aktuality

První kompletně dřevěný bytový dům v Česku

První kompletně dřevěný bytový dům v České republice s názvem Radlický Dřevák
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Výstavbu dosud největšího bytového domu ze dřeva v České republice s názvem Radlický Dřevák plánuje developerská společnost Skanska Residential, a.s. Vyrůst má na brownfieldu v ulici Radlická v Praze 5. Za architektonickým návrhem stojí přední český ateliér Jakub Cígler Architekti.

Cílem pilotního projektu je prokázat funkčnost nového materiálu v rezidenční výstavbě v podmínkách České republiky a ověřit jeho potenciál pro budoucí využití s cílem urychlení výstavby a redukce uhlíkové stopy. Následně Skanska plánuje v Radlicích využít dřevo také při výstavbě komerční budovy.

Radlický Dřevák plánuje Skanska postavit v rámci jednofázového projektu, který kromě dřevostavby zahrnuje i další dvě budovy z konvenčního materiálu. Samotná čtyřpodlažní dřevostavba s téměř 80 byty využívá dřevěné CLT panely ve všech nadzemních podlažích a je vystavěná na železobetonové monolitické podnoži.

Výstavba projektu by mohla začít v roce 2024 a bude synonymem nízké energetické náročnosti, moderního bydlení a zdravého stavění.

Radlický Dřevák je navržen podle přísných požadavků enviromentální certifikace BREEAM a zároveň cílí na mimořádně nízkou energetickou náročnost v nejvyšší kategorii PENB – A. Důležitý je i důraz na budování místní komunity. V dřevěném bytovém domě vznikne prostor pro potřeby místních obyvatel, jako je třeba dětská skupina na hlídání těch nejmenších nebo koutek pro kutily. Vyvýšené umístění pozemku nabídne zároveň krásný výhled na Prahu, a ve zklidněném vnitrobloku pak dřevo najde své uplatnění například v podobě altánu pro setkávání, dětské balanční průlezky na hraní nebo hranolových schodů či laviček pro odpočinek a práci.

Zdroj: developerske-projekty.cz

Interiér bytu
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina