výstavy

Vítězové soutěže mladých designérů Pure Talents Contest 2022

Design_PTC
Clap je stohovatelná židle s integrovaným uzamykatelným úložným prostorem. Návrh vzešel z úvah o vývoji kanceláře ve studentském pracovním prostředí a ve škole, kde stoly a židle patří všem. Clap zkoumá záležitosti individuality ve veřejném nábytku. Foto: archiv Koelnmesse
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Multifunkční stolní lampa, dekorativní závěsné prvky a židle vyvinutá v odkazu na školní nábytek byly oceněny porotou soutěže Pure Talents Contest 2022 jako tři nejlepší návrhy renomované soutěže mladých designérů při imm cologne. „Všechny tři vítězné návrhy vynikají proveditelností a tržním potenciálem, a také udržitelnými koncepty, na kterých jsou založeny,“ uvedla porota. Kdo jsou mladí designéři, kteří dokázali podat kvalitní soutěžní práce i přes někdy extrémně obtížné podmínky, jako je uzavření univerzit a dílen kvůli pandemii? Představujeme tři výherce.

První cena: svítidlo „Helia“ od Stéfanie Kay

První cenu získává svítidlo Helia od Stéfanie Kay – minimalistické svítidlo s různými světelnými náladami měnícími se v průběhu dne. Stéfanie Kay chce se svým svítidlem Helia vnést do každodenní rutiny pestřejší světlo spojením náladového a funkčního světla v jednom produktu. „Krásné, jednoduché, kónické tělo, kde můžete přepínat mezi prostorovým světlem a bodovým světlem pro čtení jednoduchým, vše vysvětlujícím pohybem. Minimalistické svítidlo s různými světelnými náladami,“ vysvětlil člen poroty Marcel Bissau udělení první ceny pro lampu Helia.

Světelný zdroj, který je umístěn v diagonálně otočné hlavě, svítí buď selektivně do strany, nebo dolů do poloprůhledného tělesa lampy, přes které se světlo difúzně rozptyluje a mění lampu v plastické svítidlo vytvářející kužel světla.

Druhá cena: „Pebbles“ od Ranii Elkalla

Pebbles je dekorativní sada věšáků na předměty každodenní potřeby s malým skrytým úložným prostorem vzadu a po stranách na drobnosti, jako jsou klíče, rtěnka, šperky a podobně. „Závěsný systém nás přesvědčil především estetikou, barevností a materiálem. Uspořádání několika prvků vytváří kromě úložné funkce dekorativní nástěnný ornament, který je spontánně atraktivní,“ hodnotí design egyptské designérky Ranii Elkalla další členka poroty Jennifer Reaves.

Věšáky Pebbles jsou vyrobeny z domácího odpadu – ze skořápek od vajec a ořechů, které jsou nejen udržitelné, ale mají také hapticky a vizuálně vzrušující minerální kvalitu a dodávají bytovému doplňku jedinečný charakter.

Třetí cena: „Clap“ od Françoise Lafortunea

Clap je stohovatelná židle, kterou lze za účelem úklidu uložit na stůl. Má robustní konstrukci a uzamykatelnou přihrádku integrovanou pod sklopným sedadlem. Návrh francouzského designéra Françoise Lafortunea je studií individuálního využití veřejného mobiliáře.

„Židle přebírá typologii nábytku, která je velmi známá ve školním a výukovém kontextu, a řeší ji velmi elegantně, jak z hlediska designu, tak i detailu,“ uvedl porotce Norbert Ruf. Velmi funkční design, který se v zásadě zdá být realizovatelný z mnoha materiálů a jeví se udržitelný díky dobré opravitelnosti a snadnému oddělení jeho prvků. „Estetický charakter tohoto designu však zároveň vyjímá židli z tohoto velmi silného školního charakteru a umožňuje jí vstoupit do jiných kontextů, jako je co-working nebo soukromé prostředí,“ doplňuje Norbert Ruf.

Porota chválí připravenost vítězných návrhů pro vstup na trh

Všichni tři vítězové soutěže Pure Talents Contest 2022 se podle odborné poroty, složené z designérů Marcela Besaua (Designstudio Besau-Marguerre) a Sebastiana Herknera, kreativního ředitele a generálního ředitele Thonet GmbH Norberta Rufa a Jennifer Reaves, generální ředitelky DesignFest GmbH, vyznačují dobrou proveditelností, udržitelnými koncepty a tržním potenciálem.

Pro mladé designéry by za „normálních“ okolností ocenění znamenalo příležitost připojit se k vítězům soutěže Pure Talents Contest 2021 a prezentovat se špičkovému odbornému publiku na veletrhu imm cologne 2022. Skutečnost, že kvůli pandemii se ani letos nemohl mezinárodní veletrh interiérů konat, znamená, že mladí kreativci jsou i tentokrát omezeni jen na mediální platformy.

Více o nominovaných a vítězných návrzích soutěže Pure Talents Contest 2021 a 2022 se dozvíte ZDE.

Foto: archiv Koelnmesse

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina