materiály

50 let značky RAUKANTEX: vyhraněná inovace

Rehau
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzerce

Před 50 lety sjely z výrobní linky REHAU první termoplastové nábytkové hrany. V roce 1970 byla zaregistrována obchodní značka RAUKANTEX a ihned se stala trhákem v mezinárodním nábytkářském průmyslu.

Na začátku byl nápad: Během hospodářského rozmachu v poválečných letech se výroba nábytku zásadně proměnila a nároky na jeho design se výrazně zvýšily. Místo masivního dřeva se průmyslovým standardem stala dřevotřísková deska a pro zakrytí řezných ploch bylo třeba nového vynálezu. A to byla příležitost pro REHAU: Bavorská společnost založená v roce 1948 Helmutem Wagnerem se díky výrobkům z polymerů vyvinula z podniku o pěti lidech v globálního hráče. Klíčem k dlouhodobému úspěchu je především inovátorský duch: Firmě REHAU se vždy dařilo nahrazovat stávající systémové komponenty chytrými řešeními na bázi polymerů. To platilo také v případě vývoje nových nábytkových hran, které firmě REHAU umožnily úspěšný vstup do nábytkářského odvětví. Díky termoplastovým hranám RAUKANTEX bylo možné z dřevotřískových desek vyrábět jednotné nábytkové dílce, což způsobilo malou revoluci v nábytkářském průmyslu.

Společnost REHAU začínala s materiálem PVC a později svou nabídku rozšířila o hrany z ABS. Následoval přechod k dodnes používanému, ekologicky šetrnému polypropylenu a alternativním materiálům. Dalším evolučním stupněm se staly laserové hrany s polymerní funkční vrstvou pro bezespárové spojení s deskou, a to zcela bez použití lepidla. Jsou vyráběny již od roku 2008 a v nabídce je naleznete pod názvem RAUKANTEX pro. Hrana je zkrátka dokonalá pouze tehdy, když není vidět.

Téma udržitelnosti bylo pro společnost REHAU vždy velmi důležité. Dvě nové udržitelné výrobní řady RAUKANTEX eco a RAUKANTEX evo přinášejí větší podíl recyklátů a menší emise CO2. Vedle používání ekologicky šetrných plastů firma REHAU ve svých výrobcích kontinuálně zvyšuje podíl recyklovaného materiálu a odpadu z průmyslového zpracování. Kromě toho také spustila ve výrobních závodech různé iniciativy pro dosažení požadovaného cíle: být CO2 neutrální.

Firma REHAU však s inovacemi ani zdaleka nekončí. Hrany RAUKANTEX scratch.protect povyšují povrchovou úpravu na novou kvalitativní úroveň. Povrchy se stupněm lesku menším než 12 zaručují trvale matný vzhled bez rušivých odlesků a zvlášť vysokou odolnost vůči poškrábání nebo ulpívání otisků prstů. Předmětem neustálého zájmu jsou také výrobky pro speciální aplikace: např. antibakteriální systém RAUKANTEX health.protect nebo samozhášivé, obtížně hořlavé nábytkové hrany.

Kromě výrobků se však neustále optimalizují také služby zákazníkům. Hlavním pomocníkem je při tom digitalizace. Pro truhláře a návrháře interiérů je např. k dispozici on-line vyhledávač hran a nově je zákazníkům poskytována služba „#edgeisdigital“, která díky digitalizaci vybraných procesů výrazně urychluje zpracování nábytkových hran a snižuje chybovost na minimum.

Když nábytková hrana před 50 lety spatřila světlo světa, nikdo asi neočekával takové vítězné tažení. Vděčí za to společnosti, pro kterou jsou inovace samozřejmostí.

REHAU

Kontakty:

REHAU, s.r.o.
Obchodní 117
251 01 Čestlice
tel.: + 420 272 190 111
e-mail: rehau@rehau.cz
www.rehau.cz

REHAU, s.r.o.
Kopčianska 82/A
850 00 Bratislava
tel.: +421 268 209 110
e-mail: bratislava@rehau.com
www.rehau.sk

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina