aktuality

Budoucnost stavebnictví je v alternativních materiálech

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Podle většiny ředitelů stavebních společností (58 %) růst cen stavebního materiálu v tomto roce již zpomalí, a to prakticky na úroveň očekávané inflace. Na 46 % stavebních společností aktivně hledá dodavatele materiálů i v zahraničí. Část dotázaných stavebních společností (47 %) očekává větší využívání alternativních ekologických materiálů. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q1/2023 zpracované analytickou společností CEEC Research.

Podle nadpoloviční většiny ředitelů stavebních společností růst cen materiálu dále zpomalí, což se v současnosti už děje. Hlavním důvodem je postupná stabilizace výroby a dodávek nabízených materiálů a snižování nejistoty na straně výrobců stavebního materiálu, která byla vyvolána zejména doznívající energetickou krizí a válkou na Ukrajině.

Většina stavebních společností (69 %) nevyužívá, anebo ani nemá možnost využít alternativní stavební materiál. Kvalitních alternativ v případě zděných budov je málo, v některých případech nejsou žádné. Stavební společnosti tak zůstávají odkázány na materiály, které jsou na trhu v současné době stále nedostatkové nebo jejichž cena stále roste, což činí obtížnější optimalizaci nákladů při výstavbě. Nejčastěji využívané alternativní materiály na stavbách jsou dřevovláknité desky, OSB desky, korek či geopolymer. Stále větší uplatnění nacházejí recyklované materiály. Velké stavební firmy provozují vlastní recyklační dvory, kde jsou schopné zpracovat většinu stavebního odpadu a navrátit tak materiál nazpátek na stavbu.

Zájem o stavby z alternativních ekologických materiálů může mít větší potenciál pro soukromé investory spíše než pro veřejné zadavatele, kde při zadávání projektů panuje konzervativní přístup a větší nedůvěra k využívání recyklovaných materiálů. Podle více jak pětiny dotázaných stavebních společností (23 %) bude na základě momentálního rozpoložení na trhu větší zájem o stavby z alternativních ekologických materiálů. Většina dotázaných stavebních společností (77 %) je toho názoru, že klasické stavební materiály budou mít stále majoritní postavení.

Podle oslovených odborníků je nutno posilovat uplatňování znovu využitelných materiálů také ze strany veřejných zadavatelů, jako podmínku u vypsaných výběrových řízení, a současně aktualizovat normy a technologické předpisy.

Investoři stále častěji, kde je to možné, volí alternativní stavební materiál s ohledem na cenu. Levnější varianty materiálů nejsou podle stavebních společností zpravidla ty méně kvalitní a jedna pětina dotázaných společností (21 %) si dokonce myslí, že by mohly být kvalitnější než ty klasické. Proti tomuto názoru je ovšem druhá a významně větší část dotázaných společností (79 %).

Současná situace na trhu každopádně ukázala trhliny a potřebu hledat nová řešení v používání některých materiálů. Výroba alternativních materiálů a recyklace jsou zásadním trendem pro zlepšování synergie ekonomiky a ekologie ve stavebním sektoru.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina