výstavy

SVB-DSB-MOBITEX: Rozpačitý návrat k normálu

Mobitex2022
Letošní trojlístek veletrhů SVB, DSB a MOBITEX se vešel do jedné společné haly
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Po dvouleté covidové pauze se na brněnské výstaviště vrátil známý trojlístek veletrhů: Stavební veletrh Brno (SVB), DSB – Dřevo a stavby Brno a MOBITEX (21.–23. 4. 2022). A to bez jakéhokoliv omezení z hlediska hygienických opatření či nařízení. A také s jedním prvenstvím. Organizátorům se letos poprvé v historii těchto veletrhů podařilo umístit všechny tři akce do jediného společného pavilonu a vytvořit tak akci „3 v 1“.

Návrat trojice veletrhů SVB-DSB-MOBI­TEX po dvouleté odmlce bych označil za opatrný až rozpačitý. Co se počtu vystavovatelů týká, Mobitexu se jich zúčastnilo 41 (včetně 8 škol, které se na veletrhu prezentovaly prostřednictvím exponátů svých studentů přihlášených do soutěže Grand Prix Mobitex v sekci student), na SVB a DSB se jich prezentovalo 85, tedy na všech třech „veletrzích“ se představilo pouhých 126 vystavovatelů. Z tohoto pohledu jde o absolutní rekord v celé jejich historii. Jen pro srovnání, v roce 2020, kdy se před covidovou uzávěrou konaly veletrhy naposledy, se SVB a DSB zúčastnilo 198 a Mobitexu 60 vystavovatelů, dohromady tedy 255. To je více než dvojnásobek toho, co letos. Podobná situace je i v návštěvnosti. Pořadatelé odhadují, že veletrhy letos navštívilo přibližně 15 000 návštěvníků. V roce 2020 to bylo zhruba 25 000 návštěvníků.

Generální ředitel a.s. Veletrhy Brno Tomáš Moravec sice během slavnostního zahájení veletrhů ocenil odvahu vystavovatelů v tom smyslu, že se na veletrh přihlásili v době, kdy ještě vůbec nebylo jasné, jak se bude vyvíjet epidemická situace a kdy navíc nikdo netušil, že kousek od našich hranic vypukne válka, otázkou ovšem je, zda by tuto „odvahu“ projevili i za předpokladu, že by věděli, o jak „rozsáhlou“ přehlídku se bude jednat.

Náměstek primátorky města Brna Jiří Oliva následně vyslovil naději, že situace se snad už zlepší a veletrhy půjdou zase nahoru. „Už to, že tady sedíme bez roušek, znamená, že se snad už vracíme k normálu,“ řekl. Neuvedl ale, co si představuje pod pojmem „normál“ a jak dlouho bude tento návrat trvat.

Šetřilo se i na ocenění

S rozsahem veletrhů korespondovaly i počty oceněných exponátů v rámci soutěží Grand Prix MOBITEX v sekci Vystavovatel a Zlatá medaile SVB. Zatímco ještě před dvěma lety bylo v rámci GPM ocenění předáno šesti exponátům ve dvou kategoriích, letos porota ze všech přihlášených produktů mohla vybrat pouze jeden jediný, což během slavnostního vyhlašování okomentovala předsedkyně Klastru českých nábytkářů Lucia Haraslínová slovy: „Bylo nám líto, že jsme mohli ocenit jen jediný exponát, protože přihlášené výrobky byly opravdu kvalitní.“

Ocenění Grand Prix MOBITEX tak letos získala jen česká společnost Benlemi s.r.o. za kolekci učících věží pro děti. Multifunkční učící věže podle komise pomohou rodičům a přinesou spoustu zábavy dětem. Jednotlivé díly lze přesouvat podle aktuální potřeby, což umožní, aby byla věž dítěti nejen skvělým pomocníkem, ale také kamarádem, učitelem a především místem, ve kterém se bude cítit bezpečně. Komise ocenila zejména originální variabilní řešení rozvíjející kreativitu dítěte.

Jediné ocenění Grand Prix MOBITEX získala společnost Benlemi s.r.o. za kolekci učících věží pro děti

Laťku si udržela jen studentská sekce GPM

Svoji úroveň si v rámci ocenění Grand Prix MOBITEX více či méně udržela pouze studentská sekce, do níž se letos přihlásilo 70 autorů (předloni 85) ze 6 vysokých a 3 středních škol. Celkem bylo vystaveno 80 prací (předloni 95), z nichž 10 nejlepších (předloni 11) získalo ocenění jak od odborné hodnotitelské komise, tak od partnerských organizací.

První místo získal kolektiv autorů z Uni­verzity Tomáše Bati ve Zlíně, ateliéru Průmyslový design za kolekci originálních květináčů, úspěšně vystavených již na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji. Druhé místo letos patří studentce Mendelovy univerzity v Brně Natálii Konšelové a jejímu botníku Zigzag. Třetí příčku obsadila mladá designérka Jana Krajná ze SŠUD a VOŠ Brno. Porotu zaujala interiérovým objektem Sušověs, který je kombinací věšáku, sušáku a němého sluhy a využívá prvky tištěné na 3D tiskárně. Mimořádné ocenění patří studentce Mendelovy univerzity v Brně Bao Nhi Do a jejímu svítidlu Nocenka.

Řadu ocenění mladým designérům udělili také partneři přehlídky. Cenu Klastru českých nábytkářů spojenou s možností stáže u některé z výrobních firem získala Karolína Krajčoviechová z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, ateliéru Produktový design za originální set křesla a stolku Wam určený primárně do veřejných prostor. Cenu Národního centra nábytkového designu obdržela Markéta Blažková ze Západočeské univerzity v Plzni za policový systém KARi. Systém využívající ocelovou kari síť byl vytvořen v rámci semestrálního zadání „nábytek bez šroubů“, používá recyklovaný materiál a je sestavitelný bez použití nářadí. Cena společnosti Design Atak patří Sáře Káňové z Mendelovy univerzity v Brně za věšák Treesome.

Dvě ocenění v rámci soutěže udělil Cech čalouníků a dekoratérů a truhlářů. Cena čalounického řemesla patří studentce Mendelovy univerzity v Brně Anně Horákové za čalounicky kvalitně zhotovené odpočivné křeslo Ply. Cenu truhlářského řemesla získal student Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, ateliéru Průmyslový design, Matej Vražel za kvalitně zhotovené truhlářské studentské dílo interiérový nábytek Trojica. Jde o multifunkční nábytkový solitér spojující světlo, zrcadlo a němého sluhu do jednoho kompaktního celku. Nábytek Trojica získal i Cenu společnosti RIM CZ.

Damar Koudelková jako kurátorka přehlídky uvedla, že letošní přehlídková expozice je pojatá alternativně a navazuje na téma ročníku, kterým je ekologie. „Ne všechny vystavené návrhy jsou dotažené do takového konce, jaký by si zasloužily. Ale myslím, že se za tuto přehlídku nemusíme stydět – ani vy jako autoři, ani my jako organizátoři,“ uvedla k letošnímu ročníku soutěže.

Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina