aktuality

Stanovisko ZSD SR k výzve Spoločne pre lesy

Les_jesen
Ilustračné foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V týchto dňoch zverejnila štvorica čestných lesníkov výzvu Spoločne pre lesy, aby sa zmenou novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý predkladatelia nazývajú „reformou národných parkov“, presunula nie iba časť chránených území pod gesciu Štátnej ochrany prírody a teda rezortu životného prostredia, ale aby do svojej správy prevzali všetky lesy na Slovensku.

Zväz spracovateľov dreva Slovenskej republiky (ZSD SR) zásadne nesúhlasí s tým, aby hospodárska a ochranárska starostlivosť o všetky lesy Slovenska prešla akýmkoľvek spôsobom pod rezort životného prostredia. V tomto rezorte sa totiž spája nespočetné množstvo rôznych „ochranárskych“ neziskových organizácií, ktoré už roky tunelujú systém ochrany prírody a krajiny na Slovensku a živia svoje „aktivity“ peniazmi z eurofondov. „Ochranári“ z Bratislavy a okolia zasahujú do života sysľov na Muráni, počítajú a ochraňujú medvede v Nízkych i Vysokých Tatrách, „ochraňujú“ hlucháňa hôrneho v Malej Fatre, obmedzujú chov oviec na tradičných pasienkoch na Orave, Kysuciach i pod Poľanou, nedovoľujú vstup do lesov kvôli hniezdeniu vtákov a pod.

Na ilustráciu uvádzame niekoľko vybraných projektov z centrálneho registra zmlúv aj so sumami, ktoré na ich realizáciu boli vynaložené:

  • Ochrana sysľa pasienkového: 5,4 mil. €
  • Monitoring veľkých šeliem: 8 mil. €
  • Monitoring druhov a biotopov európskeho významu v zmysle smernice o biotopoch a vtákoch: 20,9 mil. €

Za roky svojho pôsobenia na projekty podobného druhu minuli „ochranárske neziskovky“ a inštitúcie Ministerstva životného prostredia stovky miliónov EUR z eurofondov a chystajú svoje nové projekty aj na dojenie Plánu obnovy a odolnosti.

Taká je pravda v pozadí kuloárnych bojov o osud novely, ktorú práve preto podali ako poslanecký návrh.

ZSD SR od začiatku žiada, by sa národné parky na Slovensku zreformovali podľa štandardov platných v Európskej únii, aby takýto zákon prešiel riadnym pripomienkovým konaním vo všetkých rezortoch, teda, aby ho predložila Vláda SR na širokú odbornú i laickú diskusiu. Odmietame ochranársku demagógiu o drancovaní slovenských lesov a nálepkovanie lesníkov a drevárov nelichotivými atribútmi o spolitizovaní témy reformy národných parkov. Od začiatku očakávame odbornú diskusiu a namiesto toho sa musíme prizerať opätovnému vulgárnemu presadzovaniu „ochranárskych“ záujmov skupín bez akejkoľvek zodpovednosti, ktorým ide iba o európske peniaze, ktoré budeme musieť my, naše deti a vnúčatá splácať.

Preto vyzývame poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, aby túto tému riešili s maximálnou osobnou zodpovednosťou a nepodľahli politickým tlakom. Lepšia cesta na riešenie ako štandardný legislatívny proces neexistuje.

Prečo máme rozhodovať o takej zásadnej spoločenskej zmene bez vynechania odborníkov a dotknutých skupín občanov Slovenska?

Zdroj: TS ZSD SR

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina