aktuality

Švédsko sází na inovace, udržitelnost i kreativitu

Stockholm Exergi (Värtan), elektrárna na biomasu. Foto: Martin Bašta, ZÚ ČR
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Švédsko je dnes mixem tradiční průmyslové země a moderní inovativní ekonomiky. Silná průmyslová základna je páteří ekonomiky, hybnou silou se ale stále více stávají technologické a inovativní firmy.

Základními prvky švédské firemní kultury jsou otevřenost a schopnost vzájemně spolupracovat. Díky nim se daří podněcovat kreativitu a inovace, na jejichž základech vznikly přední švédské společnosti. Švédsko je hodnoceno jako jedna z nejkreativnějších zemí na světě.

Ambicí Švédska je stát se do roku 2045 první uhlíkově neutrální zemí světa. V energetice je cílem dosažení 100% produkce elektrické energie z nízkoemisních zdrojů do roku 2040. Na realizaci těchto ambiciózních plánů se podílejí i české firmy. Společnost Doosan Škoda Power v létě 2022 realizovala generální inspekci a opravu své turbíny v elektrárně Stockholm Exergi (Värtan), která patří mezi největší městské zdroje na biomasu na světě. Tato nejmodernější bioelektrárna představuje unikátní technologii, jako palivo se používá výlučně čistá pevná biomasa – zbytkové produkty z lesnického a pilařského průmyslu, jako je dřevní štěpka, větve a natě. Kromě toho se stále více využívá štěpka z recyklovaného dřevěného materiálu. Dobře vytříděný stavební a demoliční odpad tak nahrazuje dřevo, které pochází přímo z lesa.

Značná část elektrárny je zahloubena do skály a bioelektrárna za plného provozu denně spálí 16 000 tun obnovitelného dřevního paliva, které se tam dopravuje kilometrovým podzemním dopravníkem z nedalekého přístavu. Bioelektrárna vyrábí ekologickou elektřinu a teplo pro Stockholm a přilehlé oblasti. Využívá parní turbínu o výkonu 154 MW a další energetické příslušenství, které bylo instalované a uvedené do provozu právě společností Doosan Škoda Power.

Zdroj: Businessinfo.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina