technológie

Revoluce mezi stolními kotoučovými pilami

Technologie_Akupila
Nová přenosná stolní kotoučová pila CSC SYS 50 Festool je napájena dvěma 18V akumulátory. Foto: archiv Festool
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzerce

Rodina 18V systému Festool se rozrostla o další „revoluční“ novinku – přenosnou akumulátorovou stolní kotoučovou pilu CSC SYS 50. Vedle nedávno představených novinek v této kategorii, jako jsou akušroubováky QUADRIVE TDC a TPC, kapovací pila KAPEX KSC 60 nebo akumulátorové vysavače CLEANTEC CTLC SYS a CTMC SYS, tvoří nová stolní kotoučová pila další pilíř mobilní SYStainerové dílny, kterou lze s sebou vzít kamkoli, kde není k dispozici elektrická přípojka. Navíc je tak kompaktní, že se vejde do systaineru, což výrazně usnadňuje její přepravu.

Nová akumulátorová stolní kotoučová pila Festool CSC SYS 50 posouvá laťku v této kategorii nářadí hodně vysoko. Díky precizní konstrukci a vybavena moderní digitální technologií umožňuje i na stavbě řezat stejně přesně jako s kabelovou formátovací pilou v dílně.

Při použití paralelního pravítka umožňuje řezy šířky až 280 mm, při příčném řezání (zkracování) je maximální šířka dílce 450 mm, při šikmých řezech s pokosovým pravítkem lze nastavit úhel od -70° do +70° a při úhlových řezech nabízí pila náklon kotouče v rozsahu od -2° do +47°. Maximální hloubka řezu je přitom 48 mm. Ve speciální poloze při omezené výšce řezu 35 mm je dokonce možné provádět úhlové řezy až do -10°, což je praktické třeba pro podřezávání výplňových panelů, protože pohledová strana panelu je nahoře a na hranách tak nevznikají otřepy.

V kombinaci s posuvným vozíkem a úhlovým pravítkem lze provádět přesné pokosové řezy, a to až do úhlu 70°

Systainerové řešení

Jak již bylo zmíněno, pila CSC SYS 50 je navržena tak, aby se vešla do systaineru, což při její hmotnosti 20 kg (bez akumulátorů) usnadňuje její přenášení. Ještě komfortnější je přeprava s manipulačním podvozkem (rudlem) UG-CSC-SYS, který je speciálně vyvinutý pro pilu CSC SYS 50. Pomocí sklopných nohou lze podvozek obratem změnit v podstavec a pilu nastavit do optimální výšky pro práci vstoje. Plošinu rudlu lze navíc použít jako zadní podpěru obrobku za stolem pily, což umožňuje bezpečné řezání dlouhých dílců.

Pro snadnou přepravu pily, uložené v systaineru, lze použít speciální manipulační vozík UG-CSC-SYS

Manipulační vozík sklopením nohou změníme v praktický podstavec pily pro optimální výšku při práci vstoje

Pilu lze používat i v nižší poloze buď s podstavcem bez sklopných nohou, nebo položenou přímo na podlaze, což využijí především podlaháři.

Nízkou pracovní polohu pily uvítají především podlaháři

Ve víku Systaineru jsou bezpečně uložené pilové kotouče, rozvírací klín, vak na prach, úhlové a paralelní pravítko.

Posuvný vozík pro přesné zkracování

Kotoučová pila CSC SYS 50 je vybavena posuvným stolem uloženým v přesném lineárním vedení s kuličkovými ložisky, který je založen na principu formátovacího stolu u formátovacích pil. To umožňuje extrémně přesné řezání při zkracování a pokosovém řezání ve spojení s přesným úhlovým pravítkem, upnutým v drážce stolu. Do drážky je možné uchytit také svěrku, pomocí níž můžeme pro ještě vyšší přesnost řezu obrobek zafixovat.

U podélných řezů je garantem vysoké přesnosti paralelní pravítko s dvojitým uchycením pomocí jedné čelisťové páky.

Moderní ovládání

Jak bylo upřesněno v úvodu, pila disponuje nastavitelnou výškou a náklonem pilového kotouče. Běžné ovládání ruční klikou zde ale nahrazuje moderní digitální technologie v podobě centrálně umístěného displeje s neklouzavým otočným kolečkem po jeho pravé straně a dvěma tlačítky (pro výšku a náklon) po levé straně. Požadované hodnoty pro výšku a úhel náklonu kotouče nastavované s přesností na desetinu milimetru, resp. stupně, pomocí ručního kolečka se zobrazují na podsvíceném displeji. Po stisknutí kolečka se kotouč pomocí motoru automaticky nastaví do požadované polohy. Do paměti ovládání lze uložit až čtyři polohy pilového kotouče. Další individuální polohy pilového kotouče umožňuje uložit spárování s aplikací Festool Work. Na digitálním displeji se provádí rovněž předvolba otáček pro rychlost odpovídající materiálu.

Pomocí centrálně umístěného ovládání s podsvíceným displejem, dvěma tlačítky a ručním kolečkem lze rychle a přesně nastavit výšku a úhel náklonu pilového kotouče s přesností na desetinu milimetru a stupně

CSC SYS 50 je první mobilní stolní kotoučová pila na světě s elektrickým nastavením výšky a úhlu a displejem s nabídkou. S novou CSC SYS 50 se tak vydáváme směrem k digitalizaci. Stroj nabízí všechny vlastnosti moderní formátovací pily, kterou si s sebou lze vzít na stavbu,“ vysvětluje Wolfgang Reines, produktový manažer nové akumulátorové stolní kotoučové pily.

Stejně výkonná jako síťové nářadí

Po stránce výkonu CSC SYS 50 nikterak nezaostává za síťovým nářadím. Pohon zabezpečuje bezuhlíkový motor EC-TEC a systém dvou 18V akumulátorů (s kapacitou od 4 Ah) zapuštěných v levém boku tak, aby nepřekážely při ukládání pily do systaineru. S vysokými otáčkami 6800 ot./min při průměru pilového kotouče 168 mm je možné na jedno nabití akumulátorů nařezat přes 100 bm 18mm laminované DTD.

S vakem na prach je možná bezprašná práce i bez mobilního vysavače – ideální je ale kombinace např. s novými akumulátorovými vysavači Festool CTC SYS, CTC MINI nebo MIDI.

Novou akumulátorovou stolní kotoučovou pilu CSC SYS 50 bude možné zakoupit od února 2023.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina