reportáže

Širší spektrum partnerů jim pomohlo k trvalé práci i bez cílené propagace

Reportaz_3KProfil
Jednatelé s.r.o. 3K PROFIL František Krajíček se syny Františkem (vpravo) a Lubošem. Foto: Ing. František Novák
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V době, kdy vznikala tato reportáž, ve volnočasovém areálu Hanesova Mlýna nedaleko městyse Štoky na Havlíčkobrodsku vrcholily přípravy 18. ročníku hudebního festivalu Trampský širák (3.–4. 9. 2021). V tamním přírodním svažitém hledišti na účastníky čekala nejen v roce 2019 zbudovaná dřevěná konstrukce pro jeho plachtové zastřešení, s kapacitou pro více jak 1500 lidí, ale i nově vznikající komplex dřevěných chatek tvořících tzv. vesničku zážitkového ubytování. Za oběma stavbami, kromě investora ESPAMO LAND s.r.o. Jihlava, stojí stavebně-truhlářská společnost 3K PROFIL s.r.o. Jde o v roce 2008 založenou rodinnou firmu otce a synů Krajíčkových z obce Knyk u Havlíčkova Brodu, kteří, ačkoliv dnes takříkajíc neví, kam dřív skočit, si ve svých začátcích na vlastní kůži vyzkoušeli, jak zrádné je upnout se pouze na jednoho odběratele.

Navázali na činnost svých předků

Společnost 3K PROFIL s.r.o., specializující se výhradně na zakázkovou výrobu převážně z masivu a ojediněle i z lamina, byla založena v roce 2008 dnes sedmapadesátiletým absolventem SPŠ Volyně Františkem Krajíčkem a jeho tehdy dvacetiletými syny Františkem a Lubošem se sídlem v obci Knyk č.p. 45 v okrese Havlíčkův Brod. Ve spojení s touto adresou je však její historie výrazně delší a sahá až do první poloviny minulého století, kdy zde dědeček a pradědeček jednatelů, vyučený truhlář, vyráběl tak jako dnes oni, hlavně okna a dveře. Nejprve v rámci své živnosti a po znárodnění, kdy mu komunisté dílnu „velkoryse“ nesebrali, pro potřeby tehdejšího OPBH v nedalekém Havlíčkově Brodu.

Později ji využíval také otec Františka Krajíčka staršího, vyučený kolář, a tudíž zde ke dřevu zákonitě přičichnul i on sám a po ukončení základní školy proto odešel studovat na průmyslovou školu ve Volyni. Stejně tak tomu bylo i u jeho dnes třiatřicetiletých synů (dvojvaječných dvojčat) Luboše, který se profesně vydal stejnou cestou jako otec (VOŠ a SPŠ Volyně), a Františka, který na SPŠ a SOU v Pelhřimově vystudoval čtyřletý maturitní obor Operátor dřevařské a nábytkářské výroby a současně s výučním listem v oboru Truhlář.

Tehdy výhradní odběratel je sice dostal na kolena…

Po skončení volyňské průmyslovky pracoval František Krajíček st. krátce u státních lesů a po cca půl roce v Havlíčkově Brodu u národního podniku potravin jako vedoucí truhlárny zajišťující údržbu tehdejších potravinářských prodejen v regionu východních Čech. V roce 1992 si založil živnost a s pomocí otce se, tak jako před tím dědeček, věnovali stavební truhlařině, především pak oknům a dveřím coby subdodavatelé v té době hojně zakládaných stavebních firem, které se jim podle jeho vlastních slov doslova sami nabízely.

„Postupem času se však situace poněkud ustálila a začali jsme dlouhodobě spolupracovat nejprve se dvěma firmami, nicméně nakonec gró naší výroby směřovalo pouze k jedné, což se bohužel ukázalo jako zásadní chyba,“ hodnotí F. Krajíček st. období své živnostenské činnosti do roku 2006, kdy tento partner posléze zkrachoval a jeho firma se kvůli jím neuhrazeným fakturám ocitla takříkajíc na kolenou.

…ale nikoliv ke konci

Štěstím v neštěstí se pak pro F. Krajíčka st. stalo to, že mezi stavebními firmami nepřišel o svoji dobrou pověst. Díky ní jej po přerušení živnostenské činnosti jedna z nich zaměstnala na pozici mistra stavebně-truhlářské výroby. Po cca jednom roce v novém zaměstnání se mu podařilo živnost znovu částečně rozjet. A to s vidinou toho, že jeho synové, v nichž měl a stále má velkou podporu, brzy ukončí školu, což mu, jak sám říká, vlilo do žil novou sílu začít opět podnikat.

V roce 2008 pak spolu se syny založil společnost s ručením omezeným 3K PROFIL, která zpočátku fungovala ve čtyřech lidech v pronajatém objektu v nedaleké Dolní Krupé, kde navázala na rodinou tradici stavebně-truhlářské výroby s hlavním zaměřením na okna, dveře, podlahy a schodiště, prováděnou včetně montáže. Současně s tím začali Krajíčkovi přestavovat…

Zobraziť celý článok v eDM 9/2021 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina