aktuality

Školní lesní podnik Mendelovy univerzity v Brně slaví 100 let výstavou „Pestrý život v pestrém lese“

Výstava Pestrý život v pestrém lese bude k vidění na Moravském náměstí do 30. května 2023
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny dostal před 100 lety, 17. února 1923, do vínku sloužit jako „klinika“ pro studenty a výzkumníky univerzity, což platí dodnes. 100 let je zároveň jedna generace lesa, vypěstovaná ovšem několika generacemi lesníků. Pořádané akce v rámci oslav jsou především poděkováním předkům za současnou krásu a pestrost univerzitních lesů.

Výstava pod širým nebem na Moravském náměstí v Brně u sochy markraběte Jošta Lucemburského sestává hlavně z velkoformátových fotografií 16 osobností i celých skupin. Symbolicky byla zahájena moderující Mgr. Monikou Pevnou, prof. Dr. Ing. Janem Marešem, rektorem Mendelovy univerzity v Brně a trubači na lesní rohy, dne 21. března, na Mezinárodní den lesů. V následujících projevech se přítomné osobnosti včetně doktorandky, pro niž je les zelenou laboratoří, a pracovníků lesního závodu, hovořily o svém vztahu k lesu. Zaujal zejména Mgr. Jiří Dušek, Ph.D., ředitel Hvězdárny a planetária Brno, který přirovnal fascinaci vesmírem k fascinací lesy a vzpomínal na krásné pohledy z rozhledny, na které byl fotografován, nejen na les a oblohu, ale i na rozsvícené večerní Brno.

Ing. Petra Packová, Ph.D., lesní pedagožka ŠLP Křtiny, oznámila vyhlášení soutěže pro děti a celé rodiny 100pování stromů. Až do 31. 10. 2023 je široká veřejnost zvána vyhledávat v univerzitním lese, pomocí programu staženého do mobilu, 100 nejzajímavějších stromů. Kdo navštíví všech 100 stromů, bude zařazen do soutěže a může vyhrát některou z dvaceti cen.

Závěrem doc. Ing. Tomáš Vrška, Dr., ředitel Ústředí ŠLP Masarykův les Křtiny, kyticemi ze školního podniku odměnil 5 žen, bez nichž by výstava nevznikla.

Pro výstavu jsme oslovili osobnosti napříč profesemi: od sportu, astronomie, umění, přes kulturu, nábytkářství až po ekologii, které mají jedno společné, nějakou formu vztahu k lesům, o které se stará Školní lesní podnik“ přiblížila za autorský tým koncepci fotografické části výstavy Mgr. Monika Pevná.

Fotografka MENDELU, MgA. Klára Kvardová, pořídila fotografie osobností v různých částech lesa, zástupce nábytkářů, Ing. Milana Dostalíka, generálního ředitele TON a.s., zvěčnila mezi buky. Fotografii doplňuje jeho vyznání „Moje hodnoty: Židle TON není jen kus nábytku. Než vznikne, sníme o její kráse. S univerzitními lesy nás nespojuje jen kvalitní bukové dřevo. To nejdůležitější jsou společné hodnoty – úcta k tradici a lidské práci. Z řemesla má mít prospěch příroda i lidé.“

Výstava pod širým nebem na Moravském náměstí v Brně u sochy markraběte Jošta Lucemburského sestává hlavně z velkoformátových fotografií 16 osobností i celých skupin

Z textových panelů se zájemci dozví více o historii univerzitních lesů. Co je jejich posláním, jak v nich lesníci hospodaří, před jakými výzvami ve spojitosti s klimatickou změnou stojí a kde se na jejich území nachází atraktivní výletní cíle v lesích Mendelovy univerzity.

Výstava Pestrý život v pestrém lese bude k vidění na Moravském náměstí do 30. května 2023. Poté bude převezena k Domu přírody Moravského krasu (Skalní mlýn u Blanska), kde zůstane do 11. srpna. Po zbytek letních prázdnin a v září budou panely umístěny v kampusu MENDELU v Černých Polích. U příležitosti 100. výročí založení ŠLP vznikla kniha „Ke kořenům“ autorky Ester Dobiášové. Knihu si mohou zájemci zakoupit přímo na Školním lesním podniku. 

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina