výstavy

O rady, jak eliminovat drahé energie, byl v Letňanech enormní zájem

Vystavy_ForWood
Pozornost řady návštěvníků přitahovala expozice bratislavské EcoCocon s.r.o. vytvořená ze 400 mm silných dřevo-slaměných zavětrovacích, překladových a parapetních panelů, vhodných i pro štítové stěny. Foto: Ing. František Novák
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na výstavišti v Praze – Letňanech proběhl ve dnech 9.–11. 2. 2023 v pořadí 24. ročník veletrhu střešních krytin, materiálů, doplňků, řemesla a služeb pro stavbu a renovaci střech STŘECHY PRAHA, spolu s 18. ročníkem veletrhu obnovitelných zdrojů a úspor energií SOLAR PRAHA a 10. ročníkem veletrhu pro řemeslo, vybavení a bezpečnost práce řemeslníků ŘEMESLO PRAHA. Souběžně s nimi se konal také 10. ročník veletrhu nízkoenergetických, pasivních a nulových staveb FOR PASIV, 15. ročník veletrhu dřevěných staveb, konstrukcí a materiálů FOR WOOD a 10. ročník veletrhu krbů, kamen a kotlů FOR THERM. Soubor veletrhů pak ještě doplnil 4. ročník doprovodného projektu FESTIVAL DŘEVA A NÁŘADÍ, který spolu s ostatními veletrhy navštívilo, soudě podle zaplněnosti výstavních hal ve snaze získat informace o možných úsporách a využití energie nejen ze střechy, bezmála 25 tisíc návštěvníků.

Souboru veletrhů, který podle pořadatelů opět potvrdil přetrvávající velký zájem Čechů o úsporné bydlení, a po loňském rapidním vzestupu cen energií také o možnostech, jak se před jejich vysokými cenami chránit, se zúčastnilo celkem 293 vystavovatelů z 9 zemí, kteří dohromady obsadili 14 900 m2 výstavní plochy. Na její více než polovině (7600 m2) se prezentovalo 140 účastníků veletrhu Střechy Praha a doplňujících výstav Solar Praha, Řemeslo Praha a Festivalu dřeva a nářadí se specializovanou zónou pro tesaře, pořádaných společností Střechy Praha s.r.o. Na zbylých 7300 m2 pak své expozice postavilo 153 vystavovatelů na veletrzích For Pasiv, For Wood a For Therm, pořádaných majitelem výstaviště společností ABF a.s. Praha.

Letošní veletržní soubor byl tak v porovnání s loňským ročníkem o poznání větší, a to jak v počtu vystavovatelů (o 96 firem), tak i ve velikosti stánky obsazené plochy (o cca 200 m2) a především pak v počtu návštěvníků, kterých letos na letňanské výstaviště během tří dnů zavítalo 24 284, což je o bezmála 5000 více než loni. Zvýšený zájem o veletrhy oproti loňsku byl navíc patrný již v zahajovací den jejich konání, kdy přilákaly do letňanského výstaviště mimořádně vysoký počet návštěvníků z celé republiky. A to nejen podle organizátorů a vystavovatelů, ale i podle mého osobního zážitku poté, když v okolí areálu došlo dokonce k omezení plynulosti dopravy, které bylo způsobeno rozsáhlými frontami aut přijíždějících na výstaviště, a když jsem v jedné z nich i já na řadu minut uvíznul.

Transparentní střešní systém pro šikmé střechy

Po zaparkování auta pak spoustu návštěvníků oslovil, a to ještě před samotným zakoupením lístku a vstupem na výstaviště, na venkovní ploše před vstupní halou I prezentovaný transparentní střešní systém NEBESYS, vyvinutý Nebesys a.s. z Hlinska v Čechách. Podle výrobce jde o první ucelený zastřešovací systém na světě, který je zvnějšku běžnou střechou a zevnitř je průhledný. Je určen pro jakékoliv původní historické nebo moderní krovy šikmých střech s doporučeným sklonem 25° a více.

Systém se skládá ze dvou stavebních řešení – transparentního a plného. Transparentní, prosklená část, která může být instalována po celé ploše střechy nebo jen v její části, je složena z hliníkových dílců montovaných na stávající dřevěné krokve. Na hliníkových dílcích jsou osazena tepelně izolační trojskla, která tvoří tepelnou a zároveň hydroizolační vrstvu. Tato izolační trojskla fungují obdobně jako na prosklených budovách v podobě strukturálních fasád, kdy součinitel prostupu tepla Ug činí 0,7–0,8 W/m2.K v závislosti na sklonu střešní roviny. Plná část systému je tvořena tepelnou nadkrokevní izolací v tloušťkách v souladu s požadavky dané stavby (standardně tepelná izolace PUR 160 mm) a hydroizolační vrstvou. Transparentní i plná část střechy je kryta kovovými perforovanými „magickými“ taškami ve variantách např. Pražský prejz, Brněnka, Bobrovka, Steinbrück, jejichž průhlednost, respektive perforování je 29,6 %.

Do krytiny integrované solární moduly, zelené střechy a další

Řada zajímavých novinek pak byla k vidění i ve vnitřních prostorách výstavních hal vyčleněných pro výstavy spojené s veletrhem Střechy Praha, kde vystavovatelé představili, kromě novinek v samotných střešních materiálech, i nové technologie a systémová řešení vedoucí k úsporám energií. Šlo např. o společnost Wienerberger, která ve své expozici prezentovala fotovoltaické střešní moduly Wevolt X-TILE. Jsou integrovány přímo do střešní krytiny a podle výrobce dodají zákazníkovu domu energetickou soběstačnost, která jej nadchne a ostatní okouzlí. Jsou totiž kompatibilní s pálenou střešní krytinou Tondach Planoton 11 (ve variantách Figaro, Renoton, Hranice), do které jsou plně integrované díky unikátnímu estetickému řešení s bezrámovou technologií v provedení z dvojitého tvrzeného skla. To znamená, že kromě úspor nákladů za běžnou krytinu tyto moduly nenarušují plášť a celkovou estetiku střechy, jelikož jsou na střeše téměř k nerozeznání od klasických střešních tašek.

Jejich konstrukce je určena pro pokládku společně se střešní krytinou, s níž tvoří jednu rovinu. Pokládají se, stejně jako střešní krytina, na dřevěné laťování, čímž odpadá instalace a použití dalších kotvících prvků. Tyto fotovoltaické moduly lze použít nejen do nově realizovaných střech, ale i do střech starších za předpokladu, že jsou zakryty některým ze tří výše uvedených typů střešních tašek.

Další zajímavostí v téže expozici bylo unikátní obnovitelné řešení krytin pro ploché a mírně šikmé střechy Leadax Roov. Jedná se o více jak 1 mm silnou tzv. povlakovou hydroizolaci o hmotnosti 1,8 kg/m2, vyráběnou z PVB fólie, odpadního materiálu z bezpečnostních skel. Jde o hydroizolaci bílé barvy, která díky odrazu slunečního záření brání přehřívání budov a zároveň tvoří ideální podklad pro fotovoltaiku. K její instalaci na střechu stačí jen nůžky, nepotřebuje horkovzdušnou pistoli ani otevřený oheň. Svařování se provádí speciální kapalinou za pomoci ručních válečků. Její životnost se pohybuje kolem třiceti let a po jejím skončení je hydroizolace opět recyklovatelná.

S nemalým zájmem návštěvníků se se na veletrhu potkala také expozice Green Depot s.r.o. z Hradce Králové, specializující se na ucelený sortiment pro zelené střechy. Firma zde představila kromě různých skladebních systémů střech i tzv. biosolární neboli extenzivní zelenou střechu se speciálně nainstalovanými fotovoltaickými panely. Podle výrobce jde o dokonalou kombinaci, kdy odpařování dešťové vody z extenzivní zeleně panely ochlazuje, čímž nedochází k jejich přehřívání a v létě se tak jejich výkonnost zvyšuje až o 15 %. Díky unikátnímu řešení se solární panely nemusí kotvit do hydroizolace nebo ani bodově přitěžovat. Montují se do speciální retenční desky, která vodu rozvádí i pod panely, aby veškerá vegetace měla vláhu, a následně se konstrukce zatíží vegetačním souvrstvím.

Z přízně návštěvníků se již tradičně těšil také Festival dřeva a nářadí, kde vedle různých konstrukcí pergol a jejich zastřešení bylo k vidění i široké spektrum tesařského a klempířského elektrického nářadí a nástrojů. Mezi ním např. letošní novinka značky Mafell v podobě plošné frézy PF 80, určené pro srovnávání horní plochy masivních materiálů po aplikaci vyspravovacích lodiček, suků apod. nebo pro odstraňování starých laků.

Plošná fréza PF 80 pro rovnání vyspravovaných povrchů masivních materiálů

Vrstvené dřevo, dřevo-slaměné a sbíjené panely

Stranou, co se prezentovaných novinek týče, rozhodně nezůstaly ani výstavy spojené s veletrhy For Pasiv a For Wood s rozsáhlou přehlídkou firem a produktů oboru dřevostaveb, technologických inovací a moderních materiálů umožňujících navrhovat různé konstrukce a konstrukční prvky dřevěných domů.

V části veletrhů obsazené výrobci dřevostaveb s různými skladbami obvodových stěn (např. Atrea Domy Jablonec nad Nisou, RD Rýmařov, Celet Nová Včelnice, Haas Fertigbau Sušice, KH-Dřestav Doublovičky, Goopan Building Písek, DOMY DNES Třebíč a další) se nemalé pozornosti návštěvníků těšila expozice bratislavské firmy EcoCocon s.r.o., prezentující stejnojmenný stěnový systém certifikovaný pro pasivní domy. Jeho hlavním stavebním prvkem jsou dřevo-slaměné panely, vyráběné v Litvě (v brzké době budou i na Slovensku), a to na míru pro každý z nich realizovaný projekt.

Systém se skládá ze 400 mm silných (případně v tloušťce 300 mm) zavětrovacích, překladových a parapetních panelů i prvků šikmých štítových stěn. Jejich základ tvoří dvojitý dřevěný rám z rostlých hranolů, které jsou během průchodu mezi dvěma lisy vyplněny sypanou slisovanou slámou. Takto zhotovené panely jsou po smontování na staveništi zvenčí potaženy vzduchotěsnou, difúzně otevřenou membránou, na kterou je aplikována 60–100 mm silná izolační dřevovláknitá deska, zaklopená větranou dřevěnou fasádou nebo omítkou. Z vnitřní strany jsou panely uzavřeny 25 mm silnou hrubou hliněnou omítkou, potaženou výstužnou síťovinou a 3 mm silnou jemnou hliněnou omítkou.

S dalším konstrukčním materiálem rovněž zahraniční produkce se na veletrhu prezentovala obchodně realizační firma Střechy 92 s.r.o. ze Zlína s výrobním areálem ve Vlachovicích, zaměřená především na dřevěné příhradové vazníky, střešní vazníky a klasické krovy. Kromě toho dodává na český a slovenský trh lepené vazníky a konstrukce z v Praze představeného LVL lamelového vrstveného dřeva. Jedná se o finský produkt lepený z 3 mm silných loupaných dýh (ze smrku nebo borovice), nakupovaný ve velkých formátech, které firma na speciální dělící lince rozřezává na statikem určené profily. Takto vytvořený kompaktní hranol, v němž se podle v expozici přítomného zástupce firmy jednotlivé případné vady ve dřevě vzájemně překrývají, má oproti klasickému KVH hranolu až dvojnásobně větší výpočtovou pevnost. Pro tuto vlastnost jsou proto často používány v dřevostavbách jako náhrada oceli.

Z čistě tuzemských výrobců dřevostaveb a jejich konstrukčních panelů nelze opomenou firmu NEMA spol. s r.o. z Olešnice (Jílovic) na Českobudějovic­ku. Ta se ve své expozici pochlubila mimo jiné i nedávno zavedenou produkcí dřevěných křížem vrstvených panelů MHM, vyráběných ze sušených hoblovaných prken bez použití lepidla. Jejich jednotlivé vrstvy jsou propojeny pouze hliníkovými hřebíky na automatické lince, která si kromě samotného sbíjení i sama skládá jednotlivé vrstvy jednu na druhou. Takto vytvořený „hrubý“ panel (5 vrstvý pro vnitřní příčky a 7–9 vrstvý pro obvodové zdi) je následně opracován na portálovém obráběcím centru, kde se do něj vyřežou otvory pro okna a dveře, vyfrézují se trasy pro kabelová vedení, prostupy pro vzduchotechniku a další instalace, a poté je panel směrován na konkrétní stavbu.

Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina