aktuality

Všem OSVČ budou po Novém roce zřízeny datové schránky

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Během 1. čtvrtletí (do konce března) roku 2023 budou povinně zřízeny datové schránky všem podnikajícím fyzickým osobám a právnickým osobám, které je ještě nemají. Datová schránka tak bude povinná nejen pro všechny živnostníky, ale i další podnikatele, resp. OSVČ, např. lékaře, architekty, auditory, lékárníky apod. Datová schránka bude zřízena také spolkům, sdružením, nadacím, obecně prospěšným společnostem, společenstvím vlastníků bytových jednotek a dalším právnickým osobám, jejichž hlavním předmětem činnosti není podnikání.

Jak se o zřízení „datovky“ dozvím?

Noví uživatelé obdrží poštou přihlašovací údaje. To bude poslední dopis v „papírové“ podobě, který od úřadu obdrží. Další korespondence s orgány veřejné správy bude probíhat už jenom prostřednictvím datové schránky. Do datové schránky se pak uživatelé dostanou po prvním přihlášení na webu mojedatovaschranka.cz. Těm, kteří se sami nepřihlásí, se schránka automaticky aktivuje po uplynutí 15 dnů ode dne doručení přihlašovacích údajů. I v tomto případě se uplatní fikce doručení, pokud si adresát písemnost nevyzvedne na poště.

Fyzických osob se povinnost nakonec netýká

Povinnost se původně měla vztahovat i na fyzické osoby nepodnikající, které „poprvé použijí prostředek pro elektronickou identifikaci vydaný v rámci kvalifikovaného systému elektronické identifikace“. To by v praxi platilo pro všechny osoby, jež využijí bankovní identitu, eObčanku s čipem nebo třeba služby MojeID.
Ministerstvo vnitra se ale rozhodlo fyzické osoby z povinnosti na poslední chvíli vyjmout. Na začátku listopadu předložilo návrh novely zákona, který vláda okamžitě projednala a schválila. Parlamentem by měl návrh projít zrychleně v jediném čtení, aby byl platný od 1. ledna 2023.
U fyzických osob by se tak od roku 2023 nic změnit nemělo – nadále jim zůstane možnost si datovou schránku zřídit. Po použití prostředku elektronické identifikace obdrží pouze nabídku na vytvoření datové schránky.

Datová schránka a daňové přiznání

Pro fyzické a právnické osoby, které mají datovou schránku zřízenou ze zákona, platí již od 1. ledna 2021 povinnost podávat daňové přiznání k daním z příjmů výhradně elektronicky. Vzhledem k tomu, že od příštího roku budou mít ze zákona zřízenou datovou schránku všechny OSVČ, budou muset všichni podnikatelé podávat daňová přiznání elektronicky. Tato povinnost je ale spojena se zpřístupněnou datovou schránkou. A jelikož zřizování a zpřístupňování datových schránek bude probíhat postupně v období od 1. 1. 2023 do 31. 3. 2023, dokud OSVČ nebude mít datovou schránku zpřístupněnou, může přiznání podat v papírové podobě. Zpřístupnění nastává až s prodlením po zřízení. Konkrétně platí, že datová schránka je zpřístupněna prvním přihlášením do ní, nejpozději však patnáctým dnem po dni doručení přístupových údajů. Kdo chce podat přiznání papírově, může tak učinit do dvou týdnů poté, co mu úřad datovou schránku zřídí a pošle mu přihlašovací údaje (nesmí ji však zpřístupnit přihlášením).

Zdroje: MPO, Podnikatel.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina