aktuality

Čarovné Čičmany dominujú v Slovenskom inštitúte

Jedinečná výzdoba čičmianskych dreveníc
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Domy v Čičmanoch sú ozdobené geometrickou ornamentálnou výzdobou vonkajších stien. Majiteľov dreveníc takto prinútila ochrana dreva vápenným náterom pred nepriaznivými prírodnými vplyvmi. Motívy boli inšpirované čičmianskou výšivkou a boli dokladom ich šikovnosti a zručnosti.. Ženy maľovali domy pôvodne hlinkou, neskôr až do súčasnosti vápnom.

Reportáž vo francúzskom časopise približuje motívy: „Hlboko skrytá v dolinách slovenského vidieka, dedina Čičmany je ako každá iná. Jej storočné drevenice zdobené bielymi freskami sú až prekvapujúco moderné. Nesmrteľnosť im vdýchla asfaltovo čierna farba na lipovom dreve. Bielou farbou vynikli ozdoby v tvare šípky, hviezdy, krížiky, baranie rohy, alebo veľké biele vtáky.“ Kým ženy maľovali domy, chlapi sa za prácou vysťahovali najmä do Francúzska.

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) sa podujal priblížiť Čičmany aj v Slovenskom inštitúte vo Viedni. Výstavu grafických obrazov a autentických fotografií predstavili na slávnostnej vernisáži predsedníčka ŽSK Ing. Erika Jurinová a starostka Čičmian Bc. Iveta Michalíková. Viedenská výstava „Čarovné Čičmany“ má pritiahnuť návštevníkov aj z Rakúska a ďalších krajín. Náčrt a detaily grafiky poznáme zo symbolov použitých na viacerých olympiádach i na Expo 2015 v Miláne. Slovenský inštitút vo Viedni získal unikátnu grafiku zobrazením čičmianskych motívov. Na jeho priečelí zostane umiestnená aj po skončení výstavy.

Výstava „Magisches Čičmany“ je prístupná od 1. do 15. septembra 2021. Možno sa registrovať cez si.wien@gmx.at, aby návšteva v slovenskom kultúrnom centre na Wipplingerstrase vo Viedni bola bez čakania pri dodržaní bezpečnostných a hygienických pedpisov.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina