výstavy

V zahraničí oblíbené malometrážní byty mají stále víc příznivců i doma

Malometrazni bydleni
Ukázka možného interiérového řešení a zařízení hlavní obytné části malého bytu pro mladou singl ženu. Foto: Ing. František Novák
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na výstavišti BVV v Brně proběhl počátkem letošního března (2.–4. 3. 2023) tradiční jarní soubor veletrhů Stavební veletrh Brno, veletrh DSB – Dřevo a stavby Brno a veletrh nábytku a interiérového designu MOBITEX. Hlavním tématem jeho doprovodného programu bylo zařízení malometrážních bytů, a to především z hlediska koncepce jeho umístění a barevného sladění, nikoliv však po stránce samotného provedení použitého nábytku, prezentované ve speciální expozici na čtyřech ukázkových interiérech s minimální plochou. Každý z těchto interiérů měl přitom svůj příběh a byl určen jinému uživateli.

Šlo o další tvůrčí aktivitu pražské designérky Ing. Ivy Bastlové, DiS., zrealizovanou ve spojení s několika desítkami výrobců z různých odvětví – od nábytku přes koupelnové vybavení, podlahoviny, elektrospotřebiče, tapety, potahové materiály, nátěrové hmoty a další až k celé řadě drobných bytových doplňků. Předně je třeba říct, že se jednalo čistě o ukázkový projekt, a proto některý nábytek svým řešením či použitými materiály a kováním neodpovídal současným standardům. Snahou autorky bylo především ukázat návštěvníkům to, jakým způsobem a čím lze malý bytový prostor „zaplnit“ a jak vše barevně sladit tak, aby se jim v něm dostalo všeho potřebného pro spokojený život i s ohledem na jejich pracovní a zájmové aktivity. V jaké podobě pak návštěvníci s těmito informacemi naloží při vlastní realizaci svého malometrážního bydlení, bylo jen na jejich rozhodnutí. V případě potřeby měli možnost je přímo na místě zkonzultovat s v expozici přítomnou autorkou projektu či se zástupci některých výrobců použitého vybavení nebo s dalšími výrobci nábytku prezentujícími se v rámci veletrhu MOBITEX.

„Malometrážní bydlení je již mnoho let trend v zahraničí a pomalu se dostává i k nám do České republiky. Cílem zde představeného projektu je inspirovat lidi a přimět je k zamyšlení, jestli by pro ně třeba ta či ona varianta nebyla nějakým východiskem nebo nějakou jinou variantou bydlení, než v které jsou teď a třeba by je inspirovala k nalezení nějakého nového životního směru či stylu,“ vysvětlila svůj záměr Ing. Bastlová s tím, že čtyři v ní prezentované interiéry jsou personifikované tak, že každý z nich je určen nějaké konkrétní osobě či osobám (byt pro mladou singl ženu, byt pro aktivní seniorní pár, byt pro mladou rodinu s dítětem, služební byt pro manažera).

Byt pro mladou singl ženu, co ráda vaří

U malometrážních bytů se podle Ing. Bastlové dost často předpokládá, že je v nich malá kuchyně. V daném případě to ale autorka popírá s tím, že fiktivní uživatelkou tohoto bytu s hlavní obytnou plochou 34 m2 je mladá singl žena, která ráda vaří, miluje zdravou stravu a její životní styl je hodně změřený na přírodu a harmonii. Proto je pro ni kuchyně, vybavená kuchyňskou linkou, varným ostrůvkem a rozkládacím jídelním stolem, velice důležitá.

„Uživatelka, živící se jako freelancer, má ráda jemné pastelové barvy, které ji dodávají energii a dobrou náladu. Vzhledem k malé velikosti je proto hlavní obytný prostor jejího bytu laděný převážně do světlých odstínů ‚vanilky‘, a to jak u vlastního kuchyňského nábytku, tak i v případě podlah a výmalby, což celý prostor opticky zvětšuje. Zajímavou atmosféru v něm vytváří rozkládací pohovka ve starorůžovém (pudrovém) odstínu, která zde krásně dominuje. Dá se na ni spát, ale uživatelka ji má připravenou pouze pro návštěvy. Sama využívá mini ložnici, která je současně i její pracovnou. Je vybavena speciálním sklopným dvoulůžkem, spojeným s výklopným pracovním stolem, který plní svoji funkci ve dne, kdy se lůžko vyklopí do svislé polohy,“ sdělila mi Ing. Bastlová při komentované prohlídce na adresu prvního malometrážního bytu.

Byt pro aktivní seniorní pár

Druhý při prohlídce „navštívený“ byt o rozloze 28 m2 byl určen lidem, kteří měli např. velký rodinný dům, v němž vychovali tři až čtyři děti, a který, poté kdy děti své „rodné hnízdo“ již opustily, se pro ně stal velkým a provozně náročným jak na vytápění a další energie, tak i na údržbu.

„Tito naši fiktivní starší manželé se proto rozhodli přestěhovat do malého bytu, aby ušetřili peníze a mohli je investovat do cestování a svých koníčků,“ uvedla autorka na úvod jeho prohlídky,…

Zobraziť celý článok v eDM 5/2023 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina