aktuality

Lesy ČR uzavřely miliardový lesnický tendr 2022+. Zakázky si rozdělilo 13 firem

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Státní podnik Lesy ČR podpisem posledních šesti smluv s firmou Uniles v minulých dnech uzavřel pětimiliardový lesnický tendr 2022+. O kontrakty na 43 územních jednotkách se podělilo 13 lesnických firem. S 6 kontrakty jsou nejúspěšnějšími firmy Uniles, LDF Rožnov, Stora Enso Wood Products Ždírec, Opavská lesní a Jihozápadní dřevařská. Soutěže na 3 jednotkách podnik zrušil. Z přehledu uzavřených smluv na webu Lesů ČR to zjistila ČTK.

Většinu smluv státní lesy s vítězi na daných jednotkách podepsaly již v prosinci. Zdržel se pouze podpis smluv s firmou Uniles z holdingu Agrofert kvůli tomu, že nabídky musela posoudit komise z hlediska možného střetu zájmů souvisejícího s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO), který svůj koncern Agrofert vložil v únoru 2017 do svých svěřenských fondů.

Firma Uniles podala nejlepší nabídku na sedmi jednotkách a měla tak šanci získat sedm kontraktů. Nakonec má Uniles šest smluv, protože tendr na jednotce Lipník Lesy ČR zrušily. Učinily tak proto, že jednotka Lipník zahrnovala i část vojenských lesů, které byly součástí směny mezi Lesy ČR a Vojenskými lesy a statky. Na konci prosince však pověřený ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS) směnu pozastavili.

Za pěticí firem s šesti zakázkami se v tendru umístily společnosti Kloboucká lesní se čtyřmi kontrakty a firmy Agroforest a Europroland, každá se dvěma kontrakty. Po jedné zakázce získaly společnosti Florstyl, Sušická lesní a obchodní, 1. písecká lesní a dřevařská, Lesní společnost Ledeč nad Sázavou a firma LST Trhanov.

Soutěže byly dvojího typu. Na 32 jednotkách budou lesnické firmy dělat takzvanou komplexní zakázku, tedy zalesňovat a těžit dřevo, které budou samy i prodávat. Na 11 jednotkách budou firmy dělat pouze pěstební práce, půjde o lokality na Moravě, kde je třeba obnovit porosty po kůrovcové kalamitě. Již dříve podnik zrušil soutěž na pěstební jednotce Černá Hora – střed a na komplexní jednotce Albrechtice. Uchazeči u nich odmítli podepsat smlouvu a podnik bude tyto soutěže opakovat.

Odhadovaná hodnota lesnických prací je v tendru 2022+ pět miliard korun a objem dřeva k těžbě je pět milionů metrů krychlových. Tendr se týkal v souhrnu území o rozloze asi 200.000 hektarů, šlo tedy o necelou pětinu lesů spravovaných státním podnikem. Ročně by firmy vzešlé z tendru měly zalesnit asi 15.000 hektarů lesa.

Zdroj: ČTK

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina