odborné témy

Stavby s vůní dřeva 2021 – 1. část

OT_SsVD
Minipanelák lze díky univerzalitě stavebního systému situovat jak do rušné ulice v městské zástavbě,...
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V říjnovém elektronickém vydání Dřevařského magazínu eDM 10/2021 jsme přiblížili průběh slavnostního vyhlášení vítězů 9. ročníku studentské soutěže Stavby s vůní dřeva 2021 (viz ZDE), pořádané jako jeden ze stálých projektů Nadace dřevo pro život. V soutěži, letos vypsané bez konkrétního tématu pouze s otázkou na autory přihlášených děl „Proč pracují právě se dřevem“, se mezi sebou „utkalo“ dosud rekordních 57 studentských projektů, z toho 17 v kategorii „Dřevěné stavby – malé“ a 40 v kategorii „Dřevěné stavby – velké“. Hodnotnými cenami od Nadace, udělenými za technickou úroveň a nápaditost řešení, byla „ověnčena“ čtveřice architektonicky a konstrukčně zajímavých děl, ztvárněných jednou studentkou a dvěma studenty z Česka a jedním studentem ze Slovenska.

Do soutěže se letos zapojilo 65 česko-slovenských studentů bakalářských a magisterských studijních programů z 9 českých a 7 zahraničních fakult (ze Slovenska, Dánska a Itálie). U jimi přihlášených 57 soutěžních děl, vytvořených až na výjimky v rámci jejich závěrečných nebo diplomových prací, odborná porota hodnotila výtvarné zpracování návrhu, technickou kvalitu díla a v neposlední řadě, stejně jako hlasující veřejnost, také jeho originalitu.

Minipanelák

Nejlepším soutěžním dílem 9. ročníku Staveb s vůní dřeva v kategorii „Dřevěné stavby – malé“ se z pohledu odborné poroty stal projekt Minipanelák, zkoumající vztah alternativní formy stavební struktury a prostředí, do kterého vstupuje, zpracovaný dnes již absolventem Fakulty architektury na ČVUT Praha Ing. arch. Ondřejem Bušem.

OT_SsVD

…tak také třeba do lesa

Návrh stavby, jejíž název je odvozen od speciálních konstrukčních mini panelů, je generován modulárním systémem v roli univerzální stavebnice, která nabízí funkční i typologickou nezávislost. Z ní vytvořený objekt může být podle autora umístěn kamkoliv do krajiny, být přízemní nebo patrový a sloužit nejen k bydlení (přízemní v dispozicích 1+kk–4+kk, patrový 2+kk nebo 5+kk), ale také jako kancelář nebo univerzální prostor pro komerční využití (např. prodejna).

OT_SsVD

Stavební systém nabízí širokou škálu dispozičních variant

„Modulace vytváří rozměrovou řadu jednotlivých kusů konstrukční stavebnice. Základní modul je odvozen z modulu konstrukčních materiálů, ze kterých je celý systém sestaven. Za jeho základ je zvolen rozměr 312,5 mm a jeho násobky – tedy 625 mm, 1250 mm, 1875 mm, 2500 mm,“ vysvětluje Ing. arch. Ondřej Buš s tím, že každý objekt lze v případě potřeby celý rozmontovat, přemístit a znovu smontovat a upravit jak z hlediska vnějších rozměrů, tak i po stránce vnitřních prostorových dimenzí.

V závislosti na lokalitě umístění lze příslušný modulový typ stavby podle autora založit na betonové nebo ocelové patky, zemní vruty, příhradové nosníky či dřevěné sloupy propojené ocelovými táhly.

Konstrukce celé obálky budov, navržená jako difúzně otevřená, je vytvořena z již zmíněných mini panelů, tvořených překližkovým jádrem, které na sebe přibírá vnější vrstvy spojovacího zámku, tvořeného dřevovláknitou izolací, která je zvenčí chráněna dřevovláknitou hydrofobizovanou deskou. Základním konstrukčním materiálem panelového jádra je 21 mm silná březová překližka, která je na straně interiéru plně přiznaná, a kromě nosné funkce tvoří i vnitřní pohledovou plochu

OT_SsVD

Detail materiálové skladby panelů obvodové stěny a jejich vzájemného spojování

„V případě obvodových stěn je panel tvořen …

Zobraziť celý článok v eDM 11/2021 >>

Související články:

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina