aktuality

Drobné elektroinstalační práce budou moci vykonávat i pracovníci bez elektrotechnického vzdělání

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Hospodářské komoře se prostřednictvím Sekce pro vyhrazená technická zařízení ve spolupráci se Státním úřadem bezpečnosti práce a Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR podařilo ve sněmovně prosadit kompromisní řešení, které nahradí desítky let starou legislativu upravující provoz a uvádění do provozu technických zařízení v průmyslu, ale i v drobném podnikání.

Součástí této zákonné úpravy je i stanovení odborné způsobilosti k výkonu činností na těchto zařízeních. Zákon mj. umožní, aby např. drobné elektroinstalační práce na technických zařízeních mohli vykonávat i pracovníci bez elektrotechnického vzdělání na základě složení zkoušky z profesní kvalifikace dle zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání.

Mezi tzv. vyhrazená technická zařízení (VTZ) patří plynové, elektrické, tlakové a zdvihací zařízení. Nový zákon přesně stanovuje podmínky jejich provozu včetně potřebné kvalifikace jejich obslužného personálu, což je klíčové pro všechna průmyslová odvětví. „Původní zákon a jeho prováděcí vyhlášky byly staré 50 let, což neodpovídalo technické úrovni dnešních zařízení, jejichž konstrukce a možnosti jsou nesrovnatelně sofistikovanější a logicky tak kladou i větší nároky na znalosti zaměstnanců firem,“ říká Radek Roušar, předseda Sekce pro vyhrazená technická zařízení Hospodářské komory a člen představenstva Hospodářské komory.

Ještě je nutné dopracovat celkem pět prováděcích nařízení vlády, kterými se stanoví konkrétní kritéria pro jednotlivé skupiny vyhrazených technických zařízení. Právě tato nařízení vlády jsou v podstatě důležitější než samotný zákon, který sám o sobě stanovuje jen obecný rámec povinností.

Hlavní novinky právní úpravy:

  • Jednoznačně vymezuje působnost Státního úřadu inspekce práce a Technické inspekce ČR jako pověřených organizací. V současnosti je situace v mnoha ohledech nepřehledná, podnikatelé se obrátí na jednu organizaci, která jim vydá stanovisko, aby následně druhá organizace v rámci kontroly vyslovila stanovisko zcela opačné.
  • V rámci činností na VTZ se podnikatelským subjektům vydávají oprávnění k činnosti na VTZ a fyzickým osobám, například revizním technikům, osvědčení. V současné době není možné pravost a platnost oprávnění a osvědčení zkontrolovat jinak, než dotazem na Technickou inspekci ČR. Nová právní úprava zavádí povinnost tyto údaje poskytovat online na webových stránkách. Díky tomu bude kontrola mnohem jednodušší.
  • Nový zákon pro mnoho činností (např. pro vydávání osvědčení apod.) stanovuje lhůty, ve kterých je Technická inspekce musí vydat, nebo jinak rozhodnout, což doposud stanoveno nebylo.
  • Zákon přináší změnu ohledně odborné způsobilosti v elektrotechnice. Dle současné platné vyhlášky 50/1978 Sb. mohou pracovat na elektrickém zařízení pouze osoby s elektrotechnickým vzděláním, což je obrovský problém u mezioborových profesí. Např. výtahář musí být primárně strojního vzdělání, ale potřebuje zasahovat i do elektroinstalace, což nesmí, protože nemá příslušné vzdělání.
  • Stejný nebo obdobný problém je u nábytkářů, instalatérů a řady dalších oborů. Kupř. servisní technici jsou primárně automechanici, ale nově se musí zabývat i elektromotory, k čemuž ovšem nemají vzdělání. V současnosti se tento problém řeší tak, že danou činnost musí dělat dva lidé s různou kvalifikací. Nová úprava bude umožňovat pro stanovené činnosti osobám bez elektrotechnického vzdělání složit zkoušku a pracovat v rámci stanoveného rozsahu na elektrickém zařízení na základě profesní kvalifikace.

Zdroj: TZ HK

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina