aktuality

LIGNA 2023 zahájena – navzdory výzvám – optimistickým výhledem

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Výroba dřevozpracujících strojů a technologií v Německu dosáhla v roce 2022 rekordní úrovně 3,6 miliardy eur, což je nárůst o 8,3 % oproti předchozímu roku. „Přestože klesající příjem objednávek nyní ukazuje na pokles výroby v aktuálním roce 2023, výrobci dřevoobráběcích strojů zahajují první den veletrhu LIGNA v Hannoveru (15. – 19. května) plni optimismu. Po čtyřech letech vynucené přestávky máme konečně další příležitost ukázat světu koncentrovanou inovační sílu tohoto odvětví,“ vysvětlil Dr. Bernhard Dirr, výkonný ředitel VDMA Woodworking Machinery. „Navzdory značným problémům v dodavatelských řetězcích a navzdory globální nejistotě toto odvětví funguje na vysoké úrovni a celkově se dívá dopředu s jistotou,“ dodal Dirr.

Vývoz na vzestupu, USA na nejvyšší pozici

V uplynulém roce 2022 vzrostla hodnota exportu německých výrobců dřevoobráběcích strojů oproti předchozímu roku o 4,5 % na 2,4 miliardy eur. Největšími jednotlivými trhy byly opět USA (307 milionů eur, nárůst o 20 %) a Čínská lidová republika (255 milionů eur, pokles o 1 %), dále Francie (154 milionů eur, nárůst o 14 %), Polsko a Rakousko.

Vývoz do Velké Británie (119 milionů eur, nárůst o 36 %) a Itálie (126 milionů eur, nárůst o 26 %), což jsou země s výraznými programy na podporu investic, dosáhl rekordní úrovně. Pozoruhodným a potěšujícím vývojem byl téměř čtyřnásobný nárůst exportu do Indie na 46 milionů eur.

Na tradičních trzích v Evropě výrobci neočekávají další růst v aktuálním roce s ohledem na slabší příjem objednávek. Naproti tomu vyhlídky pro podnikání v Severní Americe zůstávají dobré. I Čína si předvídatelně udrží svou vynikající pozici největšího prodejního trhu v asijském regionu navzdory všem rozdílům v obchodní politice. Indický dřevozpracující průmysl se stále více etabluje jako pevný zákazník evropských výrobců dřevoobráběcích strojů a nástrojů.

Vysoký tlak na inovace zaměstnává průmysl

Celkově se pro mnoho zákaznických odvětví chýlí ke konci fáze výrazného rozmachu, která zažila vrchol během covidové pandemie. Financování investic se navíc výrazně prodražuje, což často vede k neochotě zadávat zakázky. Na druhou stranu tlak na inovace neklesá, už jen kvůli nedostatku kvalifikovaných pracovníků, a digitalizace a automatizace tak masivně tlačí zákaznická odvětví, což se odráží i v tématech stanovených na LIGNA 2023. Dalším důležitým trendovým tématem je stavění se dřevem, které se těší rostoucí poptávce, a proto se všeobecný pokles stavební činnosti v Evropě výrobců v tomto segmentu tolik nedotýká.

LIGNA 2023: Více inovací pro zpracování dřeva

Globální megatrendy hrají do karet průmyslu dřevozpracujících strojů: Individualizace, dekarbonizace a digitalizace. Nové strojírenské produkty snižují spotřebu materiálů a energie, propojují a individualizují výrobu a rozšiřují možnosti prostřednictvím digitálních služeb.

Přední světový veletrh přichází ve správný čas. Bioekonomika, dřevostavby a transformace zpracování dřeva jsou tři hlavní témata, která hýbou průmyslem. Není pochyb o tom, že všichni mluví o stavění ze dřeva: od politiků po stavební firmy, které dosud stavěly hlavně z betonu, cihel a oceli, všichni relevantní hráči hledí na dřevo jako na materiál. I na Ligně je toto téma k vidění ve všech jeho strojírenských aspektech. Na pozadí současného masivního rozšiřování výrobních kapacit pro modulovou a sériovou výstavbu dřevostaveb a také s ohledem na pokračující vysokou poptávku po zařízení na výrobu lepeného a CLT dřeva a dřevovláknitých izolací očekávají organizátoři silnou návštěvnost segmentu.

Nejinak je tomu u tématu proměny ve zpracování dřeva. Transparentní dodavatelské řetězce, komplexní přenos dat a řešení digitalizace zajišťují snížení nákladů a efektivitu zdrojů ve všech segmentech dřevozpracujícího a nábytkářského průmyslu. V době zvýšeného tlaku na marže pro zákazníky z průmyslu a obchodu je to důležitý argument pro návštěvu zdaleka největšího světového veletrhu dřevoobráběcích strojů.

Triáda je zakončena tématem bioekonomie. Termín, který se používá především v politickém kontextu, zahrnuje všechny hráče v dřevařském a nábytkářském průmyslu pod jednu střechu. Přidružený strojírenský sektor představí na předním veletrhu technologické inovace s cílem dále rozšířit oběhové hospodářství založené na biotechnologiích. V popředí zde budou především témata recyklace a výroby šetrné ke zdrojům. Prezentovány budou také technologické postupy tvarování chemicky zpracovaných dřevných vláken.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina