materiály

Mechanismy pro expanzní stoly (1. část)

Materialy_Roztahovaci
S postupným roztahováním obou křídel hlavní desky se o 90° otočí centrální přídavná deska
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Zvětšování plochy jídelního stolu může být založeno na různých principech od prostého překlopení složené desky přes roztažení desky či podnože a přidání přídavných desek až po sofistikované systémy umožňující zvětšení plochy jedním pohybem. A právě těmto systémům věnuji tento příspěvek.

Sofistikovaný synchronní mechanismus jídelního stolu, který umožňuje jedním pohybem roztáhnout stolovou desku a prodloužit ji o 520 mm, je založen na principu dvou lineárních proti sobě posuvných pojezdů, spojených navzájem systémem táhel. Hlavní součásti mechanismu, určeného pro roztahovací desku s centrálně uloženou přídavnou deskou, jsou zhotoveny z povrchově upravených kovových profilů a odolného plastu.

Systém se skládá ze dvou základních částí:

  • synchronního roztahovacího mechanismu se dvěma lineárními proti sobě posuvnými pojezdy, spojenými navzájem systémem táhel
  • centrálního zvedacího mechanismu

K pojezdům roztahovacího mechanismu jsou připevněny obě křídla hlavní stolové desky. Pojezdy jsou vzájemně spojeny prostřednictvím dvou táhel připojených ke koncům otočné rovnoramenné dvojzvratné páky. Díky tomu se pohyb jednoho křídla přenáší zrcadlově na druhé křídlo. Pokud tedy táhneme za jednu desku, současně a symetricky se od ní odsouvá i druhá.

Centrálně pod hlavní deskou je k otočné páce mechanismu přichycena přídavná deska. Pod ní je uložen zvedací mechanismus se čtyřmi podpěrnými kolečky. Jeho součástí je další táhlo, připojené druhým koncem k jednomu křídlu hlavní desky. Táhlo je dvojdílné. Delší díl, připojený k desce stolu, je opatřen podélnou průchozí drážkou, v níž je volně uložen vodicí čep kratšího dílu, připojeného ke zvedacímu mechanismu.

V základní (neroztažené) pozici stolu je přídavná deska uložena podélně. Při roztahování křídel hlavní desky se přídavná deska spolu s pákou postupně otočí o 90° do příčné pozice. Této polohy dosáhne v okamžiku, kdy se mezera mezi oběma křídly zhruba rovná šířce přídavné desky. Ve stejném okamžiku se vodicí čep dvojdílného táhla ocitne v koncové poloze drážky delšího dílu, který se pohybuje společně s křídlem hlavní desky. Při dalším pohybu, kdy se od sebe obě křídla ještě o několik centimetrů vzdálí, se do pohybu dostává i kratší díl táhla, čímž se aktivuje zvedací mechanismus. Ten zvedne přídavnou desku do úrovně hlavní desky a v této pozici ji automaticky zaaretuje. Zpětným pohybem se v závěrečné fázi obě křídla hlavní desky přisunou k přídavné desce.

Stejně jednoduchý je i návrat desky do základní pozice. Krátkým tahem se obě křídla roztáhnou a zároveň se uvolní přídavná deska. Tlakem se pak obě křídla začnou posouvat k sobě, přičemž v první fázi pohybu zvedací mechanismus spustí přídavnou desku pod úroveň hlavní desky. Ta se pak postupně opět otočí o 90° do podélné pozice, které dosáhne v okamžiku přiražení obou křídel hlavní desky k sobě.

Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina