odborné témy

Konference INTERIÉRY 2021 plná vizí, inovací a s řadou realizací

Interiery
Jubilejní ročník konference Interiéry proběhl opět živě v rotundě pavilónu A na výstavišti BVV v Brně
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ve čtvrtek 4. listopadu 2021 proběhl na výstavišti BVV v Brně 10. ročník odborné konference INTERIÉRY 2021 s hlavním tématem „#vize #inovace #realizace“. Tentokrát, na rozdíl od loňska, však nebyl vysílán on-line z výškové budovy výstaviště, ale probíhal živě v krásných prostorách přednáškového sálu Rotunda veletržního pavilonu A. Zde pak přítomným 432 účastníkům nabídnul nejen 19 odborných přednášek napříč letošním tématem, ale také prostor pro individuální diskuse a poznávání se mezi profesionály, a v neposlední řadě i 22 firemních meeting pointů, kde si zájemci mohli vyžádat vzorky, katalogy a detailní informace.

Jubilejní 10. ročník konference Interiéry proběhl, stejně jako všechny předchozí, pod taktovkou designérky a vydavatelky odborného magazínu Interiéry Ing. Ivy Bastlové, DiS. A to již potřetí za sebou ve spolupráci s Ústavem nábytku, designu a bydlení při Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně, byť se stejně jako loni vzhledem k nejisté situaci zaviněné Covidem-19 nekonal v jejích přednáškových prostorách, ale na „neutrální“ půdě již zmíněného brněnského výstaviště.

Jak se posunout dál?

Program konference odstartoval Ing. Milan Vrbík z brněnského studia ATAK design, který jakožto spoluzakladatel pražského Institutu interiérových designérů, z.s. představil činnost spolku a jeho plány do dalšího období.

V další přednášce „Jak a proč odmítat zakázky“ aneb „Jak se posunout dál“ se Ing. arch. Tomáš Podrázský zabýval problematikou možné zaneprázdněnosti či přepracovanosti freelancer (OSVČ) architektů nebo designérů. K tomu, aby odváděli kvalitní práci, by si podle něj měli najít čas na odpočinek, kurzy, inspirativní cesty na veletrhy, do nových showroomů nebo do zahraničí, poznávání nových materiálů a technologií, marketing apod. Mimo to je třeba najít prostor k tomu, aby mohli neprodleně reagovat na „zakázky snů“ či uspokojit stálé klienty, které si vychovali a kterým, když se ozvou, nelze říci přijďte za půl roku. Řešením, jak se z takovéto situace dostat, je podle něj nebýt příliš levný. To se stává tehdy, když po rozeslání 10 cenových nabídek je všichni klienti odsouhlasí. Optimální je takové cenové nastavení, když z 10 klientů nabídku odsouhlasí 6 nebo 7. Kromě toho je třeba dát si pozor např. na reference, kde snad bez výjimky platí známé rčení, že vrána k vráně sedá. „Když s vypětím sil uspokojíte klientku, co neví, co chce, má divný vkus, špatně komunikuje, volá vám v neděli a vymýšlí nesmysly o půlnoci na WhatsAppu, tak je jasné, jak bude vypadat spolupráce v případě, že vás osloví její kamarádka. Naopak příjemná spolupráce s milým klientem, který má slušné vychování a váží si vaší práce a nasazení, určitě přinese další podobně příjemnou spolupráci,“ konstatoval architekt v závěru svého vstupu s apelem na účastníky, aby pečlivě vážili, čemu chtějí věnovat svůj čas a energii.

V následující přednášce „Výzkum potřeb uživatelů nábytku“ představil Richard Sajdl ze společnosti Blum činnost speciálního oddělení firmy, vzniklého v roce 2001, které se zabývá výzkumem potřeb uživatelů kuchyní z hlediska toho, kolik věcí je v kuchyni potřeba a jak je co nejlépe uložit. To znamená nejen jak zajistit dostatek místa, ale i naplánovat uložení věcí tak, aby byly vždy po ruce tam, kde jsou využívány, a aby byly snadno přístupné. „Zabýváme se ergonomií kuchyní a také tím, co všechno ovlivňuje snadnou práci v nich. Zjišťujeme také to, jak ovlivňuje používání kuchyní stárnutí uživatelů v průběhu životnosti kuchyně. Na základě takto získaných zkušeností vznikají speciální řešení kuchyňských skříněk, poskytující maximální prostor a komfort při používání,“ sdělil účastníkům R. Sajdl s tím, že od svého vzniku oddělení uskutečnilo téměř 550 návštěv v kuchyních uživatelů ve 29 zemích po celém světě.

První přednáškový blok pak uzavřel Ing. Jiří Pivoňka ze společnosti Hettich užitečnými informacemi o tom, jak používat nábytkové kování netradičně.

Nábytek, co dodá šťávu

Druhý blok přednášek zahájil Ondřej Valach z brněnské společnosti Lumiart­soft s.r.o. tématem virtuální reality, kolik jich je a jak vypadají, který účastníky provedl takříkajíc na živo nejen možnostmi virtuální reality, ale i samotnou její tvorbou. Po něm se svojí přednáškou vystoupil Ing. Jan Čermák, Ph.D. a jeho oblast byla také o inovacích – tentokrát o upcyklaci a 3D tisku v oboru nábytku polymerním betonem z recyklátu. V rámci ní pak autor představil i několik realizací 3D tištěných výrobků a nábytku do exteriéru i interiéru.

Další z přednášek s názvem „Za 2 minuty hotovo“ Ing. Ivana Cimra z brněnské firmy SolidVision s.r.o. se věnovala rychlému a komplexnímu zaměření prostoru pomocí speciálního HottScan 3D skeneru pro zaměřování budov i vnitřních prostor. S jeho pomocí lze zjistit nejen všechny vnitřní rozměry místnosti, ale i rozměry a polohu oken, parapetů, topení, dveří, zásuvek atd., tzv. v jednom zátahu se všemi potřebnými detaily. „Nasnímaná data skener shrne do série snímků s ultra vysokým rozlišením a množiny laserem zaměřených bodů, a ty pak uloží na USB disk nebo odešle přes WiFi do počítače. Doma se tyto výsledky zpracují v modeláři dodávaném spolu se skenerem na 3D model žádaného prostoru,“ upřesnil Ing. Cimr s dovětkem, že skener pracuje v automatickém i manuálním režimu a během své základní funkce nasnímá 108 fotografií v 8K rozlišení a 60 laserem zaměřených bodů – to vše za pouhé 2 minuty.

Poté se slova ujala Simona Hynková ze společnosti Kronospan, která se zaměřila na dekory firmou vyráběných desek, jež mnozí pravděpodobně přehlédli, a ukázala vybrané inspirační vizualizace z úspěšného firemního projektu „Dekor měsíce“. Jeho cílem je ukázat konkrétní dekor ve velké ploše, aby si interiéroví designéři, výrobci nábytku a také jejich zákazníci mohli představit, jak daný dekor vypadá na nábytku v interiéru.

V poslední přednášce tohoto bloku s názvem „Nábytek, co dodá šťávu“ Ing. Lukáš Sládek z Démos trade a.s. poradil přítomným a inspiroval je, jak v interiéru vyřešit častý nedostatek přípojných míst pro nabíjení mobilních telefonů, tabletů, notebooků, čteček apod. Možným řešením je nainstalovat dobíjecí místa kamkoli do nábytku, což prezentoval ukázkou řady dnes vyráběných kontaktních nebo kabelových přípojných míst, určených k namontování do plochy pracovního stolu, pod ni, do pracovní desky kuchyňské linky, do skříňky, do hrany nábytku nebo přímo do sedací soupravy.

Je růžový interiér šik nebo kýč?

Odpolední program spustila přednáška „Zapomenuté téma: psychologie architektury“ MgA. Kryštofa Haničince, který se zaobírá problematikou psychologie prostoru. Podle něj by si designéři a architekti při vytváření nového prostředí měli vždy položit otázku, jak naše předsudky a psychologické nastavení ovlivňují způsob, jakým používáme a otiskujeme svou osobnost do námi obývaných prostorů. Odpověď na tuto otázku pak prezentoval na studii zpracované v rámci své diplomové práce, zaměřené na 27 domácností, kdy po rozhovorech s jejich obyvateli zkoumal jejich domovy a odpovědi v hloubkové analýze s cílem vytvořit koncepční návrh ideálního obytného prostoru.

Další vstup na téma „Jak jsme vybírali nové barvy skel?“ patřil Mgr. Kláře Soukupové ze společnosti AGC Glass Europe, která účastníkům představila novou kolekci plochých lakovaných skel vytvořenou ve spolupráci s profesionálními designéry.

Následující přednáška na téma „Neuroestetika v praxi“ v podání MGR Dominiky Grygarové, Ph.D. proběhla ve video produkci. To ale nijak neubralo na zájmu sledovanosti ze strany účastníků konference, které autorka seznámila se závěry výzkumu neuroestetiky. Jde o poměrně nový vědecký obor, který má za cíl metodami neurověd zkoumat podstatu estetického prožitku z hlediska funkcí mozku a vývoje kognitivních funkcí člověka. „Estetický prožitek je umožněn aktivitou nejstarších částí mozku, kterými disponují i jiní živočichové, např. ptáci z čeledi lemčíkovitých, kteří jsou známí jako kreativní architekti a osobití designéři svých obydlí. Stavějí bohatě zdobená loubí, klenuté chodby, zdobené vchody a před nimi esteticky utvářené ‚trávníky‘ s květinami, plody a různými odpadky, které aranžují do krásných vzorů,“ sdělila autorka v úvodu prezentace svého oboru, který nás v prvé řadě učí, že estetické vnímání je starší než lidstvo a některá nejzákladnější estetická nastavení jsou v našich mozcích pevně dána.

Po přednášce Ing. Martina Čermáka ze školy interiérového a bytového designu CRaETIO „Inteligence v interiéru“, zaměřené na oblast smart zařízení a smart technologií v interiéru, pak třetí blok konference uzavřela přednáška „Růžový interiér – šik nebo kýč?“ Alexe Bruta z pražského designového studia De Brut. Šlo o představení interiéru rezidenčního bytu 3+kk o celkové ploše 117 m2 ve vilové čtvrti v Praze, který studio zrealizovalo v loňském roce v růžových barvách, symbolizujících něžnou aktivitu, volnou mysl a energii. „Tyto barvy si vyžádala odvážná klientka, která hodně cestuje a žila v Británii, kde jsou barevné interiéry běžné. Původní béžový interiér označila za barvu krabice a jejím přáním bylo vytvořit nápadný luxusní interiér ve výrazných a sytých barvách. Nebylo nám však povoleno měnit nové dveře a podlahy od developera,“ vysvětlil designér v průběhu ukázky provedení a vybavení interiéru jednotlivých místností, kde klientka mimo jiné požadovala použití mnoha chromovaných dílů, ať už figurek nebo nožiček na pohovce, a tisku autorské grafiky na nábytek (dveře skříní i skříněk).

Krtkodom® aneb bydlení pod zemí

Poslední část celodenní konference začala filozofickou přednáškou PhDr. Petra Krajáče na téma inovace a jinakosti. Po něm následoval vstup Libora Fojtíka z hodonínské firmy Parket koncept s.r.o. na téma „Nečekané vlastnosti dřevěných podlah“. Obsahovala výsledky testování importovaných dřevěných dýhových podlah s 0,6mm nášlapnou vrstvou, které vykazují výrazně lepší parametry oproti silnějším nášlapům v tloušťkách 2–4 mm. A to zejména z hlediska odolnosti proti protlačení a nárazům, odolnosti proti vodě či bezproblémového použití na elektrické topné fólii.

S dalším v interiéru málo skloňovaným tématem (nehořlavost v interiéru) pak v přednášce „Nehořlavý design“ před účastníky vystoupil Štěpán Malík ze společnosti Grena a.s. Veselí nad Lužnicí, orientované na výrobu protipožárních, nehořlavých, izolačních a akustických desek z vermikulitu. Jde o minerál těžený v povrchových dolech, který patří do skupiny šupinkovitých silikátů. Má schopnost se během zahřívání mnohokrát rozpínat, přičemž tato schopnost je známá pod pojmem exfoliace. Z něj vyrobené desky, nehořlavé s výbornou izolační schopností, jsou dodávány v různých povrchových úpravách a dekorech dýhy, CPL a HPL fólií atd. v závislosti na přání investora, respektive i na požadavcích požárního bezpečnostního řešení.

Značné pozornosti účastníků se s ohledem na blížící se večer těšila i předposlední přednáška „Bydlení pod zemí“ Ing. Martina Pribily ze slovenské společnosti Pribila spol. s r.o. Rohožník v okrese Malacky. Její náplní bylo představení firemního projektu Krtkodom®, spojeného s projekcí a výstavbou pasivních domů, které jsou ze značné části kryté zeminou a stávají se součástí přírody. Kromě prezentace řady již zrealizovaných „krtkodomů“ hovořil hlavně o výzvách, které stály u jeho zrodu a kterými byly:

  • CO2 pozitivní stopa počítaná cradle-to-cradle podle Life Cycle Assement (LCA),
  • zadržet 95 % srážek padajících na pozemek,
  • energetická soběstačnost jako součást smart grid,
  • čištění splaškové vody přírodními čističkami,
  • klimatizace je v krtkodomě cizí pojem, spotřeba klimatizací je next big think ve světě, ani fotovoltaika s nadvýrobou v létě nepomůže,
  • jak vytvořit samozřejmý interiér a kam dát zásuvky,
  • pomoci klientům překonat výsměch kamarádů a rodiny a též výsměch konkurence.

V souvislosti s poslední výzvou pak zmínil i některá úskalí vzešlá od kritiků a oponentů, která při prosazení své myšlenky musel překonat. Kromě problematiky hydroizolace např. pasivní versus aktivní větrání, kdy pasivní větrání je sice pro běžného uživatele neviditelné, ale přesto funguje jako např. ve vinných sklepech na Moravě. Déle pak přirozené osvětlení interiéru s ohledem na zelenou střechu, kdy dokonce až 3 úřady požadovaly světelně technické posudky. V závěru svého vstupu pak apeloval zejména na přítomné mladé designéry a architekty s tím, aby si svoji odvahu experimentovat chránili jako oko v hlavě. „Z experimentov sa sice nenajete, no len tak dokážete nájsť nové možnosti. Z mnohých možností sa potom dá trafiť klientov vkus, ktorý vás môže živiť ďalších pár rokov až do zmeny trendov,“ konstatoval Ing. Pribila.

Jubilejní konferenci ukončila přednáška „Barvy mě dostaly do televize“ známé designérky Mirky Došlé, která hovořila o používání barev, o odvaze a také o výsledcích homestagingu (úpravy nemovitostí před prodejem), na kterých se dají emoce z interiérů krásně vyčíslit.

Foto: autor a archiv přednášejících na konferenci

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina