aktuality

Na stavbu mrakodrapů z CLT panelů si u nás ještě počkáme

Sara Kulturhus
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Výstavba nové linky na křížem lepené, takzvané CLT panely, probíhá v současné době v areálu pily společnosti Stora Enso Wood Products ve Ždírci nad Doubravou. Představuje investici ve výši dvou miliard korun a v rámci skupiny Stora Enso bude teprve čtvrtou takovou výrobní kapacitou na světě.

Spuštěna bude ještě letos, práci na ní najde více než 100 zaměstnanců z blízkého i širšího okolí města na Vysočině. Její produkce ale bude zatím určena především na export.

„Zastaralá legislativa u nás bohužel zatím neumožňuje realizovat vyšší než dvoupodlažní dřevostavby,“ vysvětluje jednatel společnosti František Vícha.

Co všechno se přitom dá z CLT panelů postavit ukazuje výstava A Heart of Wood, tedy srdce ze dřeva, kterou připravila pražská Galerie Jaroslava Fragnera. Představuje se na ní tvorba mezinárodně vysoce respektovaného švédského atelieru White Arkitekter. Výstava, která je první prezentací tohoto atelieru v ČR, potrvá od 14. ledna do 13. března. Stora Enso je jejím hlavním partnerem.

Ateliér se systematicky věnuje ekologicky a sociálně udržitelné architektuře s využitím dřeva jako významného obnovitelného materiálu.

„V roce 2016 ateliér vyhrál soutěž na kulturní centrum a postavil dvacetipatrovou budovu, novou dominantu pětatřicetitisícového města Skellefteå v severním Švédsku. Dostala jméno Sara Kulturhus, má dvacet podlaží a se svými 75 metry je jednou z nejvyšších dřevěných staveb na světě,“ přibližuje František Vícha.

Stavba dřevěného mrakodrapu Sara Kulturhus vznikla přímo ve středu města známého zejména těžbou zlata a spojuje v sobě řadu funkcí: divadlo, muzeum, uměleckou galerii, veřejnou knihovnu, konferenční centrum a hotel. Budova je postavena především ze dřeva z okolních lesů. Ty mají rozlohu 450 000 hektarů. K minimalizaci její uhlíkové stopy přispívají rovněž solární panely a další účinné energetické systémy.

Zdroj: TZ Stora Enso

Sara Kulturhus
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina