aktuality

Mistrem ČR mezi truhlářskými juniory je Lukáš Klézl ze SŠTZ Nový Jičín

Z průběhu finálového kola Mistrovství ČR v oboru truhlář
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na výstavišti v Brně proběhlo ve čtvrtek 2. 3. 2023 při příležitosti mezinárodního veletrhu nábytku a interiérového designu MOBITEX finálové kolo 5. ročníku Mistrovství České republiky oboru truhlář, vyhlášené Klastrem českých nábytkářů pro žáky tříletého učebního oboru 33-56-H/01 Truhlář.

Hlavním cílem soutěže, organizované Integrovanou střední školou Slavkov u Brna, je zvýšit propagaci, prestiž a atraktivnost oboru truhlář na veřejnosti, zapojit co největší počet firem a dodavatelů do vzdělávání, a především získat nové zájemce pro tento obor a tím uspokojovat požadavky na trhu práce. Soutěž je od roku 2019 zařazena v přehlídce „České ručičky“, zaměřené na popularizaci učňovského školství. Od roku 2020 pak také v programu „Excelence středních škol“ MŠMT ČR. Jejím oficiálním mediálním partnerem je Dřevařský magazín.

Jedná se o soutěž jednotlivců (tříkolovou), do jejíhož brněnského finále postoupilo 13 vítězů předchozích regionálních kol proběhnuvších v rámci jednotlivých krajů ČR, k nimž se přidalo i 6 žáků z pozvaných partnerských škol ze Slovenska, Polska a Maďarska.

Vlastní finále soutěže zahrnovalo 5 hodin trvající praktickou část. Spočívala ve zhotovení 350 mm vysoké stoličky o půdorysu 490 x 300 mm, vyrobené ze smrkové spárovky v kombinaci se smrkovými vlysy. Šlo o náročné zadání, neboť jak nohy, tak i jejich boční příčky byly vzájemně spojeny pod různými úhly. Nohy byly se sedákem spojeny (zepředu pod úhlem 102°, z boku pod úhlem 97°) na průběžný čep (shora vyklínovaný) a dlab. Spojení bočních příček noh, situovaných a vykrácených pod úhly a v délce danými výkresovou dokumentací, zajišťovaly 60 mm dlouhé bukové kolíky o průměru 10 mm.

Výkony žáků hodnotila pětičlenná odborná komise tvořená odborníky z praxe dle předem stanovených kritérií (kompletní výrobek, celkový vzhled, dodržení rozměrů, provedení a těsnost spojů, broušení, BOZP apod.), za což mohl každý soutěžící získat max. 100 bodů.

Podle hodnotící komise se svého úkolu, se ziskem 82 bodů, nejlépe zhostil a mistrem ČR v oboru truhlář se stal Lukáš Klézl ze SŠ technické a zemědělské Nový Jičín. O 5 bodů za ním se na druhé pozici umístil Dominik Sabol z Masarykovy střední školy Letovice. Třetí příčku vybojoval (s celkovým počtem 67 bodů) Jan Brávek ze SPŠ a SOU Pelhřimov. Výše jmenovaný letošní Mistr ČR Lukáš Klézl byl navíc porotou ještě nominován k zisku zlaté plakety v projektu „České ručičky“. Nejlepším zahraničním soutěžícím s celkovým součtem 51 bodů byl Konrad Wojewodzic z polské Zespól Szkól im. Komisji Edukacji Narodowej w Kalwarii Zebrzydowskiej.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina