aktuality

Formou rekreačných poukazov firma prispieva zamestnancom na dovolenku

Ilustračné foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Letná pohoda a čas dovoleniek ešte nekončí! Všetci zamestnanci majú právo na oddych. Môžu využiť rekreačné poukazy. Zamestnávateľ im tak môže prispieť sumou na pobyt 55 % na rekreácii až do výšky 500 € pre pobyt na Slovensku. Podmienkou je mať opracovaných vo firme aspoň 2 roky, ak má firma aspoň 49 zamestnancov. Rekreačné poukazy možno využiť aj viac krát, až do zákonom stanovenej výšky. Využívanie schválila Národná rada SR už v roku 2019 ako nevyhnutné „zlo“, no stali sa veľmi populárne.

Zamestnanec si vyberie pobyt na Slovensku a prenocovať minimálne 2 noci. Hotel vystaví faktúru na meno zamestnanca. Zamestnanec zaplatí 45 % – minimálne 225 €. Poukazy sa nezdaňujú, platia 1 rok, sú neprenosné a spolu s nositeľom poukazu ich môže využívať manžel (manželka), druh (družka), deti, rodičia. Umožnenie využívať rekreačné poukazy závisí výlučne od majiteľa firmy! Ich použitie nesledujú podľa rezortov. V prvom roku po schválení ich využilo 274 zamestnancov. Ich prínos pre zamestnancov nie je doteraz vyhodnotený.

Rekreačné poukazy sú schválené aj v Českej republike ako „příspěvek na dovolenou“. Zamestnanci dostávajú 100 percent hodnoty, až do výšky 20 tisíc Kč (cca 810 €). Rekreačné poukazy získavajú aj zamestnanci v Taliansku, Fínsku, Rumunsku, Francúzsku.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina