aktuality

Firmy očekávají propad tržeb, každá pátá hlásí problémy s platební morálkou

Propad zakázek za květen a červen hlásí 70 % firem
Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Téměř dvě třetiny malých a středních firem v Česku očekávají v důsledku dopadů války na Ukrajině a rostoucí inflace v letošním roce propad svých příjmů. Největší část z nich – necelých 30 % – odhaduje pokles příjmů mezi 10 a 25 %. Pětina firem pak čeká více něž čtvrtinový pokles svých tržeb. Vyplývá to z průzkumu platformy na podporu podnikání DoToho!, zveřejněný Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Za největší současné problémy označují společnosti rostoucí ceny a náklady, ale přes 40 % z nich už hlásí také pokles zájmu o své produkty a služby. Více než pětina společností pak již nyní uvádí, že se za současných podmínek již zhoršila jejich platební schopnost. „To, co podnikatelský sektor tíží, jsou už od podzimu 2021 dopady dramatického růstu cen energií na firmy, aktuálně umocněné mezinárodní situací. Na příjmové stránce se pochopitelně již začínají projevovat obavy spotřebitelů z dalšího vývoje v podobě omezení výdajů,“ doplňuje Dr. Josef Jaroš, předseda představenstva AMSP ČR.

Složité situaci čelí podnikatelé a malé a střední podniky různými cestami. Nejvíce z nich – necelých 37 % – snižuje provozní náklady, více než čtvrtina již pozastavilo své plánované investice a stejná část se rozhodla, že utlumí část svých aktivit. Dvanáct procent pak plánuje prostřednictvím reorganizace hledat nové podnikatelské příležitosti.

S restartováním byznysu pomáhá malým a středním firmám projekt DoToho!, který propojuje přední osobnosti českého byznysu s menšími firmami, jejichž existence je kvůli dopadům koronaviru a současným ekonomickým problémům ohrožena.

Platforma s názvem DoToho! vznikla před více než rokem s cílem oživit byznys malých a středních podniků a v reakci na to, že v ČR neexistoval program k jejich dlouhodobějšímu rozvoji. V projektu se spojují přední tuzemští podnikatelé, manažeři a další experti, kteří pomáhají firmám, jež potřebují udělat změny. Jedná se o nezištnou formu podpory.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina