technológie

Optická kontrola kvality dřeva: Rychlá a díky umělé inteligenci i precizní

Technologie_Kinali
Systémy pro optickou kontrolu kvality dřeva oceníte ve chvíli, kdy dřevo používáte jako vstupní materiál pro vlastní výrobu. Foto: archiv KINALI
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzerce

Co kus dřeva, to originál. Jeho jedinečnost je však pro optickou kontrolu kvality problematická. Neexistuje totiž jeden referenční výrobek, který by mohl systém porovnávat s výrobky kontrolovanými. Když ale do procesu zapojíte umělou inteligenci, s nekonečnou množinou kombinací odstínů a odchylek si poradí. Ve spojení se špičkovými průmyslovými kamerami odhalí ve zlomku sekundy i vady, které by vaše oči bezpochyby přehlédly.

Lidský kontrolor má své limity

Vizuální kontrola kvality se i v dřevoprůmyslu standardně provádí s využitím lidských kontrolorů. Zde však naráží na limity, které souvisejí zejména s omezenou rychlostí, nekonzistentními výsledkypřehlížením vad, což se negativně odrazí v dalším procesu zpracování.

Nasazení stroje pro optickou kontrolu kvality dřeva má zásadní význam v provozech, kde je potřeba během směny zkontrolovat a roztřídit i tisíce kusů výrobků nebo komponent. Vyplatí se však i menším podnikům, kterým automatizace přinese razantní zvýšení kvality výroby či přesnější kvalitativní třídění, a s tím i dlouhodobou finanční úsporu.

Příklady využití optické kontroly kvality dřeva

Systém pro optickou kontrolu kvality dřeva oceníte ve chvíli, kdy dřevo používáte jako vstupní materiál pro vlastní výrobu. Řešení WoodenAI Opti control system využívá například jeden ze zákazníků společnosti KINALI pro měření dřevěných lamel, z nichž následně vyrábí skládací metry.

Optická kontrola s využitím průmyslových kamer se také často nasazuje do provozů specializovaných na výrobu dřevěných plovoucích podlah. Materiál se třídí na základě mnoha kritérií. Kusy dřeva, které splňují nastavené estetické požadavky a obsahují minimum vad, se využijí pro výrobu prémiové podlahové krytiny. Vytříděné desky horší kvality se pak použijí například pro výrobu mozaikových parket.

Kamerové systémy můžete samozřejmě využívat i pro kontrolu dřevěných výrobků určených k přímému prodeji. Kontrolou materiálu pro další zpracování (stavebního řeziva, terasových prken, dřeva pro truhlářskou výrobu) také zlepšíte kvalitu své nabídky. U kontroly bytových doplňků, dřevěných hraček nebo třeba hudebních nástrojů poté jednoduše minimalizujete riziko reklamací.

S nekonečnými kombinacemi si umělá inteligence poradí

Systémy pro optickou kontrolu dřeva si musí poradit s barevnou proměnlivostí materiálu i vadami, které mohou mít různou podobu. V KINALI proto sázíme na technologii umělé inteligence. Díky využití špičkových detekčních algoritmů vyvinutých v souladu s nejmodernějšími trendy v oboru vám pomůžeme s odhalením těch nejmenších defektů, a to i navzdory nepravidelné struktuře dřeva. Řešení od KINALI se vyznačují rychlým procesem učení, kontrola výrobků či materiálů tak potřebuje poměrně krátký čas na „zaučení“ a následně probíhá velmi rychle a přesně. Při inspekci dřeva dokážou spolehlivě odhalit přes 20 různých typů vad, a to při zpracování i 140 snímků za sekundu.

Automatizovaná kontrola odhalí vady i rozměrové odchylky

Jednoúčelové stroje navržené pro optickou kontrolu využijete jak k odhalování vad a odchylek, tak k validaci parametrů (například rozměrů).

Kontrola vad dřeva
Některé vady na dřevěných materiálech vznikají přirozeně, jiné jsou způsobeny špatnou manipulací či vnějšími vlivy. Mají však negativní dopad jak na vzhled, tak vlastnosti materiálu. Proto je třeba vady odhalit a materiály roztřídit v závislosti na charakteru a míře poškození či defektu.

Příklady možných vad dřeva s jejich vyznačením

Při optické kontrole kvality dokáže kamerový systém odhalit například tyto vady:

  • nedokonalé opracování dřeva – hrubý povrch, nedostatečné broušení;
  • ulomené rohy – materiál lze dál využít, je však potřeba upravit jeho rozměry;
  • praskliny a trhliny – mají negativní vliv na pevnost materiálu;
  • popáleniny od pily – estetická vada;
  • suky – snižují pevnost a zhoršují finální povrchovou úpravu;
  • zamodrání, zbarvení, plíseň, hniloba, díry – způsobeno hmyzem či houbami;
  • nepřirozený barevný odstín dřeva.

Mezi specifické potřeby dřevařského průmyslu patří mimo jiné schopnost najít a vyříznout suky z většího materiálového celku. Dřevo „narušené“ sukem se totiž nehodí pro výrobu mnoha typů výrobků. Žádoucí je tak aplikace, jež umí suky detekovat a zvolit vhodné kombinace umístění jednotlivých výrobků do vstupního materiálu tak, aby se vyhnula místu se sukem a zároveň maximalizovala výtěžnost ze vstupního materiálu.

Měření rozměrů
Systém optické kontroly kvality využijete také pro měření rozměrů a detekci tvarových odchylek od etalonu. Náš systém WoodenAI Opti control system dokáže při vysoké rychlosti změřit šířku, výšku a tloušťku dřeva, a to v celém rozsahu výrobku. Odhalí také průhyby na ploše a na hraně, které mohou být způsobené například nevhodným skladováním. Měření probíhá s přesností na setiny milimetru.

Jednoúčelový stroj otestuje i stovky kusů za minutu

Provozy v oblasti dřevoprůmyslu běží na plné obrátky a protočí se v nich tisíce kusů materiálu za den. Při požadavku na vizuální kontrolu celé produkce byste proto museli zaměstnat větší množství lidských kontrolorů. Pokud místo nich do provozu nasadíte jediný jednoúčelový stroj, zvládne celý proces kontroly sám.

Řešení WoodenAI Opti control system dokáže například změřit lamely ze všech stran při rychlosti 700 kusů za minutu. Podává konzistentní výsledky a najde i sebemenší defekt. To jsou vlastnosti, kterým žádný běžný smrtelník zkrátka nemůže konkurovat.

Automatizujte třídění a vyřazování vadných kusů

Robotizované pracoviště upravené pro optickou kontrolu dřeva dokážeme v KINALI navrhnout tak, aby kromě hodnocení zajišťovalo i samotnou manipulaci s výrobky. Na základě nastavených parametrů poté produkty či materiál roztřídí na OK a NOK. Ty s odchylkou či defektem může vytřídit do několika košů podle stanovených kritérií – na jedno místo uloží kusy s prasklinami a suky, na druhé ty s průhybem nad povolený limit a podobně.

Umělou inteligenci lze zapojit do optické kontroly kvality u takřka jakéhokoliv výrobku. Testování dřeva, které je z důvodu jedinečnosti každého kusu nejnáročnější, zvládají naše kamerové systémy na jedničku. S kontrolou výrobků z kovu, plastu a dalších mate­riálů si tak poradíme hravě. Pokud ve své výrobě pracujete se dřevem, ozvěte se nám. Rychlý a precizní systém s využitím průmyslových kamer nasadíme i do vašeho provozu.

Kontakty:

Kinalisoft s.r.o.
Cejl 37/62
602 00 Brno-Zábrdovice
tel.: +420 511 112 218
e-mail: info@kinali.cz
www.kinali.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina