznějších materiálů. Je tedy logické, že vystavovatelé LIGNA rozšiřují svá produktová portfolia a nabízejí svým zákazníkům širokou škálu možností,“ dodal Dr. Jochen Köckler.

Rostoucí význam dřeva jako obnovitelného zdroje

Klíčovými tématy veletrhu byly:

  • Prefabrikované stavby
  • Transformace dřevozpracujícího průmyslu
  • Dřevo jako udržitelný materiál

Výrazně roste význam dřeva jako obnovitelného zdroje a jeho role v celkovém procesu dekarbonizace. V důsledku toho nabývá na významu dřevostavba a otevírá nové tržní příležitosti pro dřevařské strojírenství.

Vystavovatelé na LIGNA 2023 představili řešení, která významně optimalizují všechny procesní kroky v dřevostavbě. Nejenže to šetří náklady, ale použití této vzácné suroviny může být také navrženo tak, aby bylo co nejvíce šetrné ke zdrojům. Odvětví podlah a nábytkářský průmysl se také stále více obrací ke dřevu jako své preferované surovině, protože udržitelnost je pro koncové spotřebitele stále důležitější. Například inovativní lepidla na bázi obnovitelných surovin také pomáhají snižovat emise CO2.

Doprovodný program

LIGNA 2023 nabídla návštěvníkům také bohatý doprovodný program zahrnující konference, živé prezentace, speciální výstavy a předávání cen. Na LIGNA.Stage v hale 12 představilo kolem 90 řečníků nejnovější vývoj na trhu a trendy.

Nedostatek kvalifikovaných pracovníků a otázky náboru byly rovněž řešeny ve vyhrazené oblasti podporující setkávání a vytváření kontaktů mezi kvalifikovanými pracovníky a potenciálními zaměstnavateli.

Příští LIGNA se uskuteční od 26. do 30. května 2025.

Foto: autor a Deutsche Messe

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina