aktuality

Celková důvěra v ekonomiku se meziměsíčně mírně zvýšila

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se v listopadu ve srovnání s říjnem mírně zvýšil o 0,3 bodu na hodnotu 90,1, při rozdílném vývoji jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů se snížil o 0,4 bodu na hodnotu 93 a indikátor důvěry spotřebitelů vzrostl o 4,1 bodu na hodnotu 76. Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku snížila ve všech odvětvích s výjimkou stavebnictví.

„Největší váhu v indikátoru důvěry podnikatelů má průmysl, kde důvěra v ekonomiku nepřetržitě klesá již od června. Důvodem je nejen klesající poptávka, která se projevuje také sníženou očekávanou výrobou, ale i v setrvalém růstu počtu podnikatelů, kteří v posledních měsících zvažují snižování počtu zaměstnanců,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Důvěra v ekonomiku mezi spotřebiteli se v listopadu odrazila ode dna a meziměsíčně vzrostla o 4,1 bodu. Respondenti se ve srovnání s říjnem méně obávají zhoršení celkové ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace. Počet respondentů hodnotících svou finanční situaci hůře ve srovnání s obdobím předcházejících dvanácti měsíců se téměř nezměnil a zůstává stále vysoký. Počet respondentů, kteří neshledávají současnou dobu vhodnou k pořizování velkých nákupů, se rovněž téměř nezměnil.

Detailnější informace o vývoji podnikatelské a spotřebitelské důvěry naleznete v doplňující informaci k RI konjunkturálních průzkumů.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina